🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мерките на Байдън срещу климатичната заплаха разочароваха демократите

Президентът засега се въздържа да обяви национална извънредна ситуация за климата, което би му развързало ръцете за по-агресивни действия за свиване на вредните емисии на САЩ

Президентът обяви мерки срещу климатичните щети от затворена въглищна фабрика в Съмърсет, Масачузетс, която се преобразува в съоръжение за компоненти за вятърни централи
Президентът обяви мерки срещу климатичните щети от затворена въглищна фабрика в Съмърсет, Масачузетс, която се преобразува в съоръжение за компоненти за вятърни централи
Президентът обяви мерки срещу климатичните щети от затворена въглищна фабрика в Съмърсет, Масачузетс, която се преобразува в съоръжение за компоненти за вятърни централи    ©  Reuters
Президентът обяви мерки срещу климатичните щети от затворена въглищна фабрика в Съмърсет, Масачузетс, която се преобразува в съоръжение за компоненти за вятърни централи    ©  Reuters

Няколко седмици след като Върховният съд на САЩ спъна сериозно борбата с климатичните промени, като реши, че американската Агенция за защита на околната среда (EPA) не може да ограничава въглеродните емисии от въглищните централи, президентът на САЩ Джо Байдън обяви някои действия срещу изменението на климата.

Планът на президента, обявен през седмицата, обаче бе посрещнат с критики, че е твърде плах на фона на зачестяващите екстремни горещини, суши и пожари в Америка. Демократите настояваха Байдън да отговори с по-агресивни действия, след като миналата седмица сенатор Джо Манчин III, демократ от Западна Вирджиния - въглищния щат, нанесе още един удар върху усилията за борба с изменението на климата в САЩ. Той отказа да подкрепи законодателството за чиста енергия и така на практика обрече на провал централната част от програмата на Байдън за изменението на климата, оставяйки демократите и президента да търсят други начини за постигане на целите си.

Президентът през седмицата говори от затворена въглищна фабрика в Съмърсет, Масачузетс, която се преобразува в съоръжение за компоненти за вятърни централи, като обеща, че въпреки ударите на Върховния съд и сенатор Манчин по усилията за намаляване на емисиите той ще използва мощта на изпълнителната власт, за да ограничи изкопаемите горива. "Изменението на климата е буквално екзистенциална заплаха за нашата нация и за света", каза Байдън. Думите му дойдоха в момент, в който жегата прекъсна транспортните мрежи в Обединеното кралство, разтопи покривите на фабрики в Китай и изпепели южната и западната част на САЩ. Отбелязвайки липсата на републиканска подкрепа за неговите предложения за климата, Байдън подчерта, че това е "извънредна ситуация и аз ще гледам на нея по този начин".

Така очакванията бяха той да обяви национална извънредна ситуация, свързана с климата, което би му развързало ръцете за по-ефективни действия. Вместо това обаче президентът обяви действия, които няма да помогнат за намаляване на емисиите в САЩ, а целят да намалят въздействието на вече катастрофалните ефекти върху домакинствата и общностите:

  • 2.3 млрд. долара от съществуваща програма на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации ще бъдат отпуснати за изграждане на структури и програми, които да удържат силните горещини, бури, пожари и наводнения, които изменението на климата вече носи.
  • Ще се разшири федералната програма за енергийна помощ за домакинства с ниски доходи, която доскоро се използваше само през зимата, за да помогне на хората да плащат за отопление. Сега тя ще подпомага и охлаждане на домовете през лятото и изграждането на обществени охладителни центрове.
  • Байдън също така нареди на Министерството на вътрешните работи да отвори вратата за изграждане на офшорни вятърни паркове в Мексиканския залив. Миналата година бяха предприето действия за разширяване на развитието на вятърни паркове край бреговете на Атлантическия и Тихия океан.

Тези сравнително скромни действия на президента идват на фона на засилващ се натиск на членове на собствената му Демократична партия да обяви национална извънредна ситуация, свързана с климата. Това би му дало възможност да блокира нови сондажи за петрол и да даде предимство на ВЕИ проекти. Речта на Байдън в Съмърсет бе посрещната с транспарант, който гласеше "Обявете извънредно положение във връзка с климата".

В интервю за New York Times Джон Ф. Кери, международен пратеник на САЩ по въпросите на климата, казва, че Байдън е "много близо" до тази стъпка и че няма дебат дали тя да бъде предприета, а по-скоро остава да се прецени кога и как. Самият Байдън каза пред репортери, че "скоро ще вземе решение".

Изданието отбелязва, че в Белия дом очевидно са предпазливи за това колко силно да се разгърне официална декларация за извънредна ситуация в областта на климата - действията, които тя може да отприщи, почти сигурно ще доведат до съдебни дела от републиканските щати, което в крайна сметка може да ги провали.

Но бавното въвеждане на нови климатични разпоредби на Байдън за електроцентралите и автомобилите също подхранва разочарованието сред мнозина в Демократическата партия, които смятат, че ситуацията изисква спешност.

През последната година президентът даде зелена светлина на EPA да създаде нови разпоредби за намаляване на вредните емисии от трите най-големи източника: автомобили, електроцентрали и нефтени и газови кладенци. Комбинирани, тези правила биха могли да намалят значително въглеродното замърсяване на САЩ, смятат експерти, ако, разбира се, удържат на неизбежните съдебни дела от републиканските щати. Но тези правила не се очаква да са факт до 2023 или 2024 г., а може и сроковете да бъдат разводнени допълнително заради възражения от страна на автомобилните производители, профсъюзите и др.

Някои демократи имат подозрения, че бавното темпо за създаването на правила е нещо като отстъпка към сенатор Манчин, който е най-големият им противник в редиците на демократите, а гласът му е ключов за приемането им. Възможно е Белият дом все още се надява, че Манчин ще се върне на масата на преговори през есента, за да договори част от законопроекта за изменението на климата. Без решение на Конгреса за намаляване на парниковите газове е почти невъзможно Байдън да постигне целта, която обеща - САЩ да намалят наполовина своите затоплящи планетата емисии до края на десетилетието.