Климатичните промени са заплаха и за ядрената енергетика

Според Moody's атомните централи ще трябва да инвестират повече средства в безопасност заради глобалното затопляне

Кредитните рискове за ядрените централи в САЩ, свързани с измененията на климата, ще се увеличат през следващите 10-20 години, обяви аналитичното звено Moody's Investor Service, цитирано от агениция Reuters. Според консултантската компания случващите се в момента промени в околната среда ще се отразят на всички аспекти от дейността на атомните инсталации като например използването и съхранението на горивото, генерирането на пара за турбините и на енергия, поддръжката, системите за сигурност и управлението на отработените радиоактивните отпадъци.

Най-голямо отражение върху кредитния рейтинг на централите обаче ще има способността на операторите да инвестират по правилен начин в мерки, които да намалят въпросните рискове, допълват от агенцията. Например близостта до големи водоизточници, какъвто е случаят при мнозинството от ядрените инсталации, увеличава опасността от повреда на системите за сигурност в случай на наводнение, допълват от Moody's.

От анализаторската компания твърдят, че енергийни мощности с капацитет 48 гигавата (което означава около половината от атомните електроцентрали на американска земя) ще бъдат заплашени от подобен катастрофичен сценарий на територията на САЩ, или пък от комбинираното влияние на повишаващите се температури и морско равнище в резултат от климатичните промени. Специално за САЩ най-заплашени от екстремните жеги ще са части от Средния запад и Южна Флорида, а районът на Скалистите планини и Калифорния ще имат проблеми с достъпа до водни ресурси.

Ядрените централи, които искат да удължат дейността си с 20 до 40 години отвъд действащите в момента 40-годишни лицензи, ще се сблъскат с тези климатични предизвикателства и вероятно ще трябва да променят плановете си за капиталови инвестиции, обобщават от Moody's. И допълват: "Някои от тези инвестиции ще помогнат да се подготвим за нарастващата сила и честота на екстремните метеорологични събития."