🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейски субсидии за био България

Плащанията за биоземеделие са на база използваната земеделска земя и са в размер от 20 до 505 евро на хектар

Субсидиите по мярка 214 на ПРСР започват да се изплащат още от първата година на подаване на заявлението за биосертифициране. През преходния 3-годишен период земеделецът получава нетен доход, дори и да не произвежда продукция
Субсидиите по мярка 214 на ПРСР започват да се изплащат още от първата година на подаване на заявлението за биосертифициране. През преходния 3-годишен период земеделецът получава нетен доход, дори и да не произвежда продукция
Субсидиите по мярка 214 на ПРСР започват да се изплащат още от първата година на подаване на заявлението за биосертифициране. През преходния 3-годишен период земеделецът получава нетен доход, дори и да не произвежда продукция    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Субсидиите по мярка 214 на ПРСР започват да се изплащат още от първата година на подаване на заявлението за биосертифициране. През преходния 3-годишен период земеделецът получава нетен доход, дори и да не произвежда продукция    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Кой е Светлозар Маринов?

Светлозар Маринов е експерт в консултантска компания Hedge Consult.

Фирмата се занимава с подготовката и управлението на проекти, финансирани от европейските фондове от 2007 г.

Компанията фокусира дейността си върху Програмата за развитие на селските райони и Оперативна програма "Конкурентоспособност".

Максимално допустими разходи:

- за едногодишни култури – 600 евро/ха

- за многогодишни култури – 900 евро/ха

- за друг начин на земеползване – 450 евро/ха

- за застрашени от изчезване местни породи – 200 евро/животно.

Земеделието винаги е бил трудоемък отрасъл с ниска добавена стойност. Дългосрочната перспектива на планиране, ангажирането на значителен капитал в краткосрочен период, наситеният пазар и природният фактор го правят не особено привлекателен за инвестиции. В сферата на биоземеделието ситуацията е още по-сложна. Там са нужни и повече пари, и повече усилия.

Естествено и печалбата е по-голяма заради по-високите цени на крайните продукти. А през последните няколко години тенденцията хората да се ориентират към по-здравословен начин на живот се засили, което е показателно, че това е бизнес с перспектива. Много предприемачи осъзнаха тези факти и проявиха по-активен интерес към биоземеделието, особено след като стана ясно, че този сектор може да разчита на субсидии от европейските фондове. Добрата или лошата новина в зависимост от гледната точка е, че голяма част от тези пари все още не са стигнали до биоземеделците в страната.

Как да станем био?

Преди да кандидатствате за субсидии за биоземеделие, трябва да се сертифицирате като биоземеделец. Това става чрез подаване на заявление в организация, която се занимава с биосертифициране. В момента съществуват две основни сертифициращи системи на биопродукция - европейска и американска. Важно е производителите да се ориентират на кой пазар ще продават стоката си, за да могат адекватно да изберат една от тях.

След първоначална проверка и допускане на кандидата се преминава към 3-годишен преходен период на сертификация. Сертифицираща организация контролира целогодишно земеделското стопанство, като след преходния период то вече може да премине към биологично производство.

Къде са субсидиите за биоземеделие?

Образно казано, парите за биоземеделие са по т.нар. мярка "Агроекологични плащания" на ПРСР, или накратко мярка 214. По нея са предивдени около 435 млн. евро за целия програмен период. Кандидатстването за субсидии е максимално улеснено. То се свежда до подаване на заявление за изплащане на субсидиите, като във формуляра се посочват видът на културите и площта на обработваемата земя. За сравнение - по другите схеми за подпомагане е нужно кандидатите да подготвят инвестиционен проект.

Кандидатите могат да бъдат физически, юридически лица или еднолични търговци, които са земеделски стопани. Те задължително трябва да са минали аргоекологично обучение през първите две години от периода на получаване на субсидиите или поне да докажат, че имат опит в извършването на дейностите, които са избрали да прилагат.

Кандидатите трябва и да са собственици на площите, за които кандидатстват за подпомагане, или да могат да ги ползват на правно основание за срок от минимум 5 години, считан от датата на първото заявление за плащане.Предвиден е минимален размер на ползваната площ за подпомагане - 0.5 ха.

Плащанията, базирани на използваната земеделска земя, са на база на одобрената площ, върху която се извършват агроекологични дейности, и са в размер от 20 до 505 евро на хектар. При комбиниране на дейности максималният размер на финансовата помощ се определя в границите на допустими размери. За едногодишни култури максималният размер на подпомагането е до 600 евро/ха, за многогодишни култури – до 900 евро/ха, за друг начин на земеползване – до 450 евро/ха, а за застрашени от изчезване местни породи – до 200 евро на животно.

Предимства и недостатъци

Предимството на субсидиите по мярка 214 на ПРСР е, че те започват да се изплащат още от първата година на подаване на заявлението за биосертифициране, т.е. докато трае преходният тригодишен период. Това е изключително благоприятна ситуация при нови трайни насаждения, при които продукцията започва да се реализира средно след третата година. През този период земеделецът получава нетен доход от самото начало дори и да не произвежда продукция. Така той буквално може да си покрие инвестицията само от получените субсидии, и то за целия 3-годишен преходен период.

Основното изискване към бенефициентите е стопанството им да продължи да се занимава с биоземеделие поне още две години след получаване на субсидиите. А рискът – ако, докато се получават плащанията за биоземеделие, по една или друга причина стопанството все пак не бъде сертифицирано или пък ако някое от изискванията за получаване на субсидиите бъде нарушено.    

Пари и за техника

Освен директните плащания за биопроекти субсидии могат да се вземат и по-всички други мерки на ПРСР. Биоземеделците могат да кандидатстват по мярка 121 на програмата, която финансира инвестициите в селскостопанска техника и инвентар, хладилни камери за съхранение на продукцията, посадъчен материал и др. Допълнително предимство за биоземеделците е, че по мярка 121 за модернизация на земеделските стопанства има гарантиран бюджет, който може да бъде усвоен единствено от тях. Тя разполага с около 580 млн. евро за целия програмен период, от които 5% са само за биоземеделие.

По схема 123 на ПРСР могат да се направят инвестиционни проекти за преработка на земеделска продукция, като дестилерии или други преработвателни мощности, добавящи допълнителна стойност към зелената продукция. При тези мерки обаче се налага изготвянето на инвестиционен проект и одобрението му от Държавен фонд "Земеделие", като в зависимост от проекта и кандидата субсидията е в рамките между 50-60% от стойността на инвестицията.

В перспектива

През следващия програмен период за развитието на биоземеделие са заложени допълнителни средства по Ос 1 на ПРСР. Предвижда се от преките субсидии биоземеделците да получават около 25% по-високи субсидии в сравнение с конвенционалните плюс допълнителните плащания за самото биопроизводство.

Цената на биопродуктите е до 35% по-висока

Добивите обаче също са по-ниски – с около 15-20%

България предлага изключително добри възможности за развитие на биоземеделие. Двайсетте години на преход доведоха до обособяването на огромни площи с необработваеми, пустеещи земи, които не са замърсявани с хербициди и които са се очистили по естествен път. Благоприятният климат и относително чистата ни природа са допълнителна предпоставка за успешното развитие на биоземеделието.

В България обаче потреблението на биопродукти тепърва набира скорост, докато за Западна Европа може да се каже, че консумацията им достига 50% от общото потребление.

Културите

Въпреки че почти всичко може да се отглежда по бионачин, рентабилността при някои култури е по-висока, а при други изключително ниска. Отглеждането на биоябълки например е трудно и доста по-ниско печеливше в сравнение с други култури, защото технологичната обработка при тях налага до 19 пръскания с органични препарати на година, което неминуемо намалява маржа печалба. Но други култури, като малини, лавандула, рози, орехи, лешници, са доста по-подходящи за развиване на зелено земеделие, тъй като не изискват толкова много технологични обработки. При тях много често дори и конвенционалното им отглеждане е много близко до естественото.

Пазарът

Цената на биопродукцията обикновено е с около 30-35% по-висока от цената на конвенционалната, като трябва да се отчете, че и добивите са с около 15-20% по-ниски. Търсенето на биопродукти е голямо, като пазарът за българската продукция е основно в Западна Европа.

Пласментът може да се осъществява чрез директен контакт с търговци на биопродукция по големите международни изложения в Нюнберг, Лондон и др. Асоциацията на биопроизводителите също осъществява контакти с потенциални клиенти за своите членове.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-?
    Тsonkooo
    • + 17

    Това е нашият път. Тъкмо поизчистихме природата си, да не я замърсяваме отново. А и климатичните условия са такива, че тук плодовете и зеленчуците се развиват и узряват добре. Изобщо отглеждаме едни от най-вкусните зеленчуци и най-сладките плодове.
    Да държим на това, което имаме!

    Нередност?
  • 2
    pesheff avatar :-|
    pesheff
    • + 3

    номера е не само плодовете и зеленчуците да се отглеждат тук, но и преработвателна промишленост да се развие около тях - иначе става нещо като африканско земеделие - в пъти по-малки печалби от тия които ги преработват.

    Нередност?
Нов коментар