Новата директива за отчитане на корпоративна устойчивост e на финалната права

ЕС постигна ключово споразумение за новите условия за нефинансово отчитане на компаниите, които ще подпомогнат усилията за борба с "грийнуошинга"

По план новата Директива за отчитане на корпоративната устойчивост на ЕС трябва да влезе в сила в края на тази година
По план новата Директива за отчитане на корпоративната устойчивост на ЕС трябва да влезе в сила в края на тази година
По план новата Директива за отчитане на корпоративната устойчивост на ЕС трябва да влезе в сила в края на тази година    ©  Shutterstock
По план новата Директива за отчитане на корпоративната устойчивост на ЕС трябва да влезе в сила в края на тази година    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Новата директива ще замени досегашния стандарт за нефинансово отчитане, който не е достатъчно комплексен.
  • Тя ще е основен инструменти на ЕС за контрол дали едрият бизнес спазва устойчивите цели на съюза.
  • Освен да пресече фалшивите екоцели, директива се очаква и да засили фокуса върху социалното въздействие на бизнеса.

Два от основните политически органи в ЕС - Европейският съвет и Европейският парламент, стигнаха до предварително споразумение за Директивата за отчитане на корпоративната устойчивост (CSRD). Накратко, това ще е един от основните инструменти, чрез който средно големият и едрият бизнес в Европа ще бъде контролиран да спазва устойчивите цели на съюза от края на тази година. Тя ще замени досега функциониращата директива за отчитане на нефинансова информация (NFRD). Самият факт, че се постига договор с представители на Европейския съвет, е голяма стъпка напред за реализирането на новото законодателство.

Причините за търсенето на политическо решение именно в момента са много, но най-вече липсата на ясна рамка на критериите за екологично, социално и корпоративно управление (ESG), което често води до съмнения за "зелено измиване на ръце" от страна на големите компании (т.нар.greenwashing). "Грийнуошингът" е измамен похват в екомаркетинга и се употребява в случаи, когато твърденията на дадена компания, че нещо е "еко" или "зелено", не отговарят на истината. Явлението предизвика трусове във финансовия свят през последните месеци, като наскоро дори полицията в Германия щурмува офисите на немската компания DWS Group за злоупотреби.

На крачка от старта

С постигането на предварителното споразумение ефективно се приема новата рамка за отчитане на корпоративна устойчивост, според която големите компании са длъжни да публикуват отчети и по въпроси, свързани с устойчивостта, като "екологично въздействие, социални права, човешки права и фактори на управление".

А конкретно CSRD рамката ще бъде стандартизирана от европейската консултативна група за финансово отчитане EFRAG, която най-вероятно ще ги подготви през четвъртото тримесечие на тази година. След като бъдат одобрени, те ще бъдат постепенно вкарани в действие след 2024 г. До 2026 г пък обект на новия вид нефинансово отчитане ще бъдат и листнатите в ЕС малки и средни предприятия.

Основната причина за търсенето на промяна от отчитане на нефинансова информация (NFRD) към много по-комплексните стандарти за устойчивост (CSRD) e, че първите постигнаха частичен, но недостатъчен успех в ESG отчетността. Те имплементираха двойна материалност, която да показва как устойчивите политики рефлектират на бизнеса и как бизнесът влияе на околната среда, но не успяха да постигнат пълен поглед над екологичното и социалното въздействие на едно дружество. С новите стандарти контролът ще е много по-висок, а с това и влиянието на CSRD върху целия бизнес модел на големия бизнес в ЕС.

"Това споразумение е отлична новина за всички. Чрез него те ще бъдат по-добре информирани за връзката между бизнеса, човешките права и околната среда. Повече прозрачност за гражданите, потребителите и инвеститорите. Също така означава по-голяма разбираемост на информацията и изискванията, предоставяни от компаниите, които трябва да бъдат вкарани в употреба. Грийнуошингът приключи. С този текст Европа ще застане на челно място в международната надпревара за стандарти, като поставя високи такива в съответствие с екологичните и социални амбиции", заяви Бруно льо Мер, министър на икономиката на Франция, по повод новото споразумение, което рамкира новите условия за нефинансово отчитане в ЕС.

Greenwashing - фалшивите зелени политики

В изказването на Льо Мер има няколко интересни момента: ролята на човешките права ("S", или "social", в абревиатурата ESG), грийнуошингът и фактът, че досега изискванията на ЕС явно са били приемани напълно некоректно.

Реален пример за непрозрачността на европейските изисквания е случаят в DWS group - огромна компания с милиарди активи, собственост на Deutsche bank. Според данни на FT германската полиция е иззела документи от офисите на компанията във Франкфурт в началото на юни, след като компанията в последните месеци е била разследвана за грийнуошинг. Oт DWS най-вероятно са се възползвали от маркетинг или финансови трикове, за да прокламират устойчивост, без същевременно политиките и инвестициите им да са били зелени.

Повод за разследването стават твърдения на бивш служител за лъжливи данни в отчетите от 2020 г. на компанията. Според записаното в декларациите половината от активите на DWS са инвестирани според ESG критерии, но според служителя това не е вярно и отчетите съдържат умишлено невярна информация. Впоследствие от компанията промениха собствените си критерии за устойчиво финансиране (дори и вътрешната ESG рамка), но и това не спря по-нататъшен срив в акциите. Заради скандала изпълнителният директор на компанията Асока Воорман бе отстранен от поста, който заема от 2018 г.

С новата директива се очаква европейските институции да могат да наложат контрол над подобни практики. Друга важна цел също е да се изравни фокусът върху екологичното развитие с това за социалното въздействие на бизнеса. Целта е човешките права да не бъдат неглижирани за сметка само на екополитика, както позволяваше да се случва досега работещата директива за нефинансово отчитане (NFRD).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар