🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Големите банки продължават ударно да финансират производството на петрол и газ

Това става въпреки ангажимента им за нетни нулеви емисии

Сред получилите финансирането са Exxon Mobil, Shell, BP и Saudi Aramco
Сред получилите финансирането са Exxon Mobil, Shell, BP и Saudi Aramco
Сред получилите финансирането са Exxon Mobil, Shell, BP и Saudi Aramco    ©  Reuters
Сред получилите финансирането са Exxon Mobil, Shell, BP и Saudi Aramco    ©  Reuters

Големите банки продължават да наливат милиарди в производството на петрол и газ, въпреки че са заявили ангажимент за нетни нулеви емисии. За да се стигне до целта за нетна нула до 2050 г., Международната агенция по енергетика твърди, че не трябва да има нови петролни и газови находища.

Но банки, сред които HSBC, Barclays и Deutsche Bank, все още финансират петролни и газови компании, макар че са част от т.нар. Банков съюз за нетна нула, който е под егидата на ООН. Това показва проучване на ShareAction - организация за насърчаване на отговорното инвестиране, която призовава инвеститорите да принудят банките да изискват "зелените планове" на компаниите, преди да ги финансират.

24 големи банки са осигурили 33 млрд. долара

През 2021 г. HSBC са вкарали 8.7 млрд. долара в ново петролно и газово производство, Barclays - 4.5 млрд. долара, а Deutsche Bank - 5.7 млрд. долара, твърди ShareAction, цитирана от ВВС. Сред получилите финансирането са Exxon Mobil, Shell, BP и Saudi Aramco. Все пак това е спад спрямо 2020 г., когато само HSBC е наляла над 18 млрд. долара в сектора. Но от ShareAction коментират, че този резултат е, защото банките са били фокусирани върху предоставянето на свързани с пандемията заеми, за да поддържат компаниите, занимаващи се с изкопаемите горива, в тежи кризисни времена, и че през 2021 г. финансирането се е върнало на предпандемичното си равнище.

Откакто миналата година са се присъединили към Банковия съюз за нетна нула, 24 големи банки са осигурили 33 млрд. долара за нови петролни и газови проекти, като над 50% от тази сума е дошла от четирите учредителя - HSBC, Barclays, BNP Paribas и Deutsche Bank. От ShareAction призовават инвеститорите да поискат от финансовите институции да ограничат своето финансиране в сектора, тъй като в бъдеще това ще доведе до загуби както за инвеститорите, така и за банките.

"Банките казват, че искат да помогнат на клиентите си да извършат прехода от изкопаеми горива към "зелени" алтернативи, но за това твърдение няма много доказателства. Повечето банки, включително HSBC, не изискват плановете за този преход от клиентите си, което води до увеличаване на съмненията в техния ангажимент към въпросния преход", заявяват от ShareAction.

Какво казват банките

Говорител на HSBC казва, че банката е "ангажирана с работата си с клиентите за постигане на процъфтяваща нисковъглеродна икономика". От Barclays посочват: "Продължаваме да поддържаме връзка с широк спектър от акционери относно въпроси за климата и устойчивостта. Фокусирани сме върху нашата амбиция да станем нетна нулева банка до 2050 г. и да обвържем финансирането си с целите на парижкото климатично споразумение."

По думите на Deutsche Bank въглеродно интензивните сектори съставляват "малък дял от нашите заеми и, базирайки се на публично достъпните данни, нашето кредитиране в сферата на изкопаемите горива е значително по-малко в сравнение с глобалните ни конкуренти". Говорител на BNP Paribas коментира: "Като водеща банка в континентална Европа ние сме главен източник на финанси за европейските енергийни компании, които до голяма степен са ангажирани с прехода чрез силни инвестиции в разработването на възобновяема енергия. Убедени сме, че тези фирми благодарение на техническия и финансовия си капацитет ще имат необходимите инструменти за ускоряване на прехода чрез развиването на възобновяемата енергия и други средства."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    'Международната агенция по енергетика твърди, че не трябва да има нови петролни и газови находища' - АМА сириозно?..

    Нередност?
Нов коментар