🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В порочен кръг

Президентските избори в Румъния са ключ към решаването и на политическите, и на икономическите проблеми на страната

На румъницте им омръзна от избори<br />
На румъницте им омръзна от избори<br />
На румъницте им омръзна от избори<br />    ©  reuters
На румъницте им омръзна от избори<br />    ©  reuters

На румънците вероятно им е писнало всеки път да гласуват за промяна, а нещата в крайна сметка да си остават същите.

Президентските избори на 22 ноември не обещават нищо кой знае колко различно, но пък залогът този път е доста голям - колко бързо страната ще излезе от политическата и икономическата криза. А ситуацията за Румъния напоследък не изглежда никак благоприятна - след разпадането на управляващата коалиция страната вече месец е без редовно правителство, по тази причина все още няма приет бюджет за следващата година, а жизнено необходимите пари от Международния валутен фонд и ЕС може да останат блокирани чак до март 2010 г. Шансовете да бъде избран кабинет преди очаквания балотаж на 6 декември пък са нищожни, след като настоящият президент Траян Бъсеску на два пъти пренебрегна волята на мнозинството в парламента и предлагаше кандидати за премиер от своята партия. Вероятно тъкмо заради това една част от медиите и анализаторите приписаха вината за влошаващата се ситуация в Румъния именно на него.

Хроничен дефицит

През последните седмици икономистите предупреждаваха, че ако не получи траншове по заема от МВФ и ЕС, Румъния няма да може да покрие плащанията на пенсии и заплати до края на годината. Страната бе принудена да сключи заем за 20 млрд. евро през март, тъй като бе засегната от глобалната криза. След като се оказа, че няма редовно правителство, с което да преговаря, мисията на МВФ си тръгна от Букурещ с намерението да отпусне парите, когато политическата ситуация в страната се "изясни". ЕС също отложи превеждането на 1 млрд. евро по договорения заем за по-късен момент. На конференция през седмицата шефът на мисията на фонда за Румъния и България Тони Либек каза, че следващите два транша може да бъдат отпуснати едновременно през март 2010 г. За да се случи това обаче мисията на МВФ ще трябва да се убеди в края на януари, че правителството вече е изработило бюджет и се е ангажирало с мерки за ограничаване на фискалния дефицит до 5.9% от БВП на страната. Всичко това поставя Румъния в доста деликатна ситуация. "Политическите разправии между основните партии никак не помагат на постигането на амбициозните макроикономически цели, договорени с външните партньори, още повече че те са трудно постижими и при стабилна политическа ситуация", коментира Думитру Дулгеру, икономист от Banca Comerciala Romana (BCR). Премиерът в оставка Емил Бок заяви, че правителството разполага с необходимите средства да се справи с дефицита. Един вариант според румънското издание Business Standard е правителството да вземе синдикиран заем до 1 млрд. евро от банките в страната. Горе-долу същата сума планира да освободи централната банка с решението си да намали задължителните провизии на търговските банки. Съветникът в централната банка Лучан Кроитору обаче твърди, че ако обещаните пред МВФ реформи на публичния сектор не бъдат направени, ще трябва да бъдат увеличени данъците, за да може правителството да напълни хазната.

Цветисто и екзотично

Напълно логично на фона на икономическите проблеми очакванията бяха предизборната кампания да се завърти около тази тема. А всъщност кандидат-президентите изпаднаха в лични нападки и доста цветиста полемика и дори не пожелаха да се срещнат очи в очи в телевизионен дебат. Някои окачествиха кампанията като театър на абсурда, други я сравниха с нескончаемо крякане на гъски. "Румъния е ръководена от човек, който изглежда като каруцар и си прави зимнина от зеле", уверяваше избирателите крайнодесният и известен с ексцентричното си поведение собственик на румънския футболен клуб "Стяуа" Джиджи Бекали. "Съществува живот и след президента Бъсеску", пригласяше му лидерът на Социалдемократическата партия Мирча Джеоана. "Джеоана се дрогира със социологически проучвания, те са като инжекции с дестилирана вода. Може да засегнат сърцето му и да умре от неправилно лечение. Перспективата му е да стане политически труп", отбраняваше се Бъсеску и се рекламираше "Имам черен дроб, сърце и здрав ум и няма да се огъна". Предизборният цирк не свърши дотук, като в опитите си да покажат на избирателите човешкия си образ, кандидатите се поизложиха. Бъсеску се просълзи по телевизията, докато рецитираше стихотворение, което написал за майка си, докато бил капитан на кораб. Бившият комунист Джеоана пък се кръстеше преди всеки предизборен митинг и се кланяше на висши духовници в църквата. В кампанията се включиха и доста колоритни образи, като най-екзотичният от тях безспорно е Нинел Потирка, 42-годишен тенекеджия, наричан Обама от "Метеор" (кварталът, в който живее). Той обеща на румънците, че ще анулира дълговете им към държавата, докато самият той е обвинен в данъчни измами.

Разгарът на битката

В последните дни кампанията преля в истинска компроматна война. Първата мишена беше Бъсеску, който се оказа главен герой на публикувана в САЩ книга, базираща се на разказите на бившия прокурор Чиприан Нъстасиу. Въпросният прокурор е работил по аферата с отвличането и освобождаването на трима румънски журналисти в Ирак, зад която се оказа, че стои румънско-сирийския бизнесмен Омар Хайсам. Той успя да избяга от Румъния при доста подозрителни обстоятелства, а според Нъстасиу Бъсеску е замесен в бягството.

Основният съперник на Бъсеску, Джеоана, също не беше пощаден. Медиите публикуваха информация за две негови частни посещения в Москва и не скриха притесненията си, че ако стане президент може да смени официалния курс на страната с про-руски. Журналистическо разследване на в. "Курентул" показа, че за последната година, той е похарчил двойно повече, отколкото е спечелил, а според изданието, парите идват от подкупи. "Шантаж, икономически шпионаж, съучастничество с терорист, разграбване по високите етажи на властта - тази достойна за "Секуритате" кампания извади на бял свят огромно количество морална нищета", написа журналистката Родика Чобану в коментарната си рубрика във всекидневника "Гъндул". За румънците това пък е просто още един демобилизиращ фактор. "Тези разкрития ще предизвикат още по-голямо разочарование сред избирателите, които ще си помислят "всички политици са еднакви, за какво изобщо да гласувам", коментира политологът Даниел Барбу, цитиран от БТА.

Битката за "Котрочени"

След целия този театър социолозите вещаят негативен вот за политическата класа в Румъния. И явно не са далеч от истината. По извитите улички на Рашинари в окръг Сибиу неверието в политиците те залива на всяка крачка, видя репортер на "Капитал". Въпреки това хората казват, че ще гласуват, защото така трябва. "Прати ни, господи, добър президент, че сме много бедни", жално се моли Ана Бъдила. За разлика от нея 60-годишната Мария Поп от Сибиу, окръг Марамуреш, познава поименно всичките кандидати за президентския пост. Но и тя е обезверена. "Нито един не дойде при нас, тук, на село. Бъсеску никога не съм го харесвала, заради скандалите и неадекватния му език. Джеоана е компетентен, не би ме било срам от него, нито от Антонеску. Въобще не харесвам Вадим, нито Бекали. Никога не съм вярвала в обещанията им. Какво очаквам от президента? Искам да е джентълмен и да не се замесва в скандали."

А какви са настроенията в Букурещ? Там нищо не е по-печелившо от паниката – паника от свинския грип, паника от стачката в метрото, която вече струва около 1 млн. евро допълнителни транспортни разходи за жителите на столицата. Президентът Бъсеску също използва златната формула, като сплаши румънците, че настъпва "застрашителен апокалипсис". Не е съвсем сигурно дали някоя от опозиционните партии не е заразила с опасния вирус Бъсеску, но съвсем скоро политическата война ще приключи. Според последните социологически проучвания настоящият румънски президент Бъсеску ще получи най-много гласове на първия тур, но на втори ще бъде изпреварен от председателя на Социалдемократическата партия Джеоана. Това поне на теория би трябвало да бъде по-добрия сценарий за Румъния, тъй като социалдемократите на Джеоана са част от новото мнозинство в парламента.

За мнозина, балотажът между двамата ще е повторение на поне два епизода от близкото минало. Единият е от кметските избори в Букурещ от преди няколко години, когато битката между тях бе спечелена от Бъсеску. Другият епизод е от преди 5 години, когато в телевизионен дебат Бъсеску се обърна към съперника си за президентския пост Адриан Нъстасе с думите: "Какво проклятие над румънския народ, да избира 15 години след революцията между двама комунисти!" Както коментира журналистът Калин Харе от в. "Евениментул зилей" и 20 години след падането на комунизма "румънците са призовани да изберат отново между двама комунисти, двама галеници на най-ужасния режим, познат до днес в Румъния. И този път ще има цинично ха-ха-ха".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    лили

    дран дран докога ще 4етем глупостите на тая толкова талантлива и способна драскачка

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    христо

    поредните глупости тая много разбира от пол итика

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    ot asen

    мартина мартина за нишо не ставаш кадето да отидеш все те уволняват

    Нередност?
Нов коментар