🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Готови за втори рунд финансиране

Фондовете за стартиращ бизнес по JEREMIE представят първите си избраници и напредват с втората селекция на проекти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След първата предприемаческа вълна от лятото на 2012 г. дойде ред за резултати. Двата фонда Eleven и LAUNCHub със средства по евроинициатива JEREMIE вече трескаво работят върху втората селекция от стартиращи бизнеси, чието развитие ще подкрепят чрез финансиране (като придобиват дялове в избраните компании). В същото време те представят и резултатите от първия подбор на проекти, проведен през лятото на тази година.

С това колелото, което трябва да задвижи новата предприемаческа среда на България, вече се завъртя. Оттук нататък инерцията му ще зависи не само от проектите, които ще откриват двата фонда, а и от успеха на подкрепените бизнеси след намесата на финансовите инвеститори. Със сигурност обаче началният тласък вече е налице. Eleven и LAUNCHub разполагат с общо 21 млн. евро капитал, с който могат да финансират няколко стотин проекта до 2015 г.

На втора предавка

В края на миналата седмица единадестте екипа, подбрани в първия рунд от Eleven, направиха първата си публична изява пред широк кръг от публика -  инвеститори, ментори и всеки, интересуващ се от предприемачество. Някои от тях вече са спечелили първи клиент, други все още търсят пазарно доказване на идеята си. Важното е, че работата кипи трескаво.

Отделно от това мениджърите на фонда са в процес на оценка на втората вълна от кандидатури, които получиха по време на отворения през октомври прозорец за кандидатстване. Скоро те ще обявят новите екипи, които да влязат под общия покрив на фонда (всички избрани предприемачи работят заедно в един офис) и да започнат работа по реализацията на идеите си.

Междувременно и LAUNCHub започна втория си подбор на предприемачески идеи. Срокът е до 6 януари 2013 г., като този път в процеса на оценяване на проектите, които да бъдат финансирани, екипът на фонда ще изисква от кандидатите да наблегнат още на старта на това кои са ключовите хора в екипа им, без които проектът не може да се реализира, и колко отдадени са тези хора на него. Друг основен въпрос още в началната фаза на селекция ще е доколко екипите осъзнават какво означава да получат минималните 30 хил. евро и за какво те могат да им послужат. Това коментира Тодор Брешков, един от основните мениджъри в LAUNCHub, по време на представянето на първите шест компании, получили seed финансиране (за вече стартирали проекти) от фонда.

За разлика от Eleven обаче, който е фонд с 12 млн. евро и фокус основно върху финансирането на бизнеси на фаза акселерация, т.е. съвсем начална фаза, LAUNCHub има капитал от 9 млн. евро и основна част от него е по-скоро за компании, чийто бизнес модел вече има някаква форма на валидация, т.е. са една крачка напред в развитието си. Съответно по-голяма част от задачата на LAUNCHub е за финансиране на фаза seed, а останалата е за акселераторска програма, за която да избира екипи на два-три пъти годишно. По линия на акселерацията в момента фондът развива осем компании.

Seed финансирането обаче е и със значително по-висок инвестиционен праг от страна на фонда - до 200 хил. евро на проект. Това не пречи фондът да помага на предприемачите да намират допълнително финансиране от различни инвеститори, които проявят интерес към компаниите.  В същото време дялова инвестиция до 200 хил. евро е сериозна оценка за всяка стартираща компания, а изборът на подходящите за нея е още по-сложен.

Първите големи печеливши

Първите избраници, които са получили от LAUNCHub зелена светлина за инвестиция от 200 хил. евро, са шест. Това са Coherent Labs, DeskGod, Imagga, iMediaShare, Rankur и StorPool (виж карето). Всяка от тях е българска компания и вече има собствен продукт и първи клиент. Те работят основно на чуждите пазари и със средствата на фонда ще целят основно повече маркетинг и намиране на нови пазари и клиенти.

Подробни разкази на всеки от финансираните проекти очаквайте всяка събота в "Капитал".

Първите големи избраници на LAUNCHub

Coherent Labs разработва софтуер, който може да спестява между 30 и 50% от времето и ресурса на разработчиците на компютърни игри, нужни за визуализацията на потребителският им интерфейс. Компанията вече е пуснала първата версия на своя продукт и над 120 фирми го ползват.

DeskGod разработва софтуер, насочен към малки компании, развиващи бизнес онлайн. Продуктът на дружеството включва различни уебинструменти за маркетинг и продажби, с които всеки малък бизнес може по-лесно да обслужва клиентите си. Екипът на компанията работи върху проекта вече три години, като първият им клиент е предприемач от Пловдив.

Imagga разработва технологии и продукти, които позволяват по-ефективна организация на големи колекции от снимки както за крайния потребител, така и за бизнеси и организации, които трябва да менажират стотици хиляди снимки. Продуктите й позволяват оптимизирането на снимковите бази с прецизното изваждане на информация за цветове, композиция, обекти и концепции, представени в изображението. Към момента компанията има както бизнес клиенти, прилагащи технологичните й решения, така и крайни потребители, използващи публично достъпните й услуги и инструменти.

iMedia Share предлага мобилно приложение, което позволява на iPhone и Android потребителите дистанционно да управляват телевизорите от ново поколение и да възпроизвеждат на тях видеосъдържание от интернет, без за това да е необходим допълнителен хардуер или кабели. До момента приложението е инсталирано над 3 млн. пъти. Сред партньорите на iMediaShare са компании като Sony, MTel, Deutsche Welle & Vimeo.

Rankur предлага инструмент за управление на онлайн репутация в социални медии, цифрови медии, блогове и сайтове за споделяне на мнения. В основата на Rankur стои технология за извличане на мнения и твърдения от текст в реално време. Продуктът на компанията е достъпен на пазара от януари 2012 г. и вече се ползва от рекламни и PR агенции на банки, големи компании, политици и музикални групи в Европа, Северна и Южна Америка, Арабския полуостров.

StorPool предлага софтуерно бизнес решение за съхранение на данни, което позволява на бизнеса да оптимизира разходите си в това направление и същевременно да увеличи производителността на вече закупения "складиращ" хардуер. Продуктът на компания е подходящ за фирми, които работят с големи обеми данни. Със StorPool клиентът може да използва стандартни компоненти вместо скъп специализиран хардуер и да разширява системата си за съхранение на данни в съответствие с нуждите си.
16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    razlichen123 avatar :-|
    razlichen123
    • - 39
    • + 24

    Значи закриха над 300 000 фирми за последните 3 години, сега се хвалят с това, че ще помогнат на няколко десетки да стартират бизнес. И това, ако не е безумие здраве му кажи!
    И всички спечелили са в областта на компютрите и всякакви софтуери, където много трудно може да се каже, дали и колко усилия са положени, за да се оправдаят едни пари дадени от някого!

    Нередност?
  • 2
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 12
    • + 33

    че какви бяха 300 хиляди фирми-селяни без образование ,безработни ,не умеещи нищо със самочувствие на бизнесмени ,ходят до турция и до германия,купуват каквото намерят евтино и нискокачествено ,носят си буклуците тука и ги продават на петорни цени и се удрят в гърдите колко са големи играчи ,да ама далаверата спря ,народа се усети ,а и има интернет ,номерата не вървят и много такива тарикати изгоряха и фалираха ,това са голяма част от сегашните безработни ,но те никога не са и работили нищо ,така ,че държавата нищо не губи от тях ,напротив обществото печели ,че не им пълни гушите наготово .

    Нередност?
  • 3
    go_for_it avatar :-|
    GO FOR IT
    • - 2
    • + 22

    Браво за избраните проекти. Този път (за разлика от предходния) повечето от компаниите имат шанс/потенциал.

    Нередност?
  • 4
    p.i.p. avatar :-|
    p.i.p.
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#1] от "razlichen123":

    кой ги закри бе? как става тая работа? нарочно ли ги закриха? що не закриха и останалите 300000? имат ли план колко точно да закрият? лимит за закриване имат ли?

    'бати и простите хора има...

