🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всички са против нова частна "детска" болница в София. Защо?

Правителството първо даде разрешително на "Търговска лига" за нова частна болница, но след това поиска да го оттегли след масирана политическа съпротива. Случаят за малко да доведе и до уволнението на здравния министър

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само ден издържа решението на служебното правителство да позволи изграждане на нова, голяма частна болница в София, маскирана като име на детско лечебно заведение. Предложението на временната здравна министърка Галя Кондева и решението на правителството един от най-големите дистрибутори на лекарства "Търговска лига" и съсобственик на една от най-големите национални вериги болници, да построи болница с над 400 легла издържа точно 24 часа след масиран политически огън от всички посоки. Въпреки че в крайна сметка от тази история не произлезе нищо, тя е показателна за начина, по който се управлява българското здравеопазване, както и за начина, по който всички се отнасят към здравните закони и частния бизнес, независимо какъв е той.

В края на деня, след атаката, "Търговска лига" се отказа да развива детско здравеопазване в София и обяви, че сменя името на болницата, като изтъкна, че подкрепя създаването на национална детска болница.

В 22 часа премиерът Димитър Главчев съобщи, че правителството е отменило решението си от вчера за създаване на "Мама и аз" и ще търси писмени обяснения от д-р Кондева и отговорност от всички, които са предложили да се даде разрешително на болницата.

Това не е първият опит "Търговска лига" да построи лечебно заведение в София. Преди три години 2021-2022 г. ГЕРБ, а след това и ПП-ДБ не позволиха на групата да отвори голяма частна болница в Казичене. Проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) я громеше от трибуната на парламента, че ще обезкости столичното здравеопазване и че има достатъчно болници, тогавашният здравен министър на ПП подписа отказ и той замина към съда, който през тази година го върна обратно на здравното министерство.

За доказателство как разпределяните само от здравната каса в болниците 4 млрд. лв. са чиста политика и за допълнително засилване на съмненията за корупция на високо ниво в държавата, послужи сегашният, втори опит на групата да отвори болница в София. Става въпрос за проектът й "Мама и аз", който също е за многопрофилна болница, с 413 легла.

Правителството одобри разрешение за изграждането й след четири години на 30 април, а по-малко от 24 часа след това анулиране на решението поискаха неправителственият сектор, ПП-ДБ, ко-лидерът на ДПС Делян Пеевски, президентът Румен Радев и накрая премиерът Димитър Главчев се видя принуден да преразглежда решението и дори да заплашва, че ще вземе главата на здравния министър Галя Кондева, ако не оттегли предложението към правителството за "Мама и аз".

Причината е, че основно заради името, всички изтъкват в публичното пространство, че болницата ще е детска и така частен проект ще изпревари държавната детска болница, която държавата бави толкова години. Това е благородният мотив. Другият е съвсем различен - гражданските сдружения, които стоят зад обществения съвет за Национална детска болница трябва да показват, че се грижат строежът й да се ускори и да изтъкват, че в града няма място за повече педиатрични структури. Президентът Румен Радев за втори път спира строеж на болница на "Търговска лига" след "Сърце и Мозък" - Казичене. ПП-ДБ смятат, че служебното правителство е на ГЕРБ и трябва да бъде изобличавано на всяка крачка, а случаят е голяма хапка.

В здравния сектор се твърди, че Делян Пеевски твърдо защитава вече построените частни болници в София, които нямат интерес от повече конкуренция. Вероятно това е причината да настоява за връщане на решението на правителството.

Кой какво поиска

Веднага след решението реагираха Общественият съвет за Национална детска болница и фондация "Даная". Общественият съвет обяви, че проектът за частна болница ще минира създаването на Национална детска болница, защото само преди няколко месеца анализ на нуждите от детска болница показа, че в София няма достатъчно лекари и за една детска болница. Фондация Даная обяви, че ще съди правителството заради това решение, защото с него то абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи.

Веднага след това здравният министър Галя Кондева реагира и обяви, че само 40 от леглата са педиатрични и частният проект не се конкурира с държавната болница.

Днес се намесиха политическите партии.

"Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че ще сезират прокуратурата и ДАНС и ще настояват да бъдат проверени условията, при които е взето решението за частната болница и да се преразгледа анализът на потребностите от разкриване на детска болница в София. Те допълват, че по време на кабинета "Денков" е имало съпротива за изграждането на държавна педиатрична болница и сега е станало ясно защо.

"Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен инвеститор", казаха от ПП-ДБ и призоваха служебния кабинет да се откаже от големите национални теми и да се залови с единствената задача, която конституцията му вменява - да организира честни избори. ПП-ДБ настояха решението на правителството за болницата да бъде оттеглено.

Минути след тях се намеси и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, който обяви, че служебният кабинет няма право да подменя важните решения за децата и също настоя решението да бъде отменено.

"Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата. Още по-недопустимо е да се създават разделителни линии и противопоставяне днес, когато повече от всякога се нуждаем от обединение", обяви Пеевски и настоя гражданите да научат кой е подвел Министерския съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси обслужва.

Президентът Румен Радев обяви, че детското здраве трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес и също призова кабинета на Главчев да преосмисли взетото решение.

Единствено ГЕРБ не поискаха решението да бъде отменено и не го критикуваха. Те обявиха само, че проектът по изграждането на държавна национална детската болница стартира в управлението на ГЕРБ през 2020 г. и с решение на правителството е определен за обект от национално значение. "ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект - за изграждането на държавна национална детската болница като проект със стратегическо значение за България", казват от партията на Борисов и напомнят, че са внесли проект за ускорено изграждане на детската болница, с който задължиха предишния здравен министър Христо Хинков всеки месец да ги информира какво е направил, за да върви проектът по-бързо.

"Очакваме всички правителства - независимо служебни или редовни - да работят за изпълнението на този национален приоритет", казват от ГЕРБ.

След масираната политическа атака министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера решение за създаване на "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз" в София, като ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет. Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, премиерът ще предложи на президента Румен Радев министърът на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста.

Какво представлява болницата

През 2022 г., след като проектът за "Сърце и мозък" - София не беше одобрен, Търговска лига обявиха, че започват нов проект "Мама и аз". Тогава срещу него отново имаше брожения от педиатричната общност, докато не се разбра, че никой не иска да замества държавната болница и няма стремеж да прави изцяло детска клиника.

По закон Министерството на здравеопазването одобрява откриването на нови клиники или болници на нов адрес. Министерски съвет одобрява строежа на чисто нови болници. Проектът на "Мама и аз" отлежава по време на цялото управление на ротационното правителство и явно сега, след като всички срокове са изтекли, Галя Кондева го е внесла.

Според одобреното решение на правителството от вчера, с което "Капитал" разполага, става въпрос за инвестиция от 120 млн. лв. на площ от 12 декара в района на РВД-София. Идеята е болницата да бъде изградена до четири години и да развива 39 специалности (клиники и отделения), а поглед върху броя легла само за деца показва, че те ще са средно по две в клиника и отделение - например детски ревматология, неврология, гастроентерология, детска нефрология, детска онология и др. Така педиатричното отделение събира 40 легла и неонатологията - 20 легла. Останалите легла са предвидени за лечение на възрастни и това по закон няма как да се промени.

Според документа за необходимостта от изграждане на нова болница са се съгласили Българският лекарски съюз, комплексна оценка за необходимостта от частната болница има и от Изпълнителната агенция "Медицински надзор", която се оглавява от Иванка Динева (ГЕРБ). Принципно съгласие има и от Националната здравноосигурителна каса, която винаги дава положителни становища, че вероятно ще има средства да финансира бъдещ проект, В момента тя също се оглавява от кадър на ГЕРБ.

В съгласувателната процедура се вижда, че нито един от министрите няма забележки по проекта за частна болница.

В края на деня от "Търговска лига" съобщиха, че решението на правителството от 30 април т.г. за създаването на многопрофилна болница в София със само 40 педиатрични легла е законосъобразно и правилно. "Нито проектът, нито решението за новата болница въобще имат за цел създаването на някаква "национална частна детска болница". Предвид създаденото обществено-политическо безпокойство в резултат на разпространяването на фалшиви новини и популистки коментари, инвеститорът Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата. Решението на правителството може само да бъде редактирано в този смисъл", казват от групата.

Те допълват, че напомнят на цялата българска общественост, че в България има висока обща и рекордно висока детска смъртност, и инвестициите в здравеопазването са решаващи за излизането от демографската криза и оцеляването на нацията и категорично и ясно потвърждават безрезервната си подкрепа за изграждането на истинска национална държавна детска болница и създаването на модерна многопрофилна болница в София, без педиатрично отделение, не променя тази им позиция.

Политиката в случая

София е градът с най-много болници - над 100 държавни, частни и общински. Сред тях в Топ-10 по приходи от здравната каса, а и по приходи въобще са основно големи софийски болници - "Пирогов", "Аджибадем Сити Клиник Токуда", "Александровска болница", "Софиямед" и др. Общината също стопанисва четири многопрофилни болници.

Съмнението на собствениците на всички тях е, че всяка нова болница води до отлив на персонал и на пациенти от тяхната и затова битката срещу действащата и потенциална конкуренция е сериозна.

"Търговска лига" започнаха инвестициите си първо в провинцията, където липсват кардиологични грижи, след това построиха болници под марката "Сърце и Мозък" в Плевен и Бургас с акцент върху високотехнологичната медицина - кардио и неврохирургия , след това започнаха да развиват обща хирургия и онкология. София остана последна като точка за инвестиция на картата и до момента те са успявали да обединят срещу себе си всички свои конкуренти.

Политиката не подмина и "Търговска лига". След отказа от ПП да се издаде разрешение за болница в София, те вероятно са се обърнали за помощ към ГЕРБ и Бойко Борисов стартира кампанията си от тяхната болница в Плевен. На последните избори за кмет на Плевен, издигнат от ГЕРБ, беше избран директорът на кардиологичната болница на групата. В Бургас председател на здравната комисия в общинския съвет и съветник от ГЕРБ е административният директор на болница "Сърце и Мозък".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 7

    Текстът отново не е коректен откъм фактите.

    Търговска лига от края на 2022 г е депозирала в МЗ (ПП-ДБ) искане за лицензиране на болница с 400 легла, от които 40 педиатрични и то за пациенти над 13 г! Откъдето и да се погледне, 40 педиатрични легла от 400 не правят една болница "детска" и това с "частната детска" е повече от видимо ПР акция на фона на десетилетното бездействие на властите около т. нар. детска болница: ето, частният бизнес е по-адекватен от държавата!
    Даалеч не е така!

    Всъщност това щеше да е поредната болница-тролей, здраво хваната на кабела на НЗОК.

    Прави ли ви впечатление, че в БГ не може да си намерите ОПЛ, кът са и действителните хабилитирани специалисти, а здравеопазването расте екстензивно единствено към множене на частни болници, основният бизнес на които е с единствената здравна каса?

    И е логично, защото при видимата тенденция за постепенно умъртвяване на първичната помощ, профилактиката, първичния скрининг на обществено значимите заболявания, болниците ще останат единствената възможност за прием на все по-необгрижваните навреме заболявания.

    БГ няма адекватна здравна стратегия!
    И затова всеки достатъчно забогатял от алъш-вериш с лекарства/автомобили/горива може да реши да си направи болница: пари - болница - пари прим...
    Карл Маркс...

    Нередност?
  • 4
    pganev11 avatar :-|
    pganev11

    Частните болници се създават единствено с цел опоскване на и без това бедната НЗОК. Разбира се всичко е обвито с лъжливи обещания зя благородни цели. Търговска лига са шампиони в това начинание. Опоскването е толкова значимо, че никакъв проблем не е да се заделят наколко милиона, ако трябва и десетки милиони, за да се корумпират даржавните администратори и който и да е политик, дори партия, по простата причина, че честни хора сред тях надали има. Еденствения изход страната да се отърве от тази мафия е отрязване на частното здравеопазване от вимето на НЗОК. Така е в много страни, вкл. Израел, а еврейте са известни със спестовността си. Тогава ще видите, че ще останат по-малко от 10% от съществуващите сега частни болници, защото истинската конкуренция ще отреже ненужните. Здравеопазването е елемент от държавната сигурност и трябва да е държавно! Нима има частни армии или полиции на които да е поверена националната сигурност? Търговците вън от храма!

    Нередност?
Нов коментар