Нов закон сваля данъка за онлайн хазарта

Пунктовете за залози и бинго залите ще се облагат при по-висока ставка

Финансовият министър Симеон Дянков и председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова са единни, че интернет залаганията трябва да се облагат с по-ниска ставка, за да се гарантира, че този бранш ще плаща данъци и в България.
Финансовият министър Симеон Дянков и председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова са единни, че интернет залаганията трябва да се облагат с по-ниска ставка, за да се гарантира, че този бранш ще плаща данъци и в България.
Финансовият министър Симеон Дянков и председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова са единни, че интернет залаганията трябва да се облагат с по-ниска ставка, за да се гарантира, че този бранш ще плаща данъци и в България.    ©  Красимира Янева
Финансовият министър Симеон Дянков и председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова са единни, че интернет залаганията трябва да се облагат с по-ниска ставка, за да се гарантира, че този бранш ще плаща данъци и в България.    ©  Красимира Янева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Данъците за хазарта ще се променят още от първи юли, а залаганията по интернет ще се облагат с по-ниска ставка, отколкото тези в букмейкърските пунктове.

Това прогнозира Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия към Народното събрание. Така тя потвърди изказването на финансовия министър Симеон Дянков от петък, че интернет залаганията ще се облагат с по-ниска ставка от традиционния хазарт.

Според експерти, работещи по проекта, кварталните пунктове за залози също могат да се преоборудват и вместо клиентите им да попълват фишове, да правят залозите си на електронен терминал. Така те също ще се възползват от по-изгодното облагане. Размер на новата данъчна тежест обаче не бе коментиран нито от Дянков, нито от Менда Стоянова.

С различни проценти

Различните ставки за двата вида хазарт се предвиждат като застраховка на правителството, че с допълнителните приходи от облагане на интернет залозите няма да се загубят данъчни постъпления от понижаване на сегашните ставки за "наземния хазарт". За миналата година корпоративният данък от залагания е около 126 млн. лв.

Менда Стоянова посочи, че в момента Министерството на финансите подготвя изцяло нов закон за данъци върху хазарта. Промяната ще засегне данъците върху залози на спортни събития, тото игрите, казината, бинго залите и други подобни дейности. Тяхното облагане сега се регулира от Закона за корпоративното подоходно облагане. В него има специална глава, посветена на хазарта, но управляващите смятат, че материята е станала обемна и регулациите й трябва да се отделят в специален закон.

Регулиране на онлайн игрите

През март ГЕРБ с гласовете и на ДПС и независими депутати приеха изцяло нов Закон за хазарта, който ще влезе в сила от първи юли в основната си част, а игралните зали получават отсрочка да изпълнят новите изисквания за брой уреди и площ до края на следващата година.

С него за първи път управляващите се опитват да регулират залаганията по интернет, които досега се осъществяваха свободно, и в бюджета не постъпваха данъчни приходи от тях. Докато за офлайн залозите върху спортни състезания и случайни събития, както и в бинго залите има данък от 15%. При това той е върху общия размер на събраните залози, а не върху печалбата, която се получава, когато от приходите се приспаднат платените печалби (казината и игралните зали пък плащат данъка си като твърда сума за игрален уред или маса – бел. авт).

Според представители на бранша това е несправедлив режим и срещу него недоволстват както наземните, така и онлайн операторите.

Аргументът им е общ - повече то 80% от събраните залози се връщат към някого от залагащите като печалби и след облагане върху общия оборот почти не остава нетен приход, от който да приспаднат останалите си разходи и да формират печалба. Според тях облагането върху оборота дори е по-близо до косвените данъци, защото се събира независимо от финансовия резултат.

Цел: осветляване

С новия закон за данъци върху хазарта ще се цели поносимо данъчно облагане за интернет букмейкърите и така да се мотивират да излязат на светло, вместо залозите към тях да станат незаконни. За тези, които откажат да плащат данъци в България, пък бе предвидено достъпът до сайтовете им да се забрани от цялата страна, включително и с филтриране на интернет пространството.

