🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Земно затъмнение

Слънцето ще залезе в 19:45. След това ще бъде тъмно, но от 20:30 нататък за един час трябва да стане още по-тъмно. Очаква се 1 милиард души в над хиляда града от планетата да изключат осветлението си, за да се включат в "Часът на Земята".

Всичко започва преди две години в Сидни, когато хората за първи път са поканени да спрат тока в домовете си, за да дадат знак, че ги е грижа за промените в глобалния климат. Оттогава размерите на кампанията стават все по-глобални, а за провеждането й в България даваме думата на един от организаторите й тук. Константин Иванов е бивш журналист и настоящ природозащитник със спокойни мисли и убедителни факти, които говорят следното:

"Промените се случват. Достатъчно е човек да погледне статистиката от последните години, за да го забележи - температурата непрекъснато се увеличава. Много хора в България могат да си кажат, че това е чудесно, защото ще бъде по-топло и няма да плащаме високи сметки за парно през зимата, а през лятото ще бъде слънчево и сухо. Тези неща ще се случат наистина, но ще се случат и много други, за които можем да се окажем неподготвени.

В момента наблюдаваме, чебългарският климате станал по-екстремен от всякога. Има дълги периоди през лятото, когато времето е изключително слънчево и сухо. След това изведнъж се изсипват количества дъжд, колкото трябва да бъдат средните за месец, но само за два-три дни.

В планините промените също са драматични. Вече не можем да сме сигурни, че ски сезонът ще е дълъг, колкото преди. Не можем да сме сигурни, че снегът ще се задържи, защото снежната покривка не е същата. Това веднага има отношение към всичко останало, понеже от снеговете зависи каква ще е водата, с която ще разполагаме. Вече се вижда, че през голяма част от годината водата не достига, защото в планините не пада сняг, а повече дъжд.

Климатът в Южна България със сигурност започва да прилича на климата в Северна Гърция. Сигурно ще имаме маслини и портокали, но трябва да се помисли и за всички култури, които досега са се отглеждали - ще трябват по-топлолюбиви сортове. Източноконтиненталният климат в Северна България, който досега беше с четири фиксирани сезона - топло лято, студена зима и плавно преминаване между тях в пролет и есен - започва да добива по-средиземноморски характер, сезоните се размиват и четирите вече ги няма. Това поставя въпроси, свързани със селското стопанство - ще има ли достатъчно храна, ще има ли достатъчно вода за напояване, за пиене и т.н. Никой не може да каже със сигурност какво може да се случи, но ситуацията ще стане необратима, ако температурата се повиши с два градуса отсега нататък. Звучи като катастрофичен трилър, но истината е, че положението е много сериозно. Трябва да се реагира навреме, иначе ще бъде късно.

Кампанията е доста приятна, защото се иска да загасите осветлението си само за 1 час. Ако наистина 1 милиард души в целия свят се "изключат", това ще бъде аргумент с тежест. Трябва да прекараме само 1 час без осветление, а не осем или дванадесет, защото идеята е не да се спестява електричество, а да се направи символичен жест, с който хората да покажат, че климатът им е болка.

До "Часът на Земята" в България ще има климатично турне. Един специален камион с дизелов двигател, произведен така, че да изхвърля във въздуха възможно най-ниски вредни емисии, ще пристигне от Унгария по улиците на София за пет дни от 21 март. Той ще носи със себе си информационна палатка, която се захранва от слънчев панел на покрива му и от една малка вятърна централа. В Дома на киното на 27 март от 18 часа ще бъдат прожектирани филмчета, в които хора от цял свят разказват за промените, които са забелязали в техния климат. В три от кратките филмчета участват българи – алпинист, който разказва впечатленията си от снега в Алпите, Хималаите и от улицата си в Княжево, програмист от София, който показва как средната температура от 1979 досега непрекъснато се увеличава, и една дама, директор на природен парк "Българка" в Стара планина, която споделя наблюденията си за засушаването в последните години.

След 20:30 на 28 март уличното осветление във всеки град, който участва в инициативата, ще продължи да работи от съображения за сигурност. В София поне двайсет сгради ще угасят фасадното си осветление. Пред Народния театър ще има концерт с участието на "Самба бенд", които са достатъчно шумни, за да не се нуждаят от мощна електрическа озвучителна система. Има уговорка с НАСА да заснеме потъмняването на планетата от Космоса, но успешните снимки зависят от облаците. Миналата година, когато се включиха 35 държави и 50 милиона души, се забеляза как една сянка прекосява земното кълбо. Във всеки часови пояс в уречения час всичко потъмня и можеше да се наблюдава като затъмнение, което се движи по Земята. Най-добре се виждаше в най-осветените части от развития свят - Европа, Северна Америка, части от Южна Азия, Япония, малка част от Австралия и Нова Зеландия и Южна Африка.

Ефектът от тази кампания, ако всичко върви наред, ще се види през есента в Копенхаген. Там ще има среща на върха на ООН за промените в климата, на която ще се съберат световните лидери. След тази масова активност там би следвало да се помисли за някакво споразумение около проблемите и всяка страна да даде обещания за конкретните мерки, които ще предприеме.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-@
    -
    • - 3
    • + 1

    сега е модерно да си загрижен за екологията. Както всяка мода, така и тази бързо забравя от къде е тръгнала и започва да се състезава със самата себе си.

    "в България ще има климатично турне. Един специален камион с дизелов двигател, произведен така, че да изхвърля във въздуха възможно най-ниски вредни емисии, ще пристигне от Унгария"

    много шик.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал