🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Олимпийските игри в Токио са на път да бъдат зелени

Липсата на публика ще намали въглеродния отпечатък

Никакви фенове. Никакви будки за храна. Никакви автобуси или резервации на хотели. За мнозина олимпийски игри в Токио може да не изглеждат особено атрактивни. Но за природозащитниците по-умереният подход към игрите е точно това, от което се нуждае свят, сблъскващ се с изменение на климата.

Първоначално Организационният комитет изчисли, че мегасъбитието ще доведе до емисии от около 2.73 млн. тона въглероден диоксид, затоплящ планетата. Това е повече от количеството газове, което градовете Ванкувър или Мелбърн са отделили през цялата 2019 г., отбелязва Reuters. Но без тълпите от фенове, които имат нужда от храна, настаняване и забавление, този въглероден отпечатък ще бъде намален с 12%, до около 2.4 млн. тона, заявиха организаторите в доклад за устойчивост този месец. Заедно с усилията за повторно използване и рециклиране, комитетът се надява игрите да бъдат сред най-зелените в новата история. Организаторите ще публикуват окончателни данни за емисиите след форума.

"Въглеродният отпечатък в Токио щеше да се повиши неимоверно", ако на трибуните бяха допуснати фенове, казва социологът Джон Карамичас от Queen's University в Северна Ирландия, който изучава практики за устойчивост на олимпийските игри. Докато решението на Токио да забрани зрителите беше насочено към минимизиране на рисковете от коронавируса, Карамичас заяви, че се надява събитието да създаде прецедент, който следващите игри да последват.

Изследване от април установи, че мерките за устойчивост постепенно намаляват през последните 16 летни и зимни игри, проведени между 1992 и 2020 г., според анализ в списанието Nature Sustainability. Игрите в Солт Лейк Сити през 2002 г. се класират като най-добре представили се, докато Рио 2016 г. и зимните игри през 2014 г. в Сочи остават на дъното. Авторите на анализа предполагат, че намаляването на мащаба на игрите и завъртането им между едни и същи градове може да ги направи по-устойчиви.

За състезанията в Рио беше изчислено, че ще доведат до 3.6 млн. тона емисии на CO2. Четири години по-рано, на игриге в Лондон, разпродадените зали означаваха, че зрителите отговарят за една трета от изпуснатите 3.3 млн. тона CO2, съобщиха тогава организаторите. През 2017 г. Париж обеща, че игрите, на които е домакин през 2024 г., ще имат по-малко от половината въглероден отпечатък от Лондон 2012.

Токио е на път да обърне нарастващата тенденция на емисиите, и то не само като задържи спортните фенове извън залите. Селото на спортистите се захранва от възобновяеми енергийни източници вместо от изкопаеми горива. Електрически превозни средства транспортират хората, а материали, рециклирани от изхвърлена електроника, са използвани за изработването на бленуваните медали. В допълнение Организационният комитет на Токио придоби въглеродни кредити на стойност 5.1 млн. тона CO2 от местни схеми за ограничаване и търговия на емисии, които финансират усилията за намаляване на въглеродния отпечатък в заводи и обществени сгради в страната.

"Игрите трябва да бъдат пространство за насърчаване на декарбонизацията и устойчивостта", заяви Масако Кониши, природозащитник във WWF Япония и член на комитета за устойчивост на игрите в Токио. "В противен случай ние просто увеличаваме натиска върху планетата."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mentor avatar :-@
    Ментор
    • - 1
    • + 1

    Когато прочета поредната глупост за "въглероден отпечатък", винаги се чудя това по-скоро смешно ли е, или пък страшно. И как изобщо някой се връзва на такива работи.
    Все едно като не отидат на олимпиадата, феновете няма да ядат, да спят и да се забавляват някъде другаде. И няма да пътуват до друго място, където да прекарат отпуските си.
    Каквото и да правите (или да не правите), "въглеродния отпечатък" не се различава съществено. А и какъвто и да е "отпечатъка", това по никакъв начин не влияе на климата.

    Или пък "устойчивост" ???
    Какво значи спортно състезание да се направи "по-устойчиво"?
    Като гледам, устойчиво на здрав разум.
    Никой ли вече не мисли като пише нещо?

    Престанете папагалски да повтаряте глупостите на всякакви лунатици.

    Нередност?
  • 2
    st_iv avatar :-|
    Станслав Иванов
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    След ден-два на Мусала ще е 18 градуса, а в Провдив 40...

    Нередност?
  • 3
    mentor avatar :-|
    Ментор
    • + 1

    До коментар [#] от "Станслав Иванов":

    Може би това е интересно защото жега в разгара на лятото е нечувана аномалия?

    Нередност?
Нов коментар