Румънците преизбраха Траян Бъсеску за президент

Румънският президент Траян Бъсеску беше преизбран с незначителна преднина.
Румънският президент Траян Бъсеску беше преизбран с незначителна преднина.
Румънският президент Траян Бъсеску беше преизбран с незначителна преднина.    ©  Reuters
Румънският президент Траян Бъсеску беше преизбран с незначителна преднина.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Макар проучванията на общественото мнение в навечерието на балотажа на изборите в Румъния да показваха, че страната ще има нов президент, неофициалните окончателни резултати показаха, че досегашният господар на двореца "Котрочени" Бъсеску ще управлява страната още пет години. Според румънската агенция Аджерпрес, подкрепяният от Демократично-либералната партия Бъсеску печели двубоя за президентството с 50.33%. Опонентът му Мирча Джеоана получи 49.66% от гласовете. Неговата Социалдемократическа партия се закани, че ще оспорва резултатите, тъй като има подозрения, че може да са фалшифицирани.

В действителност развоят на събитията до голяма степен оправдава черните сценарии на опозицията, чиито опасения, че вотът може да бъде манипулиран, бяха в основата на разпадането на управляващата коалиция между либералдемократи и социалдемократи, а в последствие и гласуваният вот на недоверие срещу кабинета на Емил Бок. Бивш капитан от търговския флот и упорито представящ се като "неуморим защитник" на реформите, Бъсеску показа, че не се притеснява да изостря мненията в страната си и на два пъти отказа да номинира за премиер посоченият от опозицията, която вече има мнозинство в парламента, като предложи кандидати от неговата Демократично-либералната партия. Опасенията са, че преизбирането му като държавен глава може да задълбочи политическата криза в страната.

Повече по темата четете в новия брой на "Капитал".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Здравец
    • - 4
    • + 2

    По-добре Бъсеску, отколкото комуниста Джоана - от двете злини по-малката избраха. По данни на някои сайтове за Джоана са гласували само пенсионерите - точно като у нас за БСП. Тъй че даже и да е имало манипулации, те са за добро, щом социалистите са извън играта. А за премиер - хубаво прави, че не ги допуска, щото те се осраха - точно като у нас БСП.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    голям кеф
    • - 3
    • + 2

    Голям кеф, защото победата е в последната секунда и с малко.
    Защото натри носовете на олигарсите и скъпата им кампания.
    Защото сега трябва да свалят от всяка стряха огромните си бил-бордове, струващи много и да си ги...
    Защото натри носовете на социологическите агенции, които явно манипулираха.
    Защото кампанията им беше мръсна и го изкараха изрод, биещ деца.
    Защото е за трети път.
    Защото румънците заслужават президент с професия, свикнал да упавлява хора, да взема решения, да носи отговорност, имащ опит с международни закони и знаещ как е по света. Търговски КАПИТАН.
    Защото победата дойде трудно и бавно, без в.з....н.
    Защото ги боли.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    пародия
    • + 2

    Отново "експертни" мнения! А давате ли си сметка, че този феодал е по-зле и от комунистите?!!! Той просто си прави една законна диктатура !!!
    Знаете ли на какъв пост е втората му жена? А знаете ли на какъв пост е дъщеря му ?!!!
    Вички трезвомислещи румънци го ненавиждат, те гласуваха за представителя на либералите, за жалост неговата партия беше нова и не чак толкова силна и той остана трети, логично отпадна. След това по неволя същите тези гласуваха за комунистите. Уви по-малко от процент разлика, купена вероятно не с кебапчета а с топли завивки каквото е практиката да се купуват гласове в Румъния в планинските села.
    Що се отнася до "голям кеф" то румънците най-добре си знаят какво заслужават!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Traian Basescu

    Puteţi să spuneţi că mulţi nu înţeleg politica românească, vecinii draga de Sud. Ce pot să spun, lucrurile au fost pe scara, dar aşa cum am văzut în cele din urmă, am ieşit câştigător în ansamblu, şi a fost nu, dar nu, manipulări şi falsificări, astfel cum a revendicat de adversari mea politică, condus de Mircea Geoană însuşi. Oricum, eu sunt nou-presedinte vechi al aproapelui tău de nord. Felicitat mine şi întregului popor român. Vino cu sănătate!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал