Малките общини ще имат бърз интернет с пари от ЕС

Министерството на транспорта внесе проект за 20 млн. евро, като търговете се очакват през есента

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавата ще изгради инфраструктура за достъп до високоскоростен интернет в 29 отдалечени района в България. Разходите по проекта от 20 млн. евро ще бъдат финансирани по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР), съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) в събота.

Проектът е внесен от Изпълнителната агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС). Той трябва да бъде одобрен от управляващия орган на ОПРР и от Европейската комисия, след което ЕСМИС ще обяви търгове за изграждането на мрежовата инфраструктура. Спечелилите конкурса компании ще разполагат с две години за изпълнението на проекта. Очакванията на МТИТС са процедурата по одобряване на проекта да не отнеме повече от няколко месеца и да няма забавяния. Причината е, че през последните две години идеята за развитието на "селския интернет" е обсъждана и координирана на междуведомствено ниво както в България, така и в ЕС.

Критериите за подбор

Общините са избрани след проучване по поръчка на земеделското министерство. Основните критерии са те да нямат изградена инфраструктура за високоскоростен интернет, да няма проявен инвеститорски интерес през последните няколко години от частни компании, както и да разполагат със съответен праг на населението, обявиха от МТИТС.

"Идеята е да не се покриват села с население от трима или четирима души", обясниха от пресцентъра на МТИТС за "Капитал Daily".

Целта на проекта е да бъдат свързани малки населени места извън столицата с големите градове. Една от целите е в тези региони да бъдат свързани чрез широколентов достъп до интернет всички общински и публични институции, сред които и училищата, болниците и др., към платформа за електронно управление. Това трябва да позволи на жителите на отдалечените райони да използват електронни услуги като дистанционно обучение и здравеопазване. Компаниите, които спечелят търга, ще трябва да изградят връзката от държавната мрежа към съответните общински центрове.

Слабо проникване

Една от причините за този проект да бъдат отделени толкова средства е слабото проникване на интернет в страната и изоставането на България по този показател спрямо останалите членки на ЕС. То е 15.4% по данни на Комисията за регулиране на съобщенията за 2010 г., като се изчислява според броя абонати на 100 души, докато средните нива в ЕС са 26.6%. Тези данни обаче не отразяват реалните интернет потребители, защото с един абонамент може да се осигурява достъп до глобалната мрежа на няколко души.

Общините, които са включени в проекта, са Аврен, Кула, Макреш, Чупрене, Роман, Бобов дол, Тетевен, Угърчин, Ябланица, Брацигово, Ковачевци, Брезово, Раковски, Самуил, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Братя Даскалови, Павел баня, Омуртаг, Минерални бани, Симеоновград, Стамболово, Венец, Върбица, Мездра, Белоградчик и Димово. Към тях ще бъдат свързани и 24 града, които се намират по трасетата от областния град към общинския център.

Така след близо шест години неуспешни опити правителството стартира единен проект за развитие на интернет инфраструктурата в отдалечените райони.

История с отворен край

Историята започва през 2006 г., когато за първи път се заговори за изготвяне на програма за развитие на широколентовия достъп до глобалната мрежа в България. "Мобилтел" започна инициативата "ITC Broadband платформа", в която взеха участие над десет компании, и беше подкрепена от тогавашната Държавна агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Противоречията между участниците забавят проекта и в резултат на това ДАИТС през 2008 г. поема водещата роля. Година по-късно обаче държавата пренасочва средствата, предвидени за широколентов "селски интернет", от

Плана за икономическо възстановяване на ЕС от 33 млн. евро за ВЕИ проекти и управление на водите.

Така за изграждане на широколентова мрежа в отдалечените райони остават 20 млн. евро по ОПРР, които ще се използват за финансиране на проекта, подаден в събота от ЕСМИС. През 2011 г. МТИТС публикува Национална стратегия за развитие на широколентовия достъп в България, според която в периода 2011 - 2020 г. ще бъдат реализирани инвестиционни проекти за изграждане и подобряване на широколентова инфраструктура на стойност над 4 млрд. лв. В стратегията са включени и средствата, предвидени за "селския интернет" по ОПРР.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fomalhaut avatar :-(
    Фомалхаут
    • - 2
    • + 5

    Малките общини с по 100 баби население няма да е зле да се пообединят малко - не е нормално България да издържа 240 общински администрации.

    Нередност?
  • 2
    fomalhaut avatar :-|
    Фомалхаут
    • - 2
    • + 3

    Общини като Кула, Ново село, Бойница, Георги Дамяново, Чупрене, Хайредин, Мизия, Борован - всичките от СЗ България - са спомен от минало време. В тях няма НАСЕЛЕНИЕ !!!

    Нередност?
  • 3
    mishon avatar :-|
    mishon
    • + 2

    Дано сега като има осигурени пари от ЕС, инициативата на Мтел за достъп до широколентов интернет на малките обшини се реализира. Това май ще се окаже единственият начин за поддържане на информираност и административно обслужване в тези региони.

    Нередност?
  • 4
    nellyb avatar :-|
    nellyb
    • + 2

    Защо протестирате? Ако става нека си имат. Баби или не, ужасно е като отидеш някъде и няма никаква връзка със света.

    Нередност?
Нов коментар