🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ние вярвамe, а вие?

Какво (ще) се случва с българското предприемачество според пет човека, които не си губят времето с песимизъм

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вярваме, че предприемачеството движи света, макар че понякога песимизмът ни кара да се взираме повече в проблемите, отколкото в успехите. Ето ви една добра новина - малкият бизнес не е напълно унищожен и духът на предприемачеството е жив. Въпрос на време е той да излезе на повърхността и да започне реално да променя живота ни.

Първият сериозен тласък към това са стартиралите през 2012 г. по програма JEREMIE фондове за финансиране на стартиращи компании. С капитала си от 21 млн. евро те може и да не доведат до чудеса, но ще поставят основите на много по-дружелюбна за младите хора предприемаческа и иновативна среда, в която те не само да мечтаят, но и да реализират идеите си. Освен това ще направят значително по-видими добрите примери, позитивните истории и хора, което да балансира ежедневното мрънкане и тръшкане, че все нещо куца на предприемаческата и въобще на бизнес средата в България.

Какво е предприемачеството обаче най-добре могат да разкажат създателите на собствен бизнес. Както и онези, помогнали за реализирането на една идея - инвеститорите. За целта потърсихме вижданията на шестима предприемачи, инвеститори и фонд мениджъри за това къде сме и къде отиваме като предприемаческо общество и среда за стартиране на бизнес. В две изречения те казват, че ако искаш да успееш, трябва просто да пробваш и няма сила различна от твоята собствена, която да те провали. Всички външни фактори като институции, достъп до финансиране и съмишленици са само парчета, които могат да накарат машината да работи по-лесно.

Ивайло Пенчев, предприемач и съсобственик на Walltopia

В бизнеса успяват само предприемачите, които създават стойност

Що е то предприемач?

Смел човек с голям мерак да постигне нещо, за което са нужни обединените усилия на повече хора и с волята за власт да ги подчини в своя полза. В бизнеса успяват само предприемачите, които създават стойност.

Предприемачеството в България преди и сега? Промени ли се средата през последните няколко години и как?

Преди предприемачеството, създаващо стойност, беше дребно. Имаше едри предприемачи, които не създаваха стойност, а изземваха и преразпределяха. Те умират. Увеличават се броят и силата на стойностните предприемачи.

Лесно ли е да си предприемач в България? Защо?

Да. Данъците са ниски и пречките от държавата са малко. Не че няма какво да се подобри.

Какво куца на предприемаческата среда у нас и защо? И какво й е наред?

Единствените хора, които увеличават богатството на народите, са предприемачите. Светът се крепи на тях и се движи напред от тях. Не от правителства, държави или каквито и да било други организации. В България тази идея е чужда за обществото. Хората трябва да знаят, че няма Бог, че всеки сам е отговорен за съдбата си, че предприемачите са най-важната и ценна част на обществото. Това признание ще е една добра основа за ренесанс на предприемаческия дух и бързо всенародно забогатяване. И държавата никога да не пречи на предприемачите, а да ги цени и уважава.

За да реализираш идеята си има ли значение от къде си?

Има. По-лесно е в САЩ и Англия. По-трудно в Африка.

Съоснователят на Chaos group Петър Митев:

В България можеш да започнеш само с идея

Що е то предприемач?

Човек, с хъс, мечта и желание да създаде продукт, който ще помогне на други хора да си решат определен проблем или да си улеснят работата. Упорит, непукист, устремен, вярващ в идеята си.

Лесно ли е да си предприемач в България? Защо? 

Прагът на трудности при създаването на нещо ново е по-нисък от колкото в други страни, летвата не е толкова висока и затова можеш да започнеш само с идея, без да имаш нужда от много капитал или от сериозна подкрепа. 

Какво е наред и какво куца на средата и защо? 

Наред е - Сравнително лесните aдминистративни процедури, простата данъчна система

Куца - липсата на качествени кадри, липсата на фокус върху образованието

За да реализираш идеята си има ли въобще значение от къде си?

Никакво. Човек когато има идея не би трябвало да се ограничава от мястото където е роден, а да се фокусира върху възможностите.

