🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гласът на Фейри

Художникът на най-новата американска мечта за работата си с Обама, WWF и другите каузи

Шепърд Фейри е художник, графичен дизайнер и илюстратор с корени в скейтборд-културата, който става известен с манифестната си кампания André the Giant Has a Posse (повече на http://obeygiant.com). Глобалната му слава обаче идва през 2008, около президентските избори в САЩ. Тогава плакатът на Шепърд Фейри с портрета на Барак Обама се продава и разпространява в стотици хиляди копия, а Националната портретна галерия на Вашингтон купува самия оригинал. Институтът за съвременно изкуство в Бостън нарича Фейри един от най-познатите и влиятелни творци днес, а произведенията му се институционализират и в колекциите на музеи в Лос Анджелис и Ню Йорк, както и в лондонския V&A. В момента името на Фейри се свързва със съдебен процес, който от Асошиейтед прес повдигнаха срещу него заради използването на тяхна снимка като основа на въпросния портрет на Барак Обама. Изходът от делото предстои, но ние вярваме в "невинен до доказване на противното". Обърнете внимание на корицата на този брой - авторска интерпретация от Ясен Згуровски на плаката на Фейри за "Часът на Земята" - и вижте защо възгледите на американеца са интересни за нас.

Защо решихте да работите за кампанията на WWF "Часът на Земята"?

От всички кризи, пред които сме изправени сега, според мен тази с околната среда е най-голямата. Тя е по-мащабна от икономическата и по-сериозна от тероризма, но аз съм оптимист, защото всеки човек може да стане част от едно много по-голямо решение. Щастлив съм да използвам изкуството си, за да повлияя положително. След като сте били активист срещу нарастващата консумация, не чувствате ли някакъв вътрешен конфликт, когато се присъединявате с работата си към големи филмови студиа, звукозаписни лейбъли и други корпоративни гиганти?
Единственото нещо, което ме кара да се чувствам неудобно, е мнението на хората за всичко това. Чувам разни слухове от типа: "О, той работи за Mountain Dew, значи е направил милиони долари!" Това са абсолютни глупости! Даже забавни глупости, като гледаш как ги преувеличават хората. Нещото, което никога не бих направил, е да работя с някого, с когото имам морален конфликт. Предлагали са ми да работя за Hummer, за цигарите Camel, но аз съм отказвал, защото не съм съгласен с политиката им. Определено има общи неща между политиката, изкуството и другите аспекти на културата, към които бих искал да насочвам гледната точка. Бих искал да накарам хората да консумират разумно и да изостря вниманието им към манипулациите на капитализма, но не съм антикапиталист, има голяма разлика. В истинския живот трябва да живееш с капитализма, така че аз просто се опитвам да го правя по максимално конструктивен начин. Сигурен съм, че можете да разберете какво е да си художник и дизайнер и как някои проекти просто са твърде хубави, за да ги изпуснеш. Например The Smashing Pumpkins съвсем скоро ме помолиха да направя обложката на следващия им албум. Защо да не го направя? Това е чудесна възможност. Джони Кеш веднъж каза, че носи черно, защото светът е черен. Колко по-черен според вас е станал нашият свят след 9/11? И аз нося доста черно, но защото ръцете ми винаги са мръсни и така петната не се виждат толкова. Харесвам Джони Кеш, правил съм плакат за биографичния филм за него, но светът винаги е имал проблеми. Всички човешки същества правим едни и същи грешки през цялото време, но аз все пак мисля, че въпреки това има възможност за промяна. Правете добро и ще намалите количеството на лошото. Това е, което аз се опитвам да правя. Твърдите, че работата ви не е политическа, но уличното изкуство само по себе си е политически акт - дори и само заради това, че променя публичното пространство...
Казвал съм, че нямам специфични политически пристрастия. Иначе съм правил много неща против войната. Колкото до уличното изкуство, разбира се, то е политическо. Минава за нелегално и по някакъв начин е акт на неподчинение. Много от противниците на графитите например ги оспорват, защото били грозни. Това лесно може да се оспори, защото много от рекламите – които обаче са законни – също не са никак приятни за гледане. Вие създадохте изображението на президента Обама и то беше публикувано на корицата на списание Time в броя, посветен на личността на годината... Направих плаката на Обама на своя глава, като обикновен избирател. Тръгнах от това, че съм против Буш и против войната в Ирак, и видях Обама като конструктивно решение на проблемите след Буш. Моят плакат обаче направо се изстреля и се превърна в невероятен феномен, за какъвто не съм си и помислял. Бях наистина щастлив, защото, ако това помага на Обама, то изпълнява точно моята цел. Мисля също, че това изображение произведе и емоционален отзвук в хората, защото е много по-различно от фотографиите. Говорили ли сте с президента за плаката?

Да. Срещнах се за кратко с него два пъти. Един месец след като бях направил оригинала, той ми изпрати писмо, в което ми пишеше нещо като: "Поласкан съм, че използвате изкуството си, за да подкрепите моята кампания. Вашите изображения, независимо дали са в галериите или на уличните знаци, имат способността да окуражават американците да променят статуквото и да постигат промяна."

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    marsupial avatar :-|
    melchett

    старичко ми се чини това интервю!?

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    U.
    • + 1

    често подобни интервюта ги подготвят прессекретарите на интервюираните

    Нередност?
  • 3
    ivanovivanov009 avatar :-|
    ivanovivanov009

    OBEY НАЙ-ЗЛИЯ

    Нередност?
  • 4
    ivanovivanov009 avatar :-|
    ivanovivanov009

    съдят го и за таг на сграда, отскоро е..ама нали е гъст с обамата, да пусне връзките

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    nina pancheva-kirkova
    • + 3

    Прекрасно интервю, щеше да е прекрасно ако и в България има творци с подобни възгледи и личностна позиция, а тъй като ги има, щеше да е прекрасно, ако им се даваше възможност за изява.

    Нередност?
  • 6
    ivan8 avatar :-|
    ivan8

    а между другото въпросният "André the Giant" от кампанията е с български корени, първият в залата на славата на кеча

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал