🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Why so еко?

За да сте зелен в България, трябва да:

- Развиете симпатична мания за четене на етикети и да различавате E109 (жълт оцветител) от E259 (нитрат, консервант)

- Носите само дрехи от биопамук, произведен в Турция, защото по-близо няма - Създавате десетки онлайн петиции и каузи във Facebook, без да се замисляте за ефекта им, в които да каните всичките си "приятели"
- Да монтирате email подпис със зелен шрифт "Наистина ли ще разпечатате този email?", сякаш получателите му са малоумни - Карате Toyota Prius, но с багажник за велосипеди - Не гласувате на избори, защото "всички зелени партии са ментета" - Имате джобна карта на големите индустриални замърсители в България и когато си купувате кашкавал "Домлян", да проверявате на какво разстояние са заводите за тежки метали от това село
- Смените всичките си крушки с енергоспестяващи и да започнете да миете банята си с оцет

- Йогата, паневритмията и тарамбуката са по избор.

Може да е смешно, но сякаш такива хора в България минават за "зелени". Онези с протестите пред парламента, странните костюми и "Иракли" са други. Те са природозащитници. И понеже са крайни, не са привлекателни. Зеленото излиза по-модерно от природозащитното, защото консуматорският елемент или conscious consumerism (както Боно го нарича) е далеч по-куул.

Зелените медии (и рубрики) у нас, вместо да имат активна позиция и да ни карат да се замислим за политика и приложими местни примери, карат по лесното - наблягат на битови съвети и превеждат treehugger.com. Статиите за биоселища в Шри ланка, къде "са пуснали" гръцки биококошки и "как да правим сапун от кърма" имат горе-долу същата практическа полезност, колкото дискусия в bg-mamma.

Aко искате да сте смислено зелени, трябва преди всичко да сте информирани. Аз например чета зелените секции на Guardian и Economist и знам, че биото не е еко, екото не е био и не всичко енергоспестяващо спестява.

Биото

В САЩ изискванията да произвеждаш organic храни са ниски. Шокиращо е, че във всеки по-голям супермаркет там отнема време да намерите небиохрани. Aко био е валута и има стойност, в САЩ тя е доста обезценена. Така ще стане и тук скоро. У нас биостойността не е дефинирана, освен като цена - висока. В ЕС нещата са по средата.

Рентабилно ли е? Биокравите оригват (и пръцкат) 2 пъти повече метан, което прави 12% повече парникови газове на кило биомесо. Размятането на естествени торове изразходва много повече гориво. Един парников домат, произведен на север от България, използва 100 пъти повече енергия от домат, произведен в Африка на слънце при две реколти в годината. По-енергийно ефективно e да се внасят домати с кораб от Кения, отколкото да се гледат в Полша.

Продукцията от биоземеделие е поне 30% по-ниска, а ако погледнем нещата отгоре - през 2050 населението на планетата ще е 9 милиарда и ако всички тръгнат да ядат "био", ще се наложи да открием някой нов континент.

Крушките

Mихаела Симинович, директор на центъра по светлина на Калифорнийския университет, твърди пред NYTimes, че енергоспестяващите крушки за момента са компромис с качеството на светлината. Ако се конструират така, че да пресъздават цветовете около нас точно колкото тези с жичка, те ще струват 5 пъти повече от сегашните енергоспестяващи и ще траят 5 пъти по-кратко. Дълго време се оплаквах на приятелите ми, че енергоспестяващите крушки ми светят малко като жезъла на Гандалф, и най-после намерих експерт да се съгласи с мен.

Колите

Бензинът поевтиня и всички си стиснаха ръцете, че тая работа с биогоривата не е добра идея - нямаме храна, пък ще правим бензин от рапица.

Не вярвам, че спасението е и в хибридите - струват 50 000 лева, имат два двигателя (дефектите са повече) и при разход 5 на 100 всъщност не спестявате повече гориво, отколкото ако карате "обикновена" малолитражна кола. В САЩ карат хибриди, защото те ползват данъчен кредит. У нас той се дава за SUV.

Аз вярвам в конвенционалното - развитието на HCCI двигател (homogeneous-charge compression-ignition), който ще впръсква бензин, както дизел: гориво + въздух под налягане от 2000 атмосфери. Така горенето ще е с по-ниска температура и ще произвежда по-малко азотни окиси. HCCI двигателите ще имат 40% КПД (сега е 17%) и с 2.5 л бензин ще изминаваме 100 км. Първите фолксвагени с този двигател се очакват през 2012, защото инженерите все още се опитват да контролират горенето при такова налягане, при което нещата не са много предвидими.

Viva la криза

От 3 месеца, слава богу, зеленият шум спря. Зелените жилищни комплекси потънаха. Маркетинг мениджърите в по-чистите офиси се чудят кого да уволнят, за да се закрепи бюджетът, а не как да направят екоизложби или да издадат поредното хартиено издание, което да промотира зелени идеи заедно с уиски. (Отпечатано на рециклирана хартия и увито в дегрален, разбира се.)

Зеленото не се прави само с купуване на Mac Mini, защото алуминият се рециклира, и с ядене на био кисело мляко, защото бабите на Графа не са сертифицирани. Зеленото изисква да сте информирани, за да правите правилен избор във всяка ситуация. Другото "зелено" не е нищо повече от предразсъдък.

52 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vegano avatar :-P
    Vegano
    • + 2

    йеа.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    just a toilet roll
    • - 3
    • + 4

    http://www.eenk.com/?p=2152

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Penko
    • - 2
    • + 11

    Драги ми Еленко,

    Къде ги видя в САЩ тези евтини био-храни??? Нещо май си се объркал. Органик храните тук са понякога в пъти по-скъпи от останалите. И за количеството органик храни по магазините си се объркал?

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    е как така
    • - 6
    • + 14

    Значи аз, дето карам кола на биоетанол от Бразилия с 10 пъти по-малки емисии от бензиновите и използвам енергоспестяващи крушки, съм по-малко информиран и по-малко зелен от некъв, който щял да кара супер икономично през 2012 и използва крушки с нажежаема жичка, щото повече го кефят цветовете?

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    zdravko
    • - 8
    • + 12

    За информация на автора - има още един вид екология - екология на мисли, чувства, отношение към света. Твоето отношение изразено в мисли и думи е някак неекологично (неприятелско, негативно, остро). Да пишеш за екология тогава... неуместно.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Добре облечен бизнесмен
    • - 7
    • + 52

    г-н Еленков, показал сте уникално ниско ниво. Като се започне от това че пръцкането на кравите не се включва в критериите за определяне дали дадено кисело мляко е БИО, другите ви тези са също толква слаби. Популяризирането на БИО храните е всъщност голямо постижение за крайните потребители. При крушките пък има такива с по-ниска цветна температура и много по-добро цветопредаване от тези, които Вие явно сте използвали (информирайте се). Всяка луминесцентна лампа си има номер. Например при номер 827, 8 е класа на цветопредаване и ако си вземете клас 9 тя ще е перфектна, 27 е цветната температура 2700К, което е горе долу колкото нажежаемата жичка и дава същата светлина. Тъй като над 20% от електроенергията отива за осветление, ако консумацията намaлее наполовина по това перо, ефекта ще е огромен. Колите с неизобретени двигатели произвеждащи много обещания за бъдещето също не помагат особено за решаване на проблемите на автоиндустрията. Всички трием ръчички за някаква панацея но засега таква липсва. Малките неща наистина могат да помогнат поне малко за решаване на съществените проблеми. Глупавите статии за разлика от това със сигурност не могат да постигнат нищо а могат и да навредят. Бихте могли да се подготвите доста по-добре за написването на анти-еко статия при положение че ще получите много негативни мнения. Вместо това сте се изложили плоски доводи от типа всички са тъпаци а аз чета гардиан и економист. И аз мога да изпиша една клавиатура ПРОТИВ всяка ЕКО мярка и то със сериозни инженерни доводи, но при положение че не мога да предложа нищо революционно като алтернатива, избягвам да критикувам малкото усилия на хората в тази насока.

