🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките са осигурили 1.5 трлн. долара за въглищни проекти през последните три години

12 финансови институции са отговорни за близо 50% от кредитирането на сектора, показва проучване на 28 неправителствени организации

Проучването установява, че основният дял от капитала, който банките мобилизират за своите клиенти, опериращи с въглища, е чрез гаранции
Проучването установява, че основният дял от капитала, който банките мобилизират за своите клиенти, опериращи с въглища, е чрез гаранции
Проучването установява, че основният дял от капитала, който банките мобилизират за своите клиенти, опериращи с въглища, е чрез гаранции    ©  Reuters
Проучването установява, че основният дял от капитала, който банките мобилизират за своите клиенти, опериращи с въглища, е чрез гаранции    ©  Reuters

Банки и инвеститори продължават да насочват огромни суми към въглищната индустрия през последните години въпреки ангажиментите на много от тях за постигане на нулеви нетни емисии. Това разкрива проучване на група от 28 неправителствени организации, сред които Urgewald и Reclaim Finance, цитирано от CNBC. Според анализа от началото на 2019 г. до ноември 2021 г. търговските банки са осигурили 1.5 трлн. долара за въглищни проекти.

Данните показват, че малък брой финансови институции от няколко страни имат непропорционално голям принос за поддържането на една от на-замърсяващите индустрии. Банки от 6 държави - САЩ, Китай, Япония, Индия, Канада и Великобритания, са предоставили 80% от инвестициите.

Друго скорошно проучване, на ShareAction, показа, че банките продължават да правят големи инвестиции в газови и петролни проекти дори след присъединяването им към Съюза за нетна нула миналата година.

Свързаните с въглища производства са най-интензивни на въглеродни емисии сред останалите изкопаеми горива, затова тяхното премахване се счита за основен етап от енергийния преход. Според Международната агенция по енергетика (IEA), ако употребата на въглища не бъде бързо преустановена, шансовете да се ограничи повишаването на температурата до 1.5 градуса над прединдустриалното ниво, каквато е целта на Парижкото споразумение от 2015 г., са минимални.

Топ кредитори и клиенти

Проучването отчита кредитирането и гаранциите за 1032-те компании от Global Coal Exit List (GCEL) на Urgewald, които представляват 90% от световната производство, използващо термални въглища, като изключва несвързаните с този вид изкопаеми горива дейности.

Според данните 376 търговски банки са предоставили 363 млрд. долара заеми на въглищната промишленост между януари 2019 г. и ноември 2021 г., като едва 12 банки са осигурили 48% от кредитирането на компаниите от GCEL. 10 от тях са членове на Net Zero Banking Alliance на ООН - инициатива за привеждане на инвестициите в съответствие с целта за нулеви нетни емисии до 2050 г. Топ 3 кредиторите са японските Mizuho Financial, Mitsubishi UFJ Financial и SMBC Group, следвани от Barclays и Citigroup.

Проучването установява, че основният дял от капитала, който банките мобилизират за своите клиенти, опериращи с въглища, е чрез гаранции. Това включва процеса, чрез който банките набират инвестиции или капитал за компании, като издават облигации или акции от тяхно име и ги продават на инвеститори като пенсионни, застрахователни и взаимни фондове.

От януари 2019 г. до ноември миналата година 484 търговски банки са осигурили по този начин инвестиции от 1.2 трлн. долара за компании от GCEL, като 12 от тях са отговорни за 39% от тази дейност. Индустриалната търговска банка на Китай, Китайската международна тръстова и инвестиционна корпорация и Шанхайската банка за развитие Pudong се открояват като най-големите три гаранта на въглищната индустрия. Единствената банка сред първите 12, която не е китайска, е JPMorgan Chase.

Въпреки съществената роля на банките проучването подчертава, че в крайна сметка инвеститорите са тези, които осигуряват средствата. Идентифицирани са 5000 институционални инвеститора, които общо държат активи на въглищната индустрия за 1.2 млрд. долара. Най-големите 24 държат близо половината от активите към ноември 2021 г., като американските Blackrock и Vanguard заемат първите места.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Грета, къде си?..

    Нередност?
Нов коментар