Хазартно умуване

ГЕРБ се колебаят да облагат ли печалбите или оборота на интернет операторите и класическите букмейкъри

Интернет покерът и игрите срещу реални съперници са най-сложни за облагане, защото операторите получават само "наем за игралната маса", а печалбите се разпределят между играчите.
Интернет покерът и игрите срещу реални съперници са най-сложни за облагане, защото операторите получават само "наем за игралната маса", а печалбите се разпределят между играчите.
Интернет покерът и игрите срещу реални съперници са най-сложни за облагане, защото операторите получават само "наем за игралната маса", а печалбите се разпределят между играчите.    ©  HO
Интернет покерът и игрите срещу реални съперници са най-сложни за облагане, защото операторите получават само "наем за игралната маса", а печалбите се разпределят между играчите.    ©  HO
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Данъчният режим за облагане на хазартните игри ще се промени, единодушни са представители на ГЕРБ в парламента и правителството, но все още не е сигурно в каква посока ще се правят промените.

Новите правила ще засегнат интернет операторите на хазартни игри и българските букмейкъри, които приемат залози върху изхода от спортни състезания и други събития. Облагането на класически дейности като казина и игрални зали с автомати пък се очаква да остане без промяна (при тях се плаща твърда сума на всяко игрално устройство на тримесечие).

Източници на "Капитал Daily" обясниха, че спорът се върти около това дали база за облагането да остане брутният приход от събрани залози, както е в момента, или данък да се плаща върху разликата между събраните залози и изплатените печалби в полза на залагащите. Каквато и схема да изберат управляващите, тя ще залегне в специален закон за облагане на хазартната дейност, а не като отделна глава в Закона за корпоративното подоходно облагане, както е в момента.

Различните идеи

Финансовият министър Симеон Дянков обяви наскоро, че се търси подходяща ставка за онлайн операторите, така че те да излязат на светло, а държавата да започне да получава данъци и от залозите в тяхна полза.

Това може да стане само с ниска ставка и се разглеждали варианти тя да е между 1 и 5% от сумата на залозите. Това според експертите е максимумът, който държавата може да получи. При по-висока ставка за интернет операторите щяло да стане изгодно да предлагат услугите си незаконно, а на държавата ще излезе скъпо да филтрира трафика към тях.

В същото време българските букмейкъри ще продължат да плащат данък от 15% върху оборота. За да не бъдат ощетени, те също може да намалят облагането си, ако в пунктовете за събиране на залози се инсталират електронни системи за залагане. Така дори най-класическите залагания върху мачове ще се правят по електронен път и данъчният режим ще се облекчи.

Подминати от промените може да се окажат организаторите на бинго и кено. Игрите се провеждат в зали, където играчите залагат, както в букмейкърските пунктове. За това бинго и кено се облагат както и букмейкърите – с данък върху съвкупните постъпления.

Между Брюксел и конституцията

Представители на бранша вече възроптаха срещу идеята, като определиха за противоконституционно една и съща хазартна дейност да се облага по-различен начин в зависимост от това дали се предлага по интернет или по класическия начин със залози в пунктове.

От Министерството на финансите признаха, че има голям риск при диференцирано облагане върху общия оборот хазартният бранш да се обърне към омбудсмана или да намери подкрепа в парламента, за да се сезира Конституционният съд.

"Ако това се случи, много е вероятно диференцираното облагане да се обяви за противоконституционно", коментира източник на "Капитал Daily", работещ по промените.

Компромисен вариант, по който се мисли, е да се облага брутната печалба, която се формира като разлика между събраните залози и изплатените награди за залагащите. За да не загуби приходи, държавата може да въведе извънредно висока ставка. По изчисления на финансовото министерство облагане на брутната печалба с 40% щяло да осигури същите приходи като сегашното облагане на оборота с 15%.

Тази идея обаче още не е получила пълно одобрение в икономическия екип на ГЕРБ. Едно от притесненията е, че може да се създадат предпоставки за данъчни измами и укриване на печалбите.

Експерт от Министерството на финансите заяви, че в момента всички усилия са насочени към осветяването на интернет хазарта и приемането на закон, който няма да бъде атакуван пред Конституционния съд.

За това всички промени в данъчния режим, планирани до момента, касаят само онлайн операторите и техните класически аналози. За хазартните дейности, които нямат интернет алтернатива, все още не се мислят промени в данъчния режим. Според анализите обаче промяната в режима на облагане няма да влоши или да облекчи данъците, които хазартните оператори плащат, до момента.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aheloi avatar :-|
    Храбър
    • - 7
    • + 15

    Вижте какъв им е проблемът.
    "Интернет покерът и игрите срещу реални съперници са най-сложни за облагане, защото операторите получават само "наем за игралната маса", а печалбите се разпределят между играчите.."
    Как може ония да си радават някакви пари, а ние да не можем да се облажим от тая работа!? Ама ха! Къде се намират те!?

    Нередност?
  • 2
    ikmatev avatar :-|
    ikmatev
    • - 9
    • + 2

    До коментар [#1] от "Храбър":

    Еми нормално е ... Колко пари можеш да изпереш така, поне да се събират данъци това е идеята.

    Нередност?
  • 3
    fafla avatar :-|
    vanquez
    • - 2
    • + 12

    те тия дето перат пари имат доста начини да си го правят, в доста по-голям обем... колкото до хазартният, най-малкото ще си хванат самолета до макао, ще се заложи на лудогорец шампион 1млн и готово :)

    номерът е пак да се цоца от стотиците хиляди българи, които се чудят как да вържат месеца...

    Нередност?
Нов коментар