Любен Белов, предприемач и мениджър на фонда за стартиращи компании LAUNCHub

Фондовете са катализатор на предприемаческата екосистема, но са само началото

Що е то предприемач?

Предприемаческа и стартъп култура са различни неща. Стартъп е организация, която цели да създава услуги и продукти в среда с изключителна несигурност и с неясен краен резултат. Общо взето, прилагане на несъществуващи подходи към тривиални проблеми, прилагане на обичайни подходи по нетрадиционен начин. Предприемач е всеки човек, които отваря квартален магазин, но това не е стартъп. 

Предприемачеството в България преди и сега? Промени ли се средата през последните няколко години?

Малкият бизнес винаги е съществувал в България (поне през последните 22 години), но истинската стартъп култура се гради отскоро. Преди появата на фондовете за инвестиции в стартъпи тази култура беше сравнително недобре наложена въпреки самоотвержените усилия на организации като Start It Smart, Start Up Фондация и др. Причината е, че за създаване на екосистема освен предприемачи (най-важното) са нужни и подкрепа от университетите; правителството; финансиране/капитал; успешни истории на стартъпи; хора, които са минали през процеса (както като основатели на компании, така и като ранни служители в такива); силни регионални и местни събития на тази тема; мрежа от хора, които искат да помагат на основателите (ментори); утвърдени компании, които разбират смисъла и нуждата от подобна среда и са готови да подкрепят стартъпите, включително и с правене на бизнес с тях; recycled capital, т.е. хора, които са създали успешни компании и са ги продали и влагат капитала си обратно в такива, и т.н. 

Появата на фондовете изиграва в момента катализираща роля в създаването на тази екосистема. Все пак това е само началото.

Какво да очакваме от средата през следващите година-две?

Много основатели, които ще получат финансиране. Много нови работни места. Няколко успешни компании и няколко финансирания от големи международни фондове.

София, Берлин или някое друго място в Европа има възможността да се превърне в Силициевата долина на Европа? Защо?

Иска ми се да кажа София, но за съжаление Берлин ни води за момента. Това е главно защото имат предимство да градят по-отдавана тази среда и защото имат по-голям достъп до ментори. От друга страна инженерният талант в България е значителен и София може да се превърне на първо време в един регионален хъб. Със сигурност до налагането на София като европейски стартъп център (което е и част от нашата дългосрочна цел) ще са нужни усилия и време (поне 7 - 10 години).

Лесно ли е да си предприемач в България? Защо? 

Не, разбира се. Никога не е лесно, но е вълнуващо и е едно от малкото неща, които водят до това да видиш конкретен резултат от своите усилия. Основното нещо за един основател е страстта към това, които прави, а това винаги те кара да се чувстваш, че може повече и по-добре. Все пак с появата на екосистемата вече е по-лесно да си основател на стартъп.

Дилян Димитров, партньор във фонда за стартиращи компании Eleven

Вместо да прекарват време в обсъждания, истинските предприемачи просто правят нещата

Що е то предприемач?

Предприемач така, както го разбираме в Eleven, е човек, който се фокусира изцяло върху развитието на иновативна идея или продукт, при условията на изключително висок риск. Те са хора без работно време т.е. работят 24/7. За няколко години нямат личен живот, платен отпуск и не признават официални празници – цялото им усилие е подчинено на целта да създадат успешна компания, която да продадат или (с повече късмет) да листват на борсата. Освен това са талантливи специалисти в определена сфера, и фокусират усилията си именно там, където имат опит. За останалите неща, необходими за успеха на идеята им, предприемачите успяват да вдъхновят последователи, които да станат техни партньори, и да работят заедно с тях.

Промени ли се средата последните няколко години?

Освен създаването на двата фонда за акселерационно и сийд финансиране, Eleven и LAUNCHub, в началото на 2012 г. друга основната промяна, която настъпи, е, че предприемачеството започна да се превръща в приоритет на държавата и институциите. Повече събития – конференции и семинари, на тази тема са се случили за последните две години, отколкото за целия период на прехода. Все повече млади хора осъзнават възможността да създадат своя собствена компания като алтернатива на работата за големите и установени корпорации, и има все повече хора с необходимия талант и умения да реализират успешен проект.