Според Симеон Дянков допълнителните приходи от облагане на интернет залаганията трябва да се насочат директно за детско-юношески спорт. Такава система за целево събиране на данъци и насочването им за определена политика към момента не съществува в публичните ни финанси.

Данъчните идеи на финансовия министър обаче бяха приети негативно от Българската асоциация на развлекателните и хазартните игри и от "Евробет" и "Еврофутбол". В прессъобщение, цитирано от "Фокус", организацията съобщи, че възприемането на различно облагане на хазартните нарушава действащите в България и Европейския съюз принципи на данъчно облагане.

"Ако този прецедент стане факт, това би довело до подвеждането на държавата под отговорност пред Европейския съд и значителни финансови щети за нея", се казва в изявлението. Справка показва, че в Европейския съюз има и други държави, които облагат с различни ставки интернет залаганията и наземната букмейкърска дейност, като предимството е за онлайн операторите.

Дарителските sms-и да са без ДДС

Дарителските sms-и, с които се набират средства за лечение и други благотворителни цели, ще се освободят от ДДС. Това обяви финансовият министър Симеон Дянков в петък. "Надявам се до месец-месец и нещо да можем да се поздравим с успех", допълни той. В момента Министерството на финансите анализирало аналогични изключения от облагането в други страни от Европейския съюз. Трудно в случая е да се разграничи онази част от крайната цена, която се задържа от мобилните оператори, за услугата която предоставят. Тяхната цена ще остане облагаема, а за горницата, която постъпва в сметка за благотворителната кауза, няма да се плаща ДДС. Дебатът по темата не се повдига за първи път. През март депутатите от "Атака" Павел Шопов и Огнян Янакиев внесоха подобен законопроект, но той все още не е обсъждан във водещата парламентарна комисия - тази по бюджет и финанси.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antikomunist avatar :-|
    antikomunist
    • - 4
    • + 8

    черепа не си е платил където трябва или пък интернет сайта му е станал по оборотен

    Нередност?
  • 2
    dimi avatar :-P
    mitiozo
    • + 12

    Защо ли ми се струва, че държавата няма техническата възможност този закон да влезе в сила и да работи ?! :)

    Нередност?
  • 3
    voxy avatar :-|
    voxy
    • + 8

    няма как да облагат компании регистрирани в някъде другаде в ЕС, но не в България, също не могат и да ги забранят заради протекционизъм, та Дянков да се гръмне

    Нередност?
  • 4
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • + 4

    И как я виждат тази работа със забраната на разни сайтове? Да не говорим, че системата за законно заобикаляне си я има отдавна: пазаруване на скъпи стоки, които никога не пристигат...

    Нередност?
  • 5
    parnassius avatar :-|
    Drummer
    • - 3
    • + 3

    Адмирации за приемането на закона за облагане с данъци на интернет залагането. Но защо трябва да има разлика в облагането? Нима данъкът на фирма, чиято продажбата на парфюми е през сайт е по-нисък от този на търговец предлагащ същата стока в мол-а?

    Нередност?
  • 6
    agrotuz avatar :-P
    тимирут'
    • - 1
    • + 3

    С планирания закон се нарушават основни правила на свободната конкуренция. Не може да има ограничение на достъпа до стоки и услуги, нито да се допусне данъчна неравнопоставеност между търговските субекти, каквито са и хазартните оператори. Първото условие е да не се създават изкуствени затормозяващи бизнеса условия. Фирмите не са длъжни да имат регистрация на дейността си на територията на България и ЕС за да извършват дейност в страната. Същото се отнася и за сървърите на дот-компаниите. Не може да се ограничава продажбата на стоки или на услуга и движението на капитали, иначе се намесва СТО. Вторият момент е, че не може да имаме различно данъчно облагане за една и съща дейност, иначе се тълкува като държавна помощ за облагодетелстваните. Компания, която няма регистрация тук, не дължи данъци - иначе се получава двойно данъчно облагане. Да не се пропуска, че с повечето страни извън ЕС вече имаме споразумения за избягване на двойното данъчно облагане. Изобщо - недомислица и недоглеждане, типично в стила на ГЕРБ... Пустата му празна хазна - и така няма да се напълни.

    Нередност?
Нов коментар