Въглеродните емисии през май са рекордни за човешката история

Въпреки глобалния консенсус за ограничаването им цялата 2021 г. е била пикова за емисиите CO2, освободени в атмосферата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Количеството въглероден диоксид във въздуха през месец май е достигнало абсолютен рекорд в глобален мащаб и в момента в атмосферата има повече CO2 отколкото в който и да е друг момент поне в последните 4 млн. години. Нивата са почти два пъти по-високи от времето преди индустриализацията. Това показват данните на Националната агенция на океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), цитирани от NYTimes.

Те идват на фона на конференцията на ООН за изменението на климата (COP26) в Бон, на която стана ясно, че светът не се движи достатъчно бързо към климатичните цели, които включват и емисиите от изкопаеми горива да бъдат драстично намалени до 2030 г.

Някои големи страни възобновиха употребата на въглища, притиснати от проблемите с газовите доставки и високите цени заради войната в Украйна, загърбвайки общенията от миналогодишната среща. Те и бяха и остро критикувани сега от американския пратеник по изменението на климата Джон Кери, който предупреди, че "сами ще се опечем".

Абсолютни рекорди

През миналата 2021 г светът е изпомпал в атмосферата 36.3 милиарда тона CO2 - най-високото ниво в историята. Тенденцията продължава и тази година. Според данните на институцията концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата сега достига рекордните 421 частици на милион през месец май, когато обикновено е емисионният пик за годината. Тогава ефектът от човешката дейност е особено силен, защото това е периодът точно преди растежа на растенията да се ускори в Северното полукълбо (където има много повече растителност, тъй като земната площ е по-голяма, отколкото в Южното) - растящите растения поглъщат част от газа чрез фотосинтеза.

Данните на NOAA, които са изведени от метеорологичната станция на върха на вулкана Мауна Лоа в Хавай, се потвърждават и от друга организация, която работи с тази станция - Института по океанография "Скрипс". Според тях концентрацията сега е с около 2 частици на милион по-висока от миналогодишния рекорд и със 140 частици на милион над средната концентрация на CO2 в прединдустриалните дни, когато се поддържало постоянно ниво от около 280 частици на милион.

Въпреки че нивата на въглероден диоксид спаднаха през 2020 г., по време на икономическото забавяне заради пандемията, това не се превърна в дългосрочна тенденция, казва пред NYTimes Питър Танс, старши учен от лабораторията за глобален мониторинг на NOAA. Скоростта на нарастване на концентрацията на въглероден диоксид "просто продължава да върви с приблизително същото темпо, както през последното десетилетие", казва той.

В резултат, планетата продължава да се затопля, а това води до очаквани ефекти като повече наводнения, по-екстремни горещини, суша и влошаващи се горски пожари, които вече засягат милиони хора по целия свят. Средните глобални температури сега са около 1.1 градуса по Целзий по-високи, отколкото в прединдустриалните времена. Целта, около която има широк световен консенсус, е това повишение да бъде ограничено до 1.5 градуса в следващите десетилетия. Това е прагът, отвъд който учените казват, че вероятността от катастрофални последици от изменението на климата се увеличава значително. Постигането на тази цел обаче изглежда все по-малко вероятно, особено на фона на войната в Украйна в момента. Според някои прогнози повишението от 1.5 градуса може да се случи дори в идните пет години.

"Златна треска" за инфраструктура за изкопаеми горива

Тази седмица и друг доклад на Climate Action Tracker (CAT) предупреждава, че светът се отдалечава от целите и ангажиментите си, а войната е отпушила "златна треска" за нова инфраструктура за използване на изкопаеми горива. Става дума за множеството проекти и предложения за нови съоръжения за втечнен природен газ (LNG) в Германия, Италия, Гърция, Холандия и Канада. Газови проекти се възраждат и в Западна Африка, а в Обединеното кралство миналата седмица регулаторите одобриха разработването на голямо газово находище в Северно море, съобщава BBC. Предложенията на Shell за разработването му бяха отхвърлени с екосъображения миналата година, но сега заради кризата с цените на горивата Обединеното кралство се стреми да увеличи вътрешното производство на енергия.

Като част от кризисния план на ЕК REpowerEU за намаляване на зависимостта от руския газ до 12 милиарда евро са заделени за газопроводи и съоръжения за внос на втечнен природен газ (LNG), което според Брюксел е краткосрочен ход за осигуряване на енергийни доставки, докато се изгражда възобновяем капацитет.

"Предполага се, че всичко това помага за краткосрочно енергийно снабдяване, но новата инфраструктура, след като бъде изградена, ще бъде там в продължение на десетилетия. Ако всички тези планове се материализират, те или ще се окажат като масивни блокирани активи, или ще заключат света в необратимо затопляне и определено ще пропуснем целите за климата", казва проф. Никлас Хьоне от NewClimate Institute, който е работил по доклада, цитиран от BBC.