🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петролните гиганти отчитат най-високи печалби от години

Инвеститорите настояват за намаляване на парниковите емисии

Повишаването на приходите идва в момент, когато американските петролни гиганти се противопоставят на рязкото отказване от изкопаемите горива.
Повишаването на приходите идва в момент, когато американските петролни гиганти се противопоставят на рязкото отказване от изкопаемите горива.
Повишаването на приходите идва в момент, когато американските петролни гиганти се противопоставят на рязкото отказване от изкопаемите горива.    ©  Reuters
Повишаването на приходите идва в момент, когато американските петролни гиганти се противопоставят на рязкото отказване от изкопаемите горива.    ©  Reuters

Печалбите на петролните гиганти се завръщат след година на големи загуби, повишавайки цените на акциите им. ExxonMobil и Chevron отчетоха обща нетна годишна печалба близо 38.6 млрд. долара, огромна промяна спрямо общата загуба от 27.6 млрд. през първата година на пандемията. Цената на акциите на двете компании изпревари по-широкия пазар, което е рязък обрат след близо десетилетие на ниска възвращаемост, тъй като енергийният сектор беше изоставен от много инвеститори, съобщава Financial Times.

Печалбите им са достигнали най-високи нива от 2014 г. насам, когато цената на суровия петрол за последен път надмина 100 долара за барел. Тази година обаче компаниите планират по-ниски разходи за увеличаване на продукцията спрямо минали години, а вместо това се съобразяват с исканията на инвеститорите за връщане на паричните средства към акционерите, казва Сам Марголин, анализатор в Wolfe Research.

Exxon предвижда капиталовите разходи за тази година да са в размер между 21 и 24 млрд. долара, значително понижение спрямо изготвените през 2019 г. планове на изпълнителния директор Дарън Уудс за 30-35 млрд. долара. Chevron планира такива в размер на 15 млрд. долара през тази година, спад спрямо 20 млрд. през 2019 г. От Exxon заявяват, че ще използват част от паричните средства, за да изкупят обратно акции за 10 млрд. долара през следващите 1-2 година, а Chevron заяви, че ще изкупува обратно книжа до 5 млрд. годишно. И двете компании повишават своите дивиденти през тази година.

"Работим усилено, за да си върнем инвеститорите. Това е сектор, който не се представя добре от 10, от 5, от 3 години", казва пред Financial Times Пиер Бребер, финансов директор на Chevron.

Цената на суровия петрол тип "Брент" надхвърли 93 долара за барел за пръв път от 2014 г. поради опасенията, че световното търсене ще се възстанови по-бързо от възможността на производителите да увеличат своята продукция. Заплахата от конфликт в Украйна допълнително повиши цените, като някои анализатори на Wall Street предричат, че ще минат 100 долара.

Планове за намаляване на парниковите емисии

Повишаването на приходите идва в момент, когато американските петролни гиганти се противопоставят на рязкото отказване от изкопаемите горива, за разлика от европейските им конкуренти BP, Shell и TotalEnergies, които са се ангажирали да се откажат от зависимостта си от изкопаемите горива.

Миналия май Exxon загуби битка с хеджфонда Engine No 1, което доведе до назначаване на трима нови членове на управителния съвет на компанията, подкрепени от активистката кампания. Оттогава компанията е поела ангажимент да инвестира 15 млрд. долара за новосъздаденото подразделение за ниски въглеродни емисии, което е фокусирано върху улавянето и съхранението на въглерод, биогорива и водород. Неотдавна тя пое ангажимент да достигне нулеви емисии от своите петролни и газови операции до 2050 г.

Ан Симпсън, ръководител на отдела за управление и устойчивост в Calpers, най-големия пенсионен фонд в САЩ и поддръжник на кампанията на активистите, заяви, че инициативите са знак, че новите членове на борда имат положително влияние. Тя обаче добавя, че "темпото и амбициите" на промяната не са достатъчно бързи, и заяви, че ангажиментът на Exxon за премахване на емисиите не е достатъчен, тъй като не включва замърсяването, предизвикано от горивото, продавано от компанията, което отговаря за 80% от общите ѝ емисии.