Скандалът с DWS, или как "грийнуошингът" вкара ESG фондовете в обсега на регулаторите

Горещата ниша е под натиск от европейските и американските власти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Подразделението за управление на активи на Deutsche Bank е подвеждало инвеститорите за "зелените" си активи.
  • Разкритията прави мениджър, от която се е очаквало да превърне DWS в световен лидер в управлението на ESG активи.
  • Американските регулатори наскоро санкционираха и Bank of New York Mellon, тече разследване и на Goldman Sachs.

През последните години подразделението за управление на активи на Deutsche Bank - DWS Group, уверява инвеститорите, че прилага стандарти за ESG, и то над средните за индустрията. Но при закрити врати DWS има трудности да определи и приложи стратегия за ESG, като понякога представя картина, която е доста по-розова от реалността.

Това е разкритието, което Дезире Фикслер, бивш ръководител на отдела за устойчиво развитие на DWS, направи публично през август 2021 г. То доведе до разследване на германския финансов регулатор BaFin и полицейски обиск в офисите на фонда в края на май тази година. Изпълнителният директор Асока Вьорман, който някога бе сред най-висшите банкери на дребно в Deutsche Bank, подаде оставка.

Същевременно в годишния си доклад за 2021 г., публикуван през март 2022 г., DWS декларира едва 115 млрд. евро в ESG активи" - 75% по-малко от година по-рано, когато заявява, че 459 млрд. евро са "интегрирани в ESG".

Случаят на DWS подчертава трудностите и натиска, с които се сблъскват мениджърите на парични фондове, за да се наложат в най-горещото кътче на пазара на фондове, където по данни на Morningstar инвеститорите влагат по 3 млрд. долара на ден. Той илюстрира ярко и проблемa, наречен зелено измиване от страна на големите компании (т.нар.greenwashing). "Грийнуошингът" е измамен похват, когато твърденията на дадена компания, че нещо е "еко" или "зелено", не отговарят на истината. Той може да се прилага за целите на екомаркетинга, в който случай подвежда потребителите на даден продукт или услуга, но може и да е подвеждащ за инвеститорите, както е в случая на DWS.

Това е и един от големите проблеми, който европейските регулатори се надяват да регулират с новата Директива за отчитане на корпоративна устойчивост, която трябва да влезе в сила към края на годината.

Зеленото "умиване" на DWS

Според Wall Street Journal, към които г-жа Фикслер се обръща с разкритията си, първоначално тя се е присъединила към DWS, за да я превърне в световен лидер в управлението на активи, свързани с ESG. Преди това Фикслер е била управляващ директор на отдел "Инвестиции за въздействие" в ZAIS, мениджър на алтернативни инвестиции, а по-рано е работила в отдел "Структурирани кредитни продукти" в Merrill Lynch и JPMorgan Chase & Co.

След като пристига в DWS през лятото на 2020 г., тя провежда диагностика на ESG политиките на фирмата. Един от въпросите, които си задава, е как Wirecard AG, германски доставчик на платежни услуги, който фалира заради предполагаема измама и скандал с пране на пари, се е озовал в ESG фонд на DWS.

Г-жа Фикслер забелязва, че Wirecard е имала оценка B - втората най-висока по отношение на бизнес етиката, до юни 2020 г. - същият месец, в който компанията се срина, след като призна, че повече от 2 млрд. долара от паричните средства в баланса й всъщност не съществуват. Два месеца по-рано одитор, нает от Wirecard, публикува доклад, в който се казва, че съществуването на тези парични средства не може да се потвърди. Въпреки това оценката за етичност на Wirecard в DWS се е запазила на ниво B чак до юли 2020 г.

Г-жа Фикслер открива и други проблеми в системата за интеграция на ESG, включително, че тя не успява да идентифицира компаниите, които получават приходи от въглища и фракинг.

Вътрешна оценка на ESG критериите на компанията, направена месец преди публикацията на финансовия доклад за 2020 и цитирана от Wall Street Journal, сочи, че "само малка част от инвестиционната платформа (на DWS) прилага интеграция на ESG". Оценителите добавят, че DWS няма количествено измерима или проверима интеграция на ESG за ключови класове активи.

ESG експерт за украшение

Същевременно Фикслер прави презентация пред изпълнителния съвет, в която се казва, че фирмата няма ясна амбиция или стратегия. Липсват политики по отношение на ключови за ESG отрасли като въглищния. Освен това екипите, отговорни за прилагането на ESG стандарти, се разглеждат като странични специалисти, а не като неразделна част от процеса по вземане на инвестиционни решения.

Това е в контраст с твърденията, изразени в годишния доклад на фонда. "Като фирма ние сме поставили ESG в центъра на всичко, което правим", се казва в него.

В доклада се казва още, че DWS е постигнала значителен напредък през 2020 г. в изпълнението на амбицията си да бъде водещ мениджър на активи в областта на ESG. Сред постигнатите успехи е и назначанието на г-жа Фикслер.

Г-жа Фикслер е уволнена на 11 март, един ден преди публикуването на въпросния годишен доклад.

Пред Wall Street Journal тя заявява, че ревизиите и устните възражения, които е направила по годишния доклад преди публикуването му, включително колко активи са били интегрирани в ESG, така и не са били включени.

Тя твърди, че е била уволнена, защото е осветила проблемите на DWS с интеграцията на ESG. Вследствие на това завежда и дело срещу бившите си работодатели.

"Като директор по устойчивото развитие, като привърженик на ESG как бих могла да не говоря за неправомерни действия", каза Фикслер в изявление.

"Големи декларации за действия в областта на климата без действия, които да ги подкрепят, са наистина вредни, тъй като пречат на парите да се насочат в правилната посока", добавя тя.

Регулаторните хрътки надушват кръв

Няколко дни след като материалът с разкритията на Фикслер е публикуван, с нея се свързват представители на Комисията за ценни книжа и фондови борси и федералните прокуратура на САЩ. Скоро след това те стартират разследване за ESG практиките на DWS.

Разследването срещу DWS идва в момент, когато подобни проверки стават все по-чести. Критериите за ESG могат да са неясни, данните често са оскъдни, а разнообразието от методологии за класиране затруднява инвеститорите да разберат кой говори празни приказки и кой - не.

ЕС също реагира на "зеленото измиване" с разработването на правила. Новата директива за отчитане на корпоративна устойчивост трябва да даде повече инструменти за контрол над подобни практики.

Освен това регламентът за оповестяване на информация за устойчивото финансиране определи категориите устойчиви фондове, което принуди управителите да прекласифицират някои от своите продукти. Резултатът е, че въпреки нетния приток на средства в ESG фондове, устойчиво инвестираните активи в Европа са намалели с 2 трилиона долара между 2018 и 2020 г. Предстоят още правила за зелени инвестиции.

През май тази година американските регулатори направиха подобна заявка. Комисията по ценни книжа и борси (SEC) публикува две предложения, които имат за цел да предоставят на инвеститорите повече информация за взаимните фондове, борсово търгуваните фондове и други подобни инструменти, които отчитат ESG .

Една от предложените регулации има за цел да разшири правилата на SEC, уреждащи наименованията на фондовете, а другата ще увеличи изискванията за оповестяване на информация за фондовете с фокус върху ESG.

Затягането на мерките вече взима жертви, както доказва оставката на изпълнителния директор на DWS. Наскоро Комисията по ценните книжа и фондовите борси наложи и глоба от 1.5 млн. долара на Bank of New York Mellon за подвеждащи твърдения относно ESG фондовете й. През юни SEC стартира и разследване за ESG практиките на Goldman Sachs.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар