🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малкото е красиво

Микрофермерството предлага локална и органична алтернатива на супермаркета

Все повече хора се замислят какво точно слагат на масата си
Все повече хора се замислят какво точно слагат на масата си
Все повече хора се замислят какво точно слагат на масата си    ©  reuters
Все повече хора се замислят какво точно слагат на масата си    ©  reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бразилска пуйка, италианско грозде, китайски чесън, турски домати, египетски картофи и американски кромид лук. Изчислено е, че храната на коледната ни трапеза може да пропътува около 50 хил. км, преди да стигне до нас. А това не е нито екологично, нито здравословно, тъй като транспортирането на продуктите на такива разстояния води до отделяне на огромно количество въглероден диоксид, особено ако доставката е със самолет. Вкусовите и хранителните качества на стоката страдат, защото, за да запази приличен търговски вид след седмици на превоз, тя е наблъскана с какви ли не химикали. Освен това след преминаването през ръцете на множество прекупвачи за първоначалния производител остава минимална печалба.

Възможна алтернатива предлага т. нар. микрофермерство, което от известно време настъпва все по-уверено във Великобритания. Целта му е да задоволява нуждите на хората от близкия регион с органични продукти, без да замърсява излишно заради транспортирането на стоката. По този начин директно от производителя могат да се поръчват плодове, зеленчуци, месо, мляко, яйца и други стоки. Именно локализацията според икономиста Ернст Фридрих Шумахер, автор на популярната книга "Малкото е красиво", е съвременният отговор на вредите, причинени от глобализацията, и начин за "озеленяването" й.

Екологично до най-малкия детайл

Точно това предлага селцето Норт Астън, което се намира в околностите на Оксфорд. Тук се развива модерното напоследък локално органично фермерство. В стопанството на Мат Дейл и Катарина Ротс, предлагащо прясно мляко и биологични зеленчуци, всичко – от отглеждането до доставката, е замислено екологично и замърсява възможно най-малко. По поляните на фермата свободно пасат деветнадесет крави, които са отглеждани на площ, на която иначе може да се съберат 100 животни в клетки и само да им се сипва фураж. Млякото не се хомогенизира - процес, който според Мат Дейл е не само излишен и вреден, но и намалява полезните свойства и променя вкуса за сметка на по-голяма дълготрайност. То минава през пастьоризатор при 72 градуса за 20 секунди, за да се запазят хранителните му свойства, и така годността му става една седмица. След това се налива в стъклени бутилки за многократна употреба без етикети и с капачки, които могат да се рециклират. Каймакът му е два пръста, но желаещите могат да поръчат и обезмаслено мляко на цена съответно от 1.05 и 1.25 паунда за литър.

Фермата предлага и органични зеленчуци и билки, които се подреждат в картонени кутии с имената на клиентите и веднъж седмично се доставят до определени пунктове, откъдето хората си ги взимат. Една кутия със свежи краставици, моркови и други сезонни зеленчуци стига за нуждите на един-двама човека. Основно изискване е да живееш на разстояние не по-далече от 30 км от Норт Астън, иначе се губи целият смисъл на идеята на локалното фермерство.

Зеленчуците са подхранвани с натурални торове и често пъти са набрани в деня на доставката. Не се използват никакви пестициди. Мат Дейл обяснява, че в борбата с вредителите прибягва до всякакви хитрини – например за заблуда пръска доматите с лучен разтвор или не плеви буйните треви и храсталаци около лехите, защото те са естествена бариера срещу вредителите. Освен това не отглежда едни и същи зеленчуци на едно място, а сменя местата им в градината.

Консумирай според сезона

Но микрофермерството си има и някои недостатъци, тъй като не можеш да искаш зеленчуци извън сезона и трябва да се задоволиш с това, което е в кутията. Мат Дейл казва, че ако все пак държиш на зеленчуци, на които още не им е дошло времето, те пътуват от другия край на света, а това противоречи на принципите, които той изповядва. Фермерът е категоричен, че трябва да се пазарува локално, а в случая с продукти като кафето или бананите трябва да купуваме по метода феър трейд. Тоест за тези стоки на производителя (обикновено страна от Третия свят) да е заплатено честно и никой да не е ощетен.

Клиентите на фермата в Норт Астън, които вече са около 250 души, са повече от доволни: "Поръчваме малка кутия зеленчуци вече от месец и сме напълно удовлетворени", обяснява Кейти. "Качеството е много добро и можеш да получиш намаление, връщайки кутията. Минус е, че не можеш да си избираш какво да има в нея, защото нямат капацитета да изпълняват разнообразните искания. Но пък ти дават много рецепти, за да можеш да се насладиш на всичко. Освен това поръчката е много достъпна. За 8 паунда покриваме всичките си нужди от зеленчуци за двама души за една седмица."