    Нередност?
  • 7
    marin avatar :-|
    Марин
    • - 5
    • + 12

    Еленко, не виждам какво друго печелиш с тази статия освен евтина популярност на гърба на хората, мислещи за природата. Подкрепям #5 - бъди положителен, насочи се към теми, които са ти по-познати и приятни.
    Подкрепям #3, в Щатите биохраните са 3 до 5 пъти по-скъпи от обикновените, обикновено се продават в отделни специализирани магазини.
    Бих писал и в твоя блог (да поспоря по някоя тема), но не искам да се регвам, не виждам някаква лична полза. В Капитал-Дневник се регнах, защото отвориха архива.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    аха
    • - 5
    • + 25

    През цялото време докато четях статията, се чудех с какво толкова ме дразни, чак после забелязах, че автор е Еленков. Типично в негов стил. Понякога се взема твърде насериозно и е излишно заядлив.

    "Зеленото изисква да сте информирани, за да правите правилен избор във всяка ситуация. "

    Прав е Еленков, точно така е. Затова знам какво означават някои от Е-тата и чета подробно ситния шрифт на етикетите. Искам да мога да направя информиран избор в морето от продукти, които ми се предлагат, а не да си купя вносен кашкавал, в състава на който има какво ли не, включително и картофено брашно - не са единствени наште дето се пробват да правят кашкавал от трици, само дето ония всичко си бяха написали, стига да има кой да чете.

    Не мога да си позволя хибрид, скъпичък ми е, но не ми струва кой знае какво усилие да направя куп други смислени (поне от моя гледна точка) неща, колкото и глупави да изглеждат на някого. Това мога, това зависи изцяло от мен - това правя:

    - подкрепих каузата във Facebook за отказ от хартиените фактури на М-тел, определено се замислих за ефекта и прецених, че ако дори само 100 човека като мен се включат с по 5 листа (поддържам няколко карти) месечно, това прави един топ хартия + цветни мастила за принтера + пощенските разходи;

    - убедих шефа да ми смени лампите в офиса, не знам какви лампи използва Еленков, но при мен направо светна;

    - действително имам зелено изречение в края на email-те си: "Before printing, please think about the environment." мисля си, че е по-скоро учтива молба, отколкото като дебилния пример от статията, въпрос на умение да се изразяваш;

    - на всички избори гласувам, макар че ми става все по-трудно да избирам по-малкото зло;

    - печатам от двете страни на листа; - изхвърлям си боклука разделно; - и разни други подобни дреболии;

    Някак си не се виждам в образа на типичния "зелен".
    В интерес на истината заради разделения боклук гаджето и майка ми ме имат за един от онези тихите луди ;) Ама сега в разгара на софийската боклучена криза гаджето взе да разпитва в кой контейнер какъв вид боклук отивал.

    Нередност?
  • 9
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 3
    • + 20

    Малко е трудно да си зелен на Земята изобщо.
    В екстремно изхранване на няколко милиарда души?
    Да, може и да карам икономична кола, да използвам препарати, които са малко по-скъпи в България, но на етикета си пише че не вредят на околната среда, или да събирам разделно боклука. И какво от това?
    Малко хора го правят тук. И малко се настройват на тази вълна.
    Нямам нищо против да живея по този начин, но това не става в панела, в офиса с определено или неопределено работно време, или цеха с прах за дишане. Бих си произвеждал доматите на слънце, бих си тъкал ленените дрехи, бих търкал мръсотията с пясък и речна вода. Така е било преди 100г и това е бил начин на оцеляване, а не самосъзнаването да спасим природата.
    Няма как да се върнем назад. Но ако някой иска наистина да промени нещо около себе си, трябва да промени и себе си.
    Например ад почне от боклука. Да смени начина си на хранене. Да промени отношението си към близките си. С две думи да забрави част от себе си и да се отвори за всичко извън себе си.
    А иначе просто така да се сещаме отвреме на време за еко, зелено, спаси планетата - не виждам как ще стане

    Нередност?
  • 10
    gv avatar :-P
    gv
    • - 2
    • + 4

    Подписвам се под казаното от #9 jelezen с две ръце.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал