Великобритания не произвежда "мръсен" ток от два месеца

Лондон е извадил въглищните централи от енергийния си микс заради сниженото потребление

Точно в полунощ вторник срещу сряда Великобритания постигна своеобразен рекорд в сферата на преминаването към чиста енергия: тогава се навършиха два месеца, откакто тя не е включвала никоя от своите централи, работещи с въглища, съобщава BBC. Причината за това е намаленото потребление на електричество в Обединеното кралство заради карантината, целяща да ограничи разпространението на новия коронавирус, но и не само то.

В момента в страната има четири централи, захранвани с въглища, и точно те бяха първите, които бяха извадени от енергийната система, когато консумацията на ток започва да спада. Последната от тях беше изключена на 9 април и от тогава насам най-мръсният енергоизточник не присъства в енергийния микс на Обединеното кралство.

Последният подобен период на "чисто" производство във Великобритания датира от юни миналата година, но продължава само 18 дни 6 часа и 10 минути. Т.е. увеличението сега е повече от три пъти.

Енергийна промяна

Въпросните статистики са илюстрация колко драматична промяна преживява британската енергийна система пред последното десетилетие. Ако върнем лентата назад до 2010 г., около 40% от производството на ток в страната идва от въглища, а само 3% - от вятър и слънце.

През последните години обаче Великобритания ударно започва да инвестира във възобновяеми енергоизточници. В момента в страната се намира най-голямата вятърна електроцентрала в света, която заработи край бреговете на Йоркшир миналата година.

Електроцентралата с най-голям капацитет в Обединеното кралство, която се намира край Дракс и генерира около 5% от целия ток, пък избира различен подход. Допреди 10 години тя е най-големият консуматор на въглища, но решава да премине към използването на компресирани дървени пелети, които се водят с много по-нисък въглероден отпечатък. Според плановете на мениджмънта предприятието трябва да спре напълно използването на въглища до март 2021 г.

"Ние в Дракс преценихме, че въглищата вече не са бъдещето", обобщава изпълнителният директор на централата Уил Гардинер. Според него фирмата е намалила нетните емисии на въглероден диоксид от 20 млн. тона годишно до почти нула.

В момента на територията на Великобритания възобновяемите източници са отговорни за производството на много повече енергия, отколкото всички фосилни горива, взети заедно - 37% срещу 35%, съобщава изданието Crabon Brief. Осемнадесет процента от британското електричество идва от ядрени централи, а около 10% - от внос.

Според плановете на Лондон ролята на фосилните горива в енергийния микс на страната ще продължи да намалява през следващите години. Предвижда се още три електроцентрали на въглища да бъдат закрити в рамките на следващите три години.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    "... възобновяемите източници са отговорни за производството на много повече енергия ..."

    Господин Милев, може ли да се търси отговорност от неодушевени предмети? Хайде да научите българския език преди да започнете да превеждате на него.

    Нередност?
  • 2
    it4 avatar :-|
    it4

    милев, милев, поръчкова статия ,нали....

    Нередност?
  • 3
    bucidma02 avatar :-|
    Georgi Buhlarski

    Не съм експерт но много бих искал да разбера как точно горенето на дървен материал с цел добиване на енергия се вод

    Нередност?
  • 4
    bucidma02 avatar :-|
    Georgi Buhlarski

    Не съм експерт но много бих искал да разбера как точно горенето на дървен материал с цел добиване на енергия се води екологично.

    Нередност?
Нов коментар