На три планини с конче

Горският комплекс "Русалиите" приема ездачи за планински преходи от целия свят

Филип Попов планира да инвестира в допълнителни атракции в базата, включително закрит манеж и условия за спортно прескачане на препятствия
Филип Попов планира да инвестира в допълнителни атракции в базата, включително закрит манеж и условия за спортно прескачане на препятствия
Филип Попов планира да инвестира в допълнителни атракции в базата, включително закрит манеж и условия за спортно прескачане на препятствия    ©  Капитал
Филип Попов планира да инвестира в допълнителни атракции в базата, включително закрит манеж и условия за спортно прескачане на препятствия    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Филип Попов превръща конната езда от лично удоволствие в семеен бизнес
  • Горският комплекс "Русалиите" приема ездачи за планински преходи от целия свят
  • Корона кризата нанесе удар и върху сегмента на приключенския туризъм

750 хил. лв. е инвестицията в приключенска къща "Русалиите", която идва от европейски фондове и банков кредит

Исландия е топ дестинацията за приключенски туризъм в света, а България е на осмо място при развиващите се държави. Подреждането е в годишния индекс на Асоциацията за приключенски туристически пътувания и Международния институт по туризма към университета "Джордж Вашингтон" за 2020 г. А типичният приключенски турист е на средна възраст 35-36 години, готов е да пътува на много далечни места и да плати допълнително за вълнуващи и автентични преживявания.

Такъв тип посетители най-често могат да бъдат забелязани и в едно от местата за приключенски туризъм в България - къща "Русалиите" в село Бачево, което се намира на 5 километра от Разлог. Създадена от Филип Попов, дългогодишен служител към агенция Reuters, днес базата е отправна точка за преходи с коне в трите намиращи се наблизо планини - Рила, Пирин и Родопите, както и за обучение на начинаещи ездачи. Създаден преди осем години, комплексът посреща целогодишно любители на ездата, пешеходния и екотуризма. А плановете включват инвестиции в още спортни дейности в следващите години.

Хобито в бизнес

Сгушеното между три планини село Бачево е известно най-вече с конете, които са и част от герба му. А през последните години те се превръщат и в основен бизнес за местното население - в него вече има три големи конни бази, а заедно с отглежданите от местните хора животни броят им наближава 200.

Роден в Бачево, но живял основно в Разлог и София, Филип Попов от години отглежда коне на собствен терен, намиращ се на около два километра от края на селото по горски път - първоначално само за лично хоби. Докато преди около 10 години не решава да го превърне и в свой бизнес. "Първоначално имах само два коня. Впоследствие увеличих броя им, направих и конюшнята", разказва за първите си стъпки той. Така базата започва да привлича туристи от близкото Банско, които разнообразяват почивката си с езда. А интересът към конете предизвиква Попов да направи и следваща стъпка - да създаде и възможности за настаняване и да изгради допълнителни атракции. Този процес започва през 2012 г., когато компанията на Попов "Русалиите" печели проект за строителство на къща за гости с 20 стаи и апартаменти по програмата за развитие на селските райони. Така заедно с допълнителен кредит общата инвестиция достига 750 хил. лв., а днес освен конюшнята с 18 коня и малкия хотел базата предлага и възможности за стрелба с лък, пешеходен и екотуризъм. Има и малък зоокът с различни животни като пауни, зайци и др. В последните години комплексът, който е и клуб по конен спорт, развива и развъждане и търговия с коне.

Нишовият туризъм

Приключенска къща "Русалиите" работи целогодишно като се управлява и поддържа от Попов и семейството му. Най-активният сезон е лятото, когато пристигат както индивидуални туристи, така и групи. Компанията работи с четир туроператора, но индивидуално резервиралите почивка са две трети от всички. В някои от случаите те знаят мястото или са научили за него чрез свои познати. Друга част ползват платформи като booking или намират информация от специализирани сайтове и форуми за езда. Средният престой на един турист е около седмица в активния сезон. А сред клиентите освен опитни ездачи има и съвсем начинаещи, които имат интерес към конете. Някои получават и първите си уроци именно в базата. Често това са семейства, довели децата си.

Повечето от туристите са българи, пътуващи предимно около уикендите. Чужденците, които в основната си част са опитни ездачи, обаче имат по-дълъг престой. "Тук е много по-евтино, отколкото в други държави, имаме туристи не само от Европа, но и от държави като Япония, Китай, Корея, Нова Зеландия, САЩ и др.", казва Попов. И прави сравнение - един час езда в България е 30 - 40 лева, докато в много други държави тази сума е в евро. "Настаняването, изхранването и другите услуги също са със значително по-ниски цени, почивката може да излезе 2-3 пъти по-евтино", разказва още той, допълвайки, че това е и основната причина, заради която идват хора и от по-далечни държави. Цените за настаняване варират от 40 до 100 - 110 лв. в зависимост от големината на помещението, включената храна и т.н.

Основният интерес на почиващите е насочен към планински преходи с коне, които освен в района на самата база се провеждат и по дълги маршрути от по 30 - 40 и повече километра. Има туристи, които с езда стигат до различни забележителности - например вековната църква в село Добърско или дори Рилския манастир, преходът до който е около 7 - 8 часа. "Имали сме и групи, които предприемат и няколкодневни преходи в планината", разказва Попов и допълва, че те нощуват в палаткови лагери. Това предопределя и по-различно съотношение на разходите, които прави един турист. В "Русалиите" поне 60 - 70% от парите, които той оставя, са за атракции, а не за настаняване и изхранване. А освен езда те могат да включват и други: стрелба с лък, какъвто се практикува в самата база, еко и велотуризъм в района, пешеходни турове, практикуване на различни дейности в планината като бране на горски плодове, билки и др. "Част от туристите идват с предварително заявена програма, други решават на място какво искат да правят", разказва Попов. И допълва, че често си сътрудничи с други фирми в района за услуги, които не предлага, но са желани от туристите - например рафтинг, разходки с ATV и др.

Втората група туристи, посещаващи "Русалиите", са начинаещи ездачи, включително семейства с деца и детски лагери. Такъв тип пътуващи са по-често българите и често съчетават почивката си с други видове туризъм - пешеходен, вело, еко, разглеждане на забележителности и др. Според данни от изследване на Министерството на туризма около 4.6% от българите практикуват приключенски туризъм, а близо 9% - и екотуризъм.

През активния зимен сезон мястото се посещава и от туристи от Банско или се настаняват туристи, които съчетават почивката си в Бачево със зимни спортове в курорта. Базата разполага и с конферентна зала за малки групи, организира още семинари, тиймбилдинги и лични празненства, но все пак основната част от пътуващите идват през топлите месеци.

COVID-кризата и дребният бизнес

На фона на огромната криза, която коронавирусът предизвика в сектора на туризма, 2020 г. логично е много труден период и за "Русалиите", която освен обичайните разходи в хотелиерството има и такива и за отглеждането на конете. В момента предвид изтегления банков кредит за строителството по-големият разход за комплекса е насочен към хотелската част. Но извън него около половината от разходите са за издръжката на конюшнята и те няма как да бъдат свити. Попов разказва, че комплексът не е работил през месеците март, април и май, а едва през юни са дошли първите туристи, но при намален капацитет с оглед и на изискванията на кризисния щаб. Очакванията са, че юли и август ще се възстановят част от пътуванията на фона и на прогнозите, че в настоящата криза хората ще търсят почивки и в по-малки комплекси. "Някои от туристите отложиха пътуванията си за септември-октомври", дава пример той и допълва, че как ще се развие годината зависи и от ситуацията с разпространението на коронавируса не само в България, но и в международен план. На този етап е трудно да се правят прогнози как ще завърши тази година, както и в каква степен ще се възстановят пътуванията през следващата 2021 г.

Всъщност очакванията на много международни експерти в туризма са, че покрай кризата с коронавируса все повече хора ще започнат да търсят индивидуализация на пътуванията, включително на места за алтернативен туризъм и в малки групи само в най-близкия семеен и приятелски кръг. Това е възможно да даде шанс на малките хотели, включително и в нишови сегменти като приключенския туризъм, в средносрочен план да разширят кръга си от потенциални клиенти. Трудностите в авиацията и бързо променящите се мерки, поне в близките месеци, обаче затрудняват и тези сектори, като насочват вниманието им основно към регионални пътувания.

Нови инвестиции

В средносрочен план приключенска къща "Русалиите" има план и за нови инвестиции и те са към повече атракции предвид и профила на почиващите. Едната от тях е свързана с инфраструктурата - подобряване на пътя от края на село Бачево до базата. Друг проект е свързан с изграждането на закрит манеж и създаване на условия за спортно прескачане на препятствия. В планината се работи и по проект за създаване и обезопасяване на алпийска стена за катерене и маршрути за планинско колоездене. Попов разглежда възможността и за инвестиция в рибарник на минаващата близо до комплекса река. През последните години в селото, а и в базата, се организират все повече спортни състезания, културни мероприятия и други, което също е допълнителна възможност за привличане на туристи. Базата се занимава и с развъждане и продажба на коне, като цените им варират между 1000 и 2500 лв.

Но в основата си продължават да бъдат лоялните клиенти. "Имаме туристи, с които вече сме приятели, някои дори влизат да помагат в кухнята или на рецепцията, когато има повече гости. Това е една общност, която, веднъж създадена, помага и в трудни времена", казва Попов.

Q&A

Какъв е пазарът при търговията с коне?

- Специално при нас продаваме само коне за езда, нямаме коне за физическа работа, както при други колеги. Клиентите основно са хора, които си ги купуват за хоби или други конни бази. Конкретната порода зависи от това за какво искаш да го ползваш - например дали ще е коне за бягане, за прескачане, за ендуранс.

Колко време продължава обучението на един кон и какъв тип най-често се търгуват- обучени или не?

- Аз лично предпочитам да ги обуча сам, конните бази обикновено взимат необучени коне. Но има хора, които купуват и готови за езда коне, изисква време. Един кон до третата година не се язди. Необходими са му между 2-3 месеца и половин година за обучение, така че да е подходящ за езда и от неопитни туристи.
Все още няма коментари
Нов коментар