Какво да очакваме от средата през следващите година-две?

Не мога да прогнозирам какво ще се случи със средата като цяло, но ние ще продължим да правим повече от същото – четири пъти в годината ще събираме, избираме и финансираме по 10 - 15 проекта, няколко пъти в годината ще организираме презентации на нашите екипи в София, Лондон и Силициевата долина. Очакваме да имаме първите успешно излезли на пазара проекти, които още повече да затвърдят позицията на София като място, насърчаващо предприемачеството.

София, Берлин или някое друго място в Европа има възможността да се превърне в Силициевата долина на Европа? Защо?

Моето лично мнение, е, че краткият отговор на този въпрос е "не в скоро време". Силициевата долина е комбинация от множество добре балансирани фактори, които сравнително трудно ще могат да се възпроизведат на друго място. Въпреки че други места, включително и София, вече създават значителен брой качествени иновативни компании, няколко основни фактора изостават извън Силициевата долина: практично насочено образование, екосистема на финансиране и предприемачески манталитет, където хората просто правят нещата, вместо да прекарват време в обсъждания.

Какво още куца на средата и защо?

Практически насочено, а не академично образование, възможности за финансиране на компании на всяко ниво на развитие – рисково финансиране, дялово финансиране, работеща фондова борса, предприемачески манталитет.

Томас Хигинс, професионален инвеститор, основател на наградата Empower за млади предприемачи и председател на съвета на директорите "Клуб 50 плюс" ЕАД

Общество, което не празнува успехите и не се учи от най-успешните бизнесмени, не може да просперира истински

Що е то предприемач?

Всеки има свое собствено определение. За мен предприемачеството се състои в това да разпознаеш новаторския подход към решаване на един проблем и да се посветиш изцяло на неговото развитие. Ако е успешен, той би трябвало да създаде значителна стойност, която да бъде споделена между всички заинтересовани страни – купувачи, съдружници, служители, общество и др. Колкото по-голям е проблемът, който е разрешен, толкова по-голяма е стойността, ползата, създадена за всеки.

Промени ли се средата през последните няколко години?

Невероятно е колко бързо се променя светът, включително и България. Когато започнах работата си с български предприемачи преди 20 години, беше почти невъзможно да се развие сериозен бизнес. В началото на 2000 г. вълна от много талантливи български IT предприемачи започнаха да развиват своите бизнеси с фокус върху международните пазари. Освен това започнаха да се виждат повече локално фокусирани стартиращи интернет бизнеси.
Разбира се, през тези години най-голямата промяна в средата на предприемачеството беше и все още е бързото развитие на интернет във всички части на света. Това създава огромни възможности за българските IT предприемачи за развитие в България на иновативни бизнес модели на световно ниво. Ключов фактор за подпомагане осъществяването на тази възможност е развитието на сложна екосистема на стартиращи бизнеси. Това, разбира се, е процес без край.

До скоро все още съществуваше огромна дупка в пазара, защото нямаше начално финансиране, достъпно за стартиращи бизнеси. Това се промени със създаването на двата нови JEREMIE фонда за подкрепа на предприемачеството и предоставяне на първоначално финансиране. Вярвам, че за последните години това е най-важният момент в развитието на предприемачеството в България.

София, Берлин или някое друго място в Европа има възможността да се превърне в Силициевата долина на Европа? Защо?

Аз съм абсолютно убеден, че София може дори да надмине Силициевата долина. За това е необходимо просто лидерите в общността да имат колективна споделена визия и отдаденост на това, което ние се опитваме да постигнем, и силна воля за неговото реализиране. Моят опит показва, че твърде често очакванията на много българи са твърде ниски и те подценяват собствените си възможности.

Какво още куца на средата и защо?

Въпреки че основата я има, смятам, че са необходими много повече сътрудничество и координация в екосистемата и участниците в нея. Те трябва да бъдат систематизирани и структурирани, за да осигурят непрекъснато усъвършенстване. Според мен тази липса на сътрудничество отчасти се дължи на факта, че много хора виждат други компании и организации само като конкуренти вместо и като партньори. Разбира се, лоялната конкуренция е нормална и здравословна част от бизнеса, но ние всички трябва да се научим, че има много възможности за всички. Нито едно истински велико постижение не се е случило без огромно количество сътрудничество.
Все пак това, което считам за най-големия бизнес проблем в България, са нечестните, незаконни и неетични бизнес практики. Въпреки че са само малка част, има някои собственици на бизнес в България, от малки и големи компании, които използват повечето от времето и енергията си в опити за разрушаване на конкурентите си по всякакви възможни начини, отколкото за развитие и усъвършенстване на собствените си компании. За съжаление като последствие от това познавам редица успешни честни предприемачи в България, които не желаят да споделят своите познания и опит с млади предприемачи по време на конференции за стартиращи бизнеси. Те просто не желаят никаква публичност за своите успехи, тъй като се страхуват от координирани сложни незаконни атаки от своите конкуренти, било то платени статии в медиите, ненужни данъчни и други проверки от държавните институции по неверни сигнали, фалшиви нарушения на интересите на потребителите и др. Това е като рак на предприемачеството, бизнеса, заетостта и

обществото. Общество, което не празнува успехите и не се учи от най-успешните бизнесмени, не може никога да просперира истински и е нещо, което цялата страна трябва повече да съзнава.

Лесно ли е да си предприемач в България? Защо?

Със сигурност предпоставките за развитие на много успешен бизнес в България съществуват. Въпреки това, на по-философско ниво, никога никъде не е лесно да станеш велик предприемач и това никога не е свързано с външната среда. Великите предприемачи съзнават, че всъщност има само една битка в живота и това е битката със себе си.

Крис Георгиев, онлайн предприемач и доброволец във Фондация Start UP

Предприемаческата среда се променя бавно, и то към добро

Що е то предприемач?

Предприемач не е професия, а призвание. На тях понякога се гледа като социални отшелници, готови в името на успеха да жертват приятели и семейство. За мен те са смели хора, които упорито опитват да следват мечтите си и да добавят стойност за общността, в която живеят. Често се провалят, но това не ги спира, защото са пълни с енергия и нови идеи, които са решени да видят осъществени. 

Промени ли се средата през последните няколко години?

Предприемаческата среда бавно се променя, и то към добро. Причините са много. Стартъп екосистемата нарасна значително. Повече млади хора с добро образование и известен бизнес опит решават да започнат свое рисково начинание, защото намират все повече подкрепа от съмишленици. Има и известна доза достъпни пари, които да подхранят новите идеи - LAUNCHub и Eleven са невероятна възможност да получиш финансиране и да развиеш идеите си.

Какво да очакваме от средата през следващите година-две?

Вярвам, че ще видим голям предприемачески бум през следващите две години. Причина за това са възможността за финансиране през програмата JEREMIE (LauncHub и Eleven, вероятно и NEVEQ), както и предстоящите проекти на Sofia Tech Park. Очаквам средата наистина да узрее и да видим и първите плодове - серия А инвестиции в текущите стартъпи, множество изкупувания, появата на сериозен интерес от страна на европейски VC-та, нови акселератори и инкубатори, още няколко коуъринг пространства, препълнени от ентусиазирани стартъпи, истински бизнес ангели да започнат да инвестират парите си в български проекти, регионални предприемачески събития да се провеждат в София, стартиране на предприемачески програми във всички български университети...

София, Берлин или някое друго място в Европа има възможността да се превърне в Силициевата долина на Европа? Защо?

Център на IT предприемачеството в Европа определено е Лондон. Берлин прави добра заявка и там са локирани доста интересни проекти, но все още изостават спрямо лидера.

София има шанс да се превърне в предприемачески хъб на Балканите. За повече от това не мога да предричам. Реално в момента от всички балкански държави единствено в България има възможност стартъпи да получат лесно финансиране, имаме едни от най-ниските данъци в региона, има технически потенциал, добра интернет обвързаност. Изглаждането на технологичен парк ще играе ключова роля в това да поставим София на предприемаческата карта на Европа. От всички нас зависи да се възползваме от тази възможност и заедно да работим това да стане реалност. 

Какво още куца на средата и защо?

Липсва второ поколение предприемачи, които да станат истински бизнес ангели. Липсва и истинска подкрепа от държавата, която се изразява в улеснена процедура по регистрация и облекчен данъчен и осигурителен режим за първите две години от съществуването на компанията Липса и евтин достъп до услуги, които са свързани с уреждането на данъчни и правни въпроси. Няма широка мрежа от контакти и достъп до хора на ключови позиции - технологични съветници, правни консултанти, VCs, хора с бизнес и маркетинг умения - това е нещо, което характеризира предприемачески хъбове като Силициевата долина, Тел Авив и Лондон. 

Един от огромните проблеми, който може да попречи неимоверно много на развитието на екосистемата, е образователната система в България. Има нужда от радикална промяна, и то в най-близко бъдеще. Университетите не са готови да подпомагат и активно да участват в процеса. Центровете за трансфер на технологии почти не функционират, няма връзка и между центровете за научни изследвания и бизнес организациите, които подпомагат комерсиалното прилагане на разработваните технологии. Много малко от откритията се патентоват. Студентите се обучават да бъдат мениджъри, но не и предприемачи. Голяма част от преподавателския състав няма бизнес опит и няма как да предаде предприемаческия дух на своите студенти. 

Лесно ли е да си предприемач в България? Защо?

По-лесно е, отколкото преди няколко години. Условията за живот в България са сравнително добри, има достъп до квалифицирана работна ръка, условията за правене на бизнес са сносни - бюрокрацията в повечето европейски държави е още по-страшна, има заченки на предприемаческа екосистема, има изразена воля от страна на институциите за промяна и създаване на още по-атрактивни условия за развитие на стартиращ бизнес. 

40 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    primus avatar :-|
    primus
    • - 5
    • + 40

    това е интересно, браво на всички.

    Нередност?
  • 2
    rordin avatar :-|
    victor troska
    • - 46
    • + 41

    хайде бе, липсвали качествени кадри.
    плащане липсва, плащане - защо да работя за българска фирма, като мога да работя за външна?

    Нередност?
  • 3
    mrvip avatar :-|
    mrvip
    • - 7
    • + 32

    До коментар [#2] от "victor troska":

    И работиш ли?

    Нередност?
  • 4
    rordin avatar :-|
    victor troska
    • - 31
    • + 31

    от години. само живея тук за съжаление. сега търся начин да почна и да си плащам данъците навън - поне ще гледам по телевизията за какво се употребяват.
    иначе положението в ИТ сектора тук е плачевно и такова ще си остане, докато предприемачите не се усетят, че хората не са liability, а asset.
    преведено на български,с извинение, докато разберат, че от пръдня боя няма да стане.

    Нередност?
  • 5
    dohoditednes avatar :-|
    dohoditednes
    • - 10
    • + 49

    На теория и на приказки е едно, интересно е, че няма мнение на нито един обикновен типичен предприемач.

    Нередност?
  • 6
    rordin avatar :-|
    victor troska
    • - 8
    • + 59

    До коментар [#5] от "dohoditednes":
    обикновените предприемачи работят - не мрънкат по медиите как космоса им пречи.

    Нередност?
  • 7
    morjinho avatar :-|
    morjinho
    • - 7
    • + 30

    До коментар [#5] от "dohoditednes":

    Запознат съм от доста години с работата на 3ма от горните и мога да кажа, че са типични предприемачи, просто вече са ниво +15 години опит, затова изглеждат нетипични :)

    Нередност?
  • 8
    ivanbozhidarov avatar :-|
    Wotsonsx
    • - 4
    • + 15

    Продължавайте!!!

    Нередност?
  • 9
    plamena_valcheva avatar :-|
    Plamena Valcheva
    • - 8
    • + 22

    До victor troska: Ти въобще знаеш ли какви са данъците навън? Няма друга държава от ЕС с толкова нисък ДОД..... А и корпоративен данък...

    Нередност?
  • 10
    borabora54 avatar :-P
    borabora54
    • - 10
    • + 7

    Всичко е чудесно, ама айде не влагайте в определени понятия друго съдържание за да изглеждате оригинални... Няма предприемаческа ЕКОсистема... това си е пълен нонсенс...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал