🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансовият сектор става все по-важен в битката с климатичните промени

Банките, фондовете и финтех платформите трябва да бъдат за пример и да променят мисленето на инвеститорите и компаниите, стана ясно на Fintech Summit 2022

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Климатичната криза е нещо, което все още не усещаме с целия му натиск, но има достатъчно признаци, че тя се случва и около нас. И макар да изглежда, че тя е причинена от определени сектори, като индустриалния и енергийния например, то всички останали имат отношение и могат да помогнат за решаването й. Като един от най-големите източници на капитали финансовият сектор е ключов в това отношение. Затова и все повече виждаме стратегии за отговорно инвестиране, което включва залагане на компании с високи ESG рейтинги на такива с отговорно отношение към околната среда и обществото.

Учените от ООН изчисляват, че за да постигнем целите за ограничаване в повишението в температурите до 1.5% към 2030 г., означава от днес да започнем да инвестираме 75 трлн. евро. Откъде ще дойдат тези пари? "От икономиката и бизнеса, разбира се", каза Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, зелена платформа, по време на дискусия за отговорни, зелени и ESG инвестиции (environmental, social, corporate governance) по време Fintech Summit 2022, организирана от "Капитал" и F27 в края на миналата седмица.

"Трябва да бъдем наясно, че когато говорим за това как да управляваме бъдещето на човечеството, бъдещето на нашите деца утре, 2030 г. е само на няколко години от сега", каза Безуханова, визирайки нуждата от бързи действия, за да се ограничи ефектът върху природата. Според основателя на MOVE.BG финансовите институции носят отговорността да инвестират в бизнеси, които ще могат да се управляват ефективно в бъдеще с тези капитали. "Това е вашата отговорност, тъй като вие сте хората, които решават къде трябва да отидат инвестициите", сподели Безуханова, като се обърна към гостите на панела.

Как финансите могат да спасят планетата

Според Питър Барат, регионален директор маркетинг и партньорства на WWF в Централна и Източна Европа, самият факт, че се организират конференции, в които участват финансови мениджъри, професионалисти от банковия сектор и експерти, е позитивен сигнал за намеренията на сектора. "Позволете ми да го кажа много просто. Ако погледнем на финансовия сектор като на платформа, през която можете да анализирате и базирате вашите действия, вие можете да вземете решения къде да инвестирате, къде да вложите парите си, за да създадете промяната", смята Питър Барат.

Той смята, че финансовият сектор може да направи огромна крачка, като промени посоката на активите и това как се взимат решенията за финансови инвестиции, така че "вместо да позволяват на петролните компании да дълбаят в Арктика или на селскостопанските предприятия да унищожават гори, да бъдат вземани решения за излекуването и възстановяване на нашата планета". Това може да стане с акционерен активизъм и влияние на политиките в компаниите, които са високо рискови за климата.

Барат е на мнение, че в краткосрочен план финансирането и по-специално устойчивите финанси са основната връзка между системите, които финансовият сектор управлява, и екосистемите, които определят качеството на нашия живот, състоянието на климата и природата.

Отговорността е на всички

Според Джералд Грубер, главен търговски директор на Bunq, финтех стартъп, отговорността не трябва да пада само върху финансовия сектор. "Не трябва да гледаме на финансите като индустрията, която трябва да спаси света, сподели Грубер във видеовръзка по време на конференцията. Аз мисля, че това е отговорност, която всички ние трябва да носим и трябва да бъде вкоренена в начина на мислене на всеки. Съгласен съм, че банкирането чрез инвестициите има огромно влияние, но в крайна сметка трябва да улесним потребителя и да променим неговото мислене", добави Грубер.

Ваня Манова, представител на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово, пък направи аналог с тютюнопушенето. "Всички сме виждали опаковките от цигари, където пише, че тютюнопушенето убива и вреди не само на вас, но на хората около вас", заяви тя. И направи препоръка: "Това може да се направи и е приложимо и за финансовите продукти, но ролята на финансовите институции не е само да направят асоциацията, но и да предложат инструменти, с които хората да направят подходящите промени."

Личен пример

Ангел Матеев, ръководител сектор банкиране на дребно в Пощенска банка, е на мнението, че институциите трябва да бъдат за пример. "Определено вярвам, че банковата система може да направи много, за да спаси природата. Вярвам, че основната цел трябва да бъде да променим начина на мислене на нашите клиенти", смята банкерът. Предимството на финансовите институции се намира в доверието, което получават от обществото, за да управляват средствата им. "Очевидно банките трябва да бъдат образецът, който да послужи за пример на клиентите", допълва Матеев.

Според Людмила Петрова, ръководител на маркетинг отдела в "BNP Paribas Лични финанси", предизвикателствата, пред които е изправено човечеството, са свързани с потреблението и именно в промяната на навиците на консуматорите се намира решението. "Нашето убеждение е, че трябва и ние насърчаваме устойчиво потребление и устойчиви начини за правене на бизнес заедно с нашите партньори", сподели Петрова. Тя също е на мнението, че институциите трябва да бъдат пример като организации с устойчиви практики. "Трябва да адаптираме нашите бизнес модели, за да отговарят на трансформацията, която искаме да видим в света", допълни Людмила Петрова.

Какви са решенията

Какви подходи използват компаниите във финансовия сектор, за да променят навиците на инвеститорите и потребителите си, както и какво още казаха гостите на ESG панела по време на Fintech Summit 2022 може да разберете от видеозаписа на събитието.

Все още няма коментари
Нов коментар