🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Технологиите, които ще променят автоиндустрията в близките години

Електрическите автомобили, свързаността и автономността са ключови

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пандемията си е пандемия, но иновациите в автомобилната индустрия не спират, а няколко тенденции се набиват на очи като ключови за следващите години. На първо място се забелязва навлизане на все повече електрически модели и увеличаване на пазарния им дял. Поглед дори към премиерите в България за последната година показва, че на пазара се появяват както коли, създадени от самото начало с идеята да се придвижват само на ток (Volkswagen ID.3 и ID.4

Mercedes EQC, Skoda Enyaq, новото Renault Zoe), така и електрически версии на почти всички модели, предлагани с двигатели с вътрешно горене.

Еволюцията на електромобилите върви в посока увеличаване на пробега, като вече изминаването на дистанция 400 - 500 километра не е сензация, и по-бързо време за заряд. В интервю за "Капитал Авто" председателят на управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България Храбрин Иванчев коментира, че най-голямата промяна в автомобилната индустрия, която ще се случи в близките години, е изчезването на двигателите с вътрешно горене. "Хоризонтът им е десет години оттук нататък. Всяка фирма вече потвърди, че до 2030 г. ще се предлагат само електрически и електрифицирани автомобили (хибриди - бел. авт.)", е неговото мнение.

Свързаността

Свързаността е друга технологична новост, която навлиза все по-широко в автомобилите. Серийно вече всички предлагани нови автомобили в Европа могат да се свържат автоматично със спасителните служби при тежка катастрофа, като предадат мястото на превозното средство.

Интернет на борда осигурява получаване на най-разнообразна информация в реално време, като в същото време колата постоянно обменя данни със сървърите на производителя. Все повече модели предлагат лесно пренасяне на информация между смартфона и колата. Масово се предлагат и приложения за управление от дистанция на редица функции - отключване, заключване, запалване, получаване на данни за наличното гориво и т.н.

Асистиращите системи

Сериозен напредък се наблюдава и в асистиращите системи. Вече дори компактни модели се предлагат с второ ниво на автономност, което ще рече, че могат сами да поддържат безопасна дистанция, следват извивките на пътя, спират и потеглят. За момента ограничения в законодателството позволяват тази автономност за кратко време, но вече се предвиждат промени, които ще позволят самоуправляващите се коли да тръгнат по улиците.

Вече във всеки нов модел има десетина асистиращи системи, които се грижат за избягването на една или друга критична ситуация - сблъсък, излизане от пътя, заспиване зад волана, катастрофа при маневриране и т.н.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал