Екстремни горещини в Долината на смъртта

Температурен световен рекорд от 54.4 градуса беше регистриран в калифорнийската пустия Мохаве

Една от най-високите температури, отчетени където и да е на планетата за последния един век, беше достигната в неделя следобед в Националния парк "Долина на смъртта" в пустинята Мохаве. Рекордът от 54.4 градуса по Целзий е потвърден от Националната метеорологична служба на САЩ и е най-високата официално достоверна стойност, откакто се водят климатични статистики.

По принцип в архивите фигурират два по-високи рекорда: от 1913 пак в "Долината на смъртта" (56.7 градуса) и от 1931 г. от Кебили, Тунис (55 градуса). Метеоролозите обаче сериозно подлагат на съмнение прецизността на тези данни - в първия случай заради сериозно разминаване с отчетените температури в близки локации около "Долината на смъртта", а във втория - заради непрецизност на научната работа в Африка по време на колониалната ера.

Така че настоящата екстремна жега в Калифорния на практика вече е официалният носител на златния медал в своята категория.

Топлинна вълна по Западното крайбрежие на САЩ

Температурният максимум е отчетен от автоматичната метеорологична система в района на Фърнъс крийк в 15.41 часа следобед и е резултат от топлинна вълна, която в момента залива Западното крайбрежие на САЩ чак до щата Вашингтон и за която се смята, че е пряко следствие от климатичните промени. За щастие жегата е суха и влажността на въздуха е спаднала до 7%, което прави ситуацията една идея по-малко опасна за човешкото здраве.

"Положението буквално е като да си във фурна. Днес очакваме подобни температури", коментира Даниъл Берк от метеорологичната служба в Лас Вегас пред агенция Reuters. "Когато излезеш навън, все едно в лицето ти започват да духат няколко сешоара", коментира и Бранди Стюард, която работи в Националния парк "Долина на смъртта". Районът на Фърнъс крийк, където е отчетен температурният максимум, е изключително рядко населен - по данни от 2010 г. тук са регистрирани само 24 жители. В района на Ласен каунти пък е наблюдаван редкият и опасен феномен огнено торнадо.

Екстремната жега също така доведе до претоварване на електроснабдителната мрежа в Калифорния, прекъсвания на захранването и временно въвеждане на режим на тока. Местният независим енергиен системен оператор CISO въведе извънредно положение "Степен 3", което означава, че потреблението на електричество надвишава производството.

Горещините не са проблем само по Западното крайбрежие на САЩ в момента - климатичните промени доведоха до глобално покачване на температурите по цялото земно кълбо. Северна Испания например беше ударена от подобна гореща вълна още през юли, а житните насаждения в съседна Франция дори започнаха да се самозапалват. По същото време безпрецедентни горски пожари започнаха да бушуват в сибирските части на Русия, а ледената покривка на Арктика се сви до рекордно ниски нива.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tulsa avatar :-|
    тулса

    Глобалното затопляне-още един факт?

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    А защо ли се нарича "Долината на смъртта"? Не са ли проверили, че това се смята за най-горещата точка на света, с нулеви валежи и температури тази седмица до 56.6 градуса Целзий? Или пък че долината е на 86 метра под морското равнише между планини които задържат всякаква влага през този сезон.

    До коментар [#1] от "тулса":

    Нередност?
Нов коментар