    Нередност?
  • 5
    razlichen123 avatar :-|
    razlichen123
    • - 7
    • + 12

    До коментар [#2] от "tur671":


    До коментар [#4] от "p.i.p.":

    Не знам кой е умен и кой проЗ, но вие явно сте от проЗтите!
    Тия 300 000 фирми, ако не друго, поне плащаха на 500 000 души осигуровки и здравни. Тези хора сега не само, че не ги плащат, ами са се наредили в бюрата по труда за помощи! А сега, като по-умни, сметнете колко пари не влизат от тях в бюджета и колко излизат допълнително за да покрият и техните нужди! То тъпата ви софийска простотия и шопски гьонсуратлък ви личи от всякъде. Няма нужда да се престаравате. Държавни чиновници, или полицайчета смятащи че парите се берат от дърветата! За това сме на този хал! Защото над 100 години ни управляват софийски дебили, и шопи с увреден манталитет и поведение, затънали до гуша в егоизма си и личностните си интриги и шуробаджанащина!

    Нередност?
  • 6
    ivanko77 avatar :-|
    ivanko77
    • + 1

    Стискам палци да успеят. Вярно е, че малка част са наиситна успешни, но все пак е едно добро начало, което се надявам да се развива във времето.

    Нередност?
  • 7
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#2] от "tur671":

    Брей че си нагъл. Тази държава доскоро си произвеждаше почти всичко сама. Сега вече нищо не произвеждаме. Широко отворената ни граница доведе до турски и китайски дъмпинг и унищожаване на българското производство. Мафията си назначава правителство след правителство, които им осигуряват монополно положение в много отрасли и им предоставя основния пай от обществените поръчки. Затова и всичко нормално затваря. Куфарните търговци са се специализирали и обслужват китайския и турския трафик. Наистина това, с което се хвалят тия смешници е смешно. Нито темите си заслужават, нито софтуерния бранш, но все пак като първи опит поне не е вреден. Но не е това схемата, чрез която ще се възроди България. Трябва държавна стратегия за откриване и подпомагане на успешните предприемачи. Трябва целево падпомагане на производството и износа на крайни продукти, продавани под собствени марки, както специализацията и кооперирането между фирмите. Трябва да се обезпечи безплатно подпомагане от страна на държавните структури по стандартизация, патентното ведомство, трансфер на технологии... Трябва да се изградят истински тържища, които да не са търговски площи отдавани под наем на търговци, а места където стоките постъпват директно от производителите и където тази стока се почиства, сертифицира, сортира, опакова, етикетира, и се продава чрез тръжен механизъм и дилър представляващ производителя или купувача на пода на тържището.

    Нередност?
  • 8
    p.i.p. avatar :-|
    p.i.p.
    • - 4

    До коментар [#5] от "razlichen123":

    ама виж малко и прочети архива. тия 300000 фирми знайш ли кога ги "закриха"?

    "закриха" ги като почнаха да връзват апаратите към НАП.
    и пак те питам:
    нарочно ли ги закриха? що не закриха и останалите 300000? имат ли план колко точно да закрият? лимит за закриване имат ли?

    Нередност?
  • 9
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 3

    До коментар [#8] от "p.i.p.":

    Ами ония 400 000 рабогти места кага ги закриха? В последните няколко години нали. Не че триглавата ламя направи нещо в тая посока, но просто имаше късмет. Сега просто лъсва истината, а мерките за противодействие на правителството са направо смешни. Колко ли работни места отвориха тия софтуерни компании с парите от JEREMIE. Сигурно са много по малко от колкото аз съм отворил в помещения под наем и без никаква подкрепа нито от еврофондовете нито от държавата - мащеха. А за данъците и осигуровките изобщо пък няма да питам. Държавата трябва да направи всичко възможно за да не се режат машини за стотици милиона долара, че с тях да се изплати дълг от порядъка на няколко милиона лева. Това си е самоубийство.

    Нередност?
  • 10
    p.i.p. avatar :-|
    p.i.p.
    • - 2

    тия 400000 работни места са от строителния балон и ниско квалифицирани кадри. надълго и нашироко е обяснявано кое как и защо се е получило. останалото са пенсионерски словоизлияния на по две ракии в хоремага.
    ае стига вече.

    Нередност?
Нов коментар