"Глобул" глобен с 50 хил. лв. за незаконен хазарт

Играта "Големият кеш" е била представена като викторина, за да се спестят данъци

Председателят на хазартния регулатор Калоян Кръстев определи сега действащият закон за хазарта като безобразно слаб, но прогнозира, че вратичките ще се затворят с влизането в сила на новия закон, което се очаква през лятото.
Председателят на хазартния регулатор Калоян Кръстев определи сега действащият закон за хазарта като безобразно слаб, но прогнозира, че вратичките ще се затворят с влизането в сила на новия закон, което се очаква през лятото.
Председателят на хазартния регулатор Калоян Кръстев определи сега действащият закон за хазарта като безобразно слаб, но прогнозира, че вратичките ще се затворят с влизането в сила на новия закон, което се очаква през лятото.    ©  Красимир Юскеселиев
Председателят на хазартния регулатор Калоян Кръстев определи сега действащият закон за хазарта като безобразно слаб, но прогнозира, че вратичките ще се затворят с влизането в сила на новия закон, което се очаква през лятото.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мобилният оператор "Космо България Мобайл", който оперира под марката "Глобул", ще трябва да плати 50 хил. лв. глоба за организиране на хазартна игра без разрешение от Държавната комисия по хазарта (ДХК). Това съобщиха от регулатора в сряда, след като санкцията беше потвърдена от Софийския административен съд. В случая това е последната инстация, която се произнася по обжалването на компанията, така че парите няма как да не бъдат платени. Това е първото спечелено дело от регулатора срещу доставчик на мобилни услуги. 

Предполагаеми загуби

"Самата игра е била представена от "Глобул" като викторина и така се е избягвало регулирането и облагането й като хазартна дейност", поясни председателят на ДХК Калоян Кръстев. Ако операторът беше обявил "Големият кеш" като хазартна дейност, той трябваше да плати общо 35 хил. лв. под формата на такси на държавната комисия. Декларирайки я като викторина обаче, "Глобул" е платил само 20 хил. лв., за да получи разрешение да я провежда.

От комисията изчисляват и, че държавата е загубила още 1.29 млн. лв. приходи от корпоративен данък, които компанията би платила, ако организираше "Големият кеш" според изискванията на Закона за хазарта. Играта е от есента на 2009 г. Телевизионната й реклама приканваше хората да изпращат кратки текстови съобщения по мобилните мрежи с отговор на лесен въпрос. Колкото повече sms-и се изпратят, шансовете за печалба растат.

В течение на проверката си ДКХ е установила, че общият брой получени съобщения по време на кампанията е 14.64 милиона, а абонатите на трите мобилни оператора са платили за изпращането им общо 17.57 млн. лв. При цена за sms от 1 лв. без ДДС приходите на "Глобул" са 10.76 млн. лв. без ДДС.

Това е и основата, на която регулаторът смята пропуснатите приходи при данъчна ставка 12%. Общата сума, с която мобилният оператор е ощетил държавата с невнесени данъци и такси според хазартния регулатор е почти 1.33 млн. лв. От Комисията по хазарта обаче не коментираха дали предполагаемо дължимия данък може да се събере със задна дата.

От Националната агенция за приходите (НАП) заявиха, че първо трябва да се запознаят със съдебното решение и след това ще посочат какви мерки ще вземат, като не се изключват проверка и ревизия. Експерт от приходното ведомство обясни, че е възможно при евентуална ревизия да се начислят данъчни задължения на оператора върху приходите от залози. Причината е, че при хазартните дейности именно приходите, а не печалбата се вземат за база при облагане.

От оператора отказаха да коментират съдебното решение. Нов закон

"Заради безобразно лошия закон за хазарта, който действа в момента, този неплатен данък е чиста печалба за мобилния оператор", коментира пред "Капитал Daily" Кръстев. Той обясни още, че новият ресорен закон, който влиза в сила след три месеца, ще елиминира възможността игри, при които печалбата зависи от случайността, да се представят като нешо различно от хазарт.

Документът предвижда и по-високи санкции за организирането на хазарт без разрешение. Новите разпоредби включват глоба до 50 хил. лв. за физическо лице, което събира залози неправомерно, а ако събраната сума е над 1 млн. лв. санкцията може да стигне 500 хил. лв. или половината от печалбата.

За юридическите лица пък се предвижда санкция до 1 млн. лв., ако постъпленията са под 5 млн. лв., и до 3 млн. лв., ако събраните залози са за повече от 5 млн. лв.

Първа победа за регулатора

Това е първото спечелено дело на комисията по хазарта срещу доставчик на мобилни услуги.

Две подобни постановления - вече са били отменяни от съда - срещу "Мобилтел" за играта "88 коли за 88 дни" и срещу "Глобул" за играта "100 на 100".

Регулаторът е санкционирал "Глобул" и за второто издание на "Големият Кеш ", но постановлението се обжалва на първа инстанция в Софийския районен съд, който още не се е произнесъл. След това жалбата може да се отнесе и пред Софийския административен съд.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    raimond avatar :-P
    Meister Eckhart
    • + 13


    Направо са го разорили.

    Нередност?
  • 2
    rkirov avatar :-|
    rkirov
    • + 8

    Наказанието има смисълът ако се вземе всичко придобито по нечестен начин та и 50% поне отгоре ( да не говорим за троен размер , както беше едно време ) . Ако вземеш някакви 1 , 3 или 5 % това вече не е наказание а принудително партньорство .

    Нередност?
  • 3
    hrist0 avatar :-|
    Hristo Hristov
    • + 7

    За разрешение за такава игра по Закона за хазарта се дължат такси от 35 000 лв., обясняват от държавната комисия. Ведомството е направило сметка, че ако постъпленията от “Големия кеш” са били обложени с хазартния данък, който е 15% от приходите, в хазната са щели да влязат 1 326 485,15 лева. За трите месеца, през които вървеше “Големият кеш”, участниците са пуснали 14 644 498
    И това е поредното нарушение на фирмата с подобна игра. та 50 хил лв глоба реални ли са или корумпирано ниски? Не би ли трябвало да се глобят с ... да кажем поне 10 млн. или 15 млн.? Иначе си е чиста далавера. Крада 15 млн лева от хората и после плащам 50 хил. лв. и съм чист пред закона. Е после защо все по-малко лоялни търговски практики се срещат.

    Нередност?
  • 4
    plap avatar :-|
    plap
    • + 4

    Глобите за неспазване на закона се третират от Глобул като част от присъщите им разходи, които те калкулират в цените към абонатите. Останалото си е чиста печалба. Е, не съвсем чиста, но какво са няколко комисиона на правилните места!?

    Нередност?
  • 5
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    Мобилните оператори бълха ги ухапала - някакви хилядарки глоби и милионни печалби. В случая са заклещили ГлоБул, защото тях са хванали... Трява по начало да се забрани на операторите да си продават мрежите и клиентите за такива игри. Това обаче е работа на другата комисия - КРС, която да го вкара в лицензите им.

    Нередност?
Нов коментар