🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Март вероятно е бил най-студеният в България от началото на века

В Европа и света обаче месецът е бил по-топъл от обичайното и това показва, че глобалното затопляне продължава с пълна сила

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изминалият месец март е бил най-студеният март в България от началото на века насам, а най-вероятно дори и от по-отдавна. Месецът всъщност е бил аномално студен в целия регион на Южна и Източна Европа, но в северните части на континента и в глобален мащаб март е бил по-топъл от обичайното. А това показва, че повишението на глобалните температури продължава с пълна сила. Това казва климатологът от Софийския университет и автор в научно-популярната платформа "Климатека" д-р Симеон Матев в редовния си ежемесечен обзор на метеорологичните и климатичните условия на глобално, регионално и локално ниво.

Месец март ще бъде запомнен с дългия студен период, продължил над 20 дни. Имаше и няколко "счупени" студени рекорда за деня, а отклонението от норма за някои дни в отрицателна посока беше близо 10°C., отбелязва климатологът. С най-голяма отрицателна аномалия очаквано са се отличавали някои планински райони, а в равнините и низините се наблюдава увеличение на отрицателната аномалия от североизток на югозапад, т.е. подобно и на януари и февруари, относително по-студено е над южните райони на страната, казва климатологът.

В много райони от страната са били регистрирани повече дни със снежна покривка, отколкото през цялата изминала зима. През последната седмица на месеца пък е настъпила промяна в атмосферната циркулация и температурите са били чувствително над норма, като положителните аномалии са достигали до 6, 8°C. Това според д-р Матев е и причината март 2022 г. да не бъде записан директно като един от най-студените месеци, откакто се правят измервания изобщо. По думите му обаче той най-вероятно е бил най-студеният март от 1996 г. насам.

Март 2022 г. също така е бил студен в Южна и Източна Европа, при това колкото по́ на юг се отива, толкова повече нарастват отрицателните аномалии. Гърция и Турция бяха обект на чести и силни застудявания, като в средата на месеца и Атина и Истанбул осъмнаха под снежна покривка, довела до затруднения в ежедневния ритъм на живот, особено в турския мегаполис, където бяха отменени над 400 самолетни полета, а училищата бяха временно затворени, припомня климатологът.

От друга страна пък, месецът е бил по-топъл от обичайното в Централна и Северна Европа - особено в северните части на Норвегия. Подобна е тенденцията и в голяма част от Австралия, Южна и Източна Азия и големи площи от Северна Америка и Централна Африка. Рекордни температури за последните над 120 години през март пък са отчетени в Индия, а площите с морски лед в Антарктида са били на второто си най-ниско равнище.

Според данните на Европейската служба за изменение на климата "Коперник" средната температура на въздуха през март глобално е била с 0,59° по-висока спрямо предишния климатологичен период (1981 - 2010 г.) и с 0.39°C по-висока спрямо сегашния климатологичен период (1991 - 2020 г.) За последните 10 години глобалната средна температура през март се е повишила с 0.2°C. Така данните за март потвърждават, че повишението на глобалните температури продължава с пълна сила, макар и без екстремни стойности.