Това все пак е по-скъпо от обикновените плодове и зеленчуци, които се продават в супермаркетите, но излиза по-евтино от предлаганите там биохрани. А клиентите на Мат Дейл са хора, които са загрижени какво точно слагат на масата си. Освен това регионалното органично производство е не само екологично и здравословно, но и създава работни места и подкрепя местната икономика. Преди Мат Дейл да се захване с фермата си, селото било замряло. Започнал с 3 крави преди няколко години и постепенно бизнесът се разраснал. Сега в начинанието с инвестиции участват и хора от региона, които си купуват т.нар. кравешки акции. Това са обикновени акции с фиксирано вложение за пет години и възвращаемост от 3% на година. Така се финансира покупката на нови крави, а някои инвеститори сами са избрали името на своята крава.

Но Мат Дейл признава, че се е захванал със скъпо начинание, тъй като конкуренцията на големите вериги е убийствена. Затова и се стреми да реализира печалба, като продава директно на клиентите, оборудването му е втора употреба, а разходите се следят изкъсо. И въпреки всичко е категоричен, че в микрофермерството има бъдеще.

Произведено в България

И у нас вече хората започват да се интересуват откъде произхожда храната, която консумират. Тенденцията да се купуват екологични местни продукти и да се подпомагат директно онези, които ги произвеждат, намира все повече привърженици.

"Хората търсят контакт с производителя, за да знаят какво точно купуват, от кого го купуват и заради по-ниската цена. Защото в магазините има сериозна надценка на биопродуктите", казва пред "Капитал" Милен Стоянов, собственик на биоферма в село Мало Пещене и председател на управителния съвет на Българска асоциация биопродукти. Той обяснява, че в екологичното земеделие до момента е липсвал достатъчен контрол и всеки е можел да нарече продукцията си органична, без да търпи санкция. "По тази причина хората не бяха сигурни, че това, което получават, е биологично. Вече обаче няма да може всеки безконтролно да си лепи етикети", казва Стоянов. Неговата ферма произвежда зеленчуци. Веднъж седмично той натоварва продукцията си и по предварителна заявка я кара в София, където се уговаря за мястото на доставката и клиентите го чакат. Около 50-60 човека си купуват зеленчуци от него всяка година. Стоянов ги описва не като богаташи, а като по-интелигентни хора, които се интересуват от ставащото около тях.

"Като цяло това, с което се занимавам, е трудно, но ситуацията се подобрява. Трябва много сериозно да се развиваме, защото пазарът е силно изостанал и над 90% от българските биопродукти излизат навън. Много е жалко, че потребителите не могат да се възползват дори от това, което ние произвеждаме", заявява Стоянов. Той обяснява как в Белград например на изложение на пчеларите производителят продава на малко по-висока цена от онази, на която се изкупува на едро, но тя е по-ниска от тази в магазините. И по този начин всички печелят: "Докато в България на изложенията се продава на много висока цена, защото се оказва, че производителят трябва да избие едни огромни разходи, които е платил за изложението", казва Стоянов.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mihomen avatar :-|
    mihomen
    • + 26

    Има голям потенциал в био микрофермерството!
    При тази безработица, дано повече млади хора се ориентират към този бизнес!

    Нередност?
  • 2
    raziel47 avatar :-|
    Filip
    • + 18

    Браво, дано и ние скоро да се освестим. Аз съм готвач, и мога спокойно да заявя, че ако има повече производители и органите на БГ администрацията не им пречат, бих предлагал само органична продукция от такива производители :)

    Нередност?
  • 3
    klasnarvik avatar :-?
    klasnarvik
    • + 10

    Много добро начинание, назад към природата и здравословния начин на живот

    Нередност?
  • 4
    artanis avatar :-|
    artanis
    • + 9

    До коментар [#1] от "mihomen":

    Безкрайно бих бил щастлив, ако точно този тип селски стопанства потръгнат.. но за съжаление, всеки си затваря очите пред главния проблем - циганите. По впечатленията на приятелите ми, които се занимават с агрономство, нощните набези са най-голямата причина, която съсипва реклотата им. И дори не става дума за северозападна България.. там не искам и да си помислям как се гледа земя. :(
    Когато се осигури спокойствието и сигурността в селските райони, тогава ще започнат да се връщат хора, които искат да се занимават със земеделие.

    Нередност?
  • 5
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 9

    В България това винаги е съществувало. На село всяко семейство отглежда зеленчуци, плодове, животни. Само дето не е лесно да се изтъргува. Законът изисква да имаш фирма (което означава гарантирани разходи още за откриването й) за да продаваш каквото и да е и да плащаш данъци за това, независимо каква ти е печалбата, което убива всяка полза.
    Въобще в България възможности за търговия и бизнес няма, освен ако не си част от властта под някаква форма. Това е голямата ни трагедия и затова сме бедни. Местна мутро-олигархия и чужди перачи на пари, с това се обобщава бизнес средата.

    Нередност?
  • 6
    igb avatar :-|
    igb
    • + 6

    Точно това е проблемът - държавата направи всичко възможно да попречи на дребния производител да продава директно на пазара. Всички правила се пишат в интерес на крупния (чужд) бизнес.

    Нередност?
  • 7
    cheta avatar :-|
    cheta

    Едно голямо браво - за темата, за човешкия език и за отзвука, естествено. Силна, здрава година на авторката!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал