Защо прегря Западна Европа

Горещите вълни на континента се увеличават по брой и интензивност по-бързо, отколкото в почти всяка друга част на света

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Във вторник голяма част от Западна Европа беше разтопена от горещини, като в някои райони температурите надхвърлиха 40 градуса и поставиха нови рекорди. Пожари опустошиха и 130 кв. км. гори в Южна Франция. Испания, Италия и Гърция също преживяха големи горски пожари, заради които се наложи и евакуация на десетки хиляди жители, а в Лондон във вторник следобед избухнаха серия от тревни пожари, които изпепелиха няколко къщи - зловещ знак, че разрушенията могат да прехвърлят Ламанша.

Въпреки че тези температури не са рядкост в други части на света, страни като Обединеното кралство не са свикнали с високите температури и малко домове са оборудвани с климатици. В много райони на Франция, Белгия, Нидерландия, Германия и Великобритания във вторник температурите са били с близо 10 градуса по-високи в сравнение с историческите средни стойности за същата дата в края на ХХ век.

А до края на лятото остават още два месеца.

Жегите не са изключение, а част от тенденция, която прави Европа все по климатично уязвима. Глобалното затопляне и последиците от него, сред които промените във океанските и въздушните течения, са основните причини за това.

Основният заподозрян

Учените твърдят, че екстремните горещини през тази година са в съответствие с обща тенденция. Според тях честотата и интензивността на горещите вълни в Европа растат по-бързо, отколкото в почти всяка друга част на планетата.

Глобалното затопляне играе роля за това, както и при останалите топлинни вълни по света, тъй като температурите са средно с около 1,1 градус по-високи, отколкото в края на XIX век, преди емисиите на въглероден диоксид и други задържащи топлината газове да станат широко разпространени. Следователно, екстремната топлина тръгва от по-висока начална точка.

Но освен това има и други фактори, някои от които са свързани с въздушните и океански течения, които са на път да превърнат Европа в гореща точка на топлинните вълни.

Съучастниците

Няма две еднакви горещи вълни. Високите температури, които достигнаха Англия и Уелс в понеделник, бяха причинени отчасти от област на ниско атмосферно налягане, която от няколко дни се задържа край бреговете на Португалия. На езика на учените това явление е известно като "прекъснато ниво". Става въпрос за спад в потока на западните ветрове, по-добре познат като джетстрийм, който обикаля планетата на големи височини.

Зоните с ниско атмосферно налягане всмукват въздух. В случая това е нагорещен въздух от Северна Африка.

"Зоната с ниско налягане изпомпва горещ въздух на север [към Западна Европа]", казва за New York Times Кай Корнхубер, изследовател в Обсерваторията за Земята Ламонт-Дохърти, част от Колумбийския университет.

Д-р Корнхубер е част от проучване, публикувано този месец, което установява, че честотата и интензивността на горещите вълни в Европа са се увеличили през последните четири десетилетия, и свързва това увеличение поне отчасти с промени в джетстрийма.

Учените са достигнали до заключението, че много от горещите вълни в Европа възникват, когато въздушното течение временно се разделя на две части. Между двете разклонения се образува зона със слаби ветрове и високо налягане, които благоприятстват екстремните горещини.

Според Ефи Руси, старши научен сътрудник в Института за климатични изследвания в Потсдам, Германия, и водещ автор на проучването, настоящата гореща вълна е свързана именно с такава "двойна струя", която според нея се е образувала над Европа през последните две седмици. Това може да е довело до образуването на прекъснато ниво, както и до зона на слаби ветрове която е позволила на горещината да се задържи, казва за NYT д-р Руси.

Възможно е да има и други причини, поради които в Европа се наблюдават все повече и по-продължителни горещи вълни. Някои от тях все още са предмет на дискусии между учените. Естествената променливост на климата може да затрудни определянето на конкретните влияния, казва д-р Руси.

И някои други лица от особен интерес

Според д-р Корнхубер от Колумбийския университет затоплянето в Арктика, което се случва много по-бързо от това в други части на света, може да играе роля. Тъй като Арктика се затопля по-бързо, температурната разлика между него и екватора намалява. Това води до по-слаби летните ветрове, което пък допринася за задържането на жегите.

Съществуват и признаци, че промените в едно от основните океански течения - Атлантическата меридионална циркулация - могат да повлияят на климата в Европа. Миналата година д-р Руси публикува статия, в която с помощта на компютърни симулации показва, че отслабването на течението, причинено от глобалното затопляне, ще доведе и до промени в атмосферните течения и следователно по-сухи лета в Европа.

Както и в други части на света, една гореща вълна в Европа може да увеличи вероятността от появата на други в същия район, тъй като периодът на екстремни горещини изсушава почвата.

Когато в почвата има влага, част от слънчевата енергия се използва за изпаряване на водата, което води до леко охлаждане. Но когато една гореща вълна изсуши почвата, при следващата вълна по-голяма част от слънчевата енергия се превръща директно в топлина.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 1

    Горещо лято - люта зима, дали?

    Нередност?
  • 2
    hesselmavis avatar :-|
    nader karlie

    След като прочетох множество отзиви за книгата, които ме разубедиха да я купя, с изненада установявам, че е по-интригуваща, отколкото изглежда. https://cookie-clicker2.co

    Нередност?
Нов коментар