Стартъп новини: без загуба на храна, ферментация на килограм и виртуална класна стая

Кои са дигиталните иновации тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//храна

Без загуби по трасето

Изхвърлянето на храна е огромен проблем навсякъде по света. Само в САЩ между 30 и 40% от храната свършва като отпадък, а според доклад на ООН в света процентът не е много по-различен. С други думи, около 1.3 млрд. тона храна на стойност около 1 трлн. долара се изхвърля всяка година. Много от тези загуби се случват не другаде, а по веригата на доставките. Американският стартъп ProducePay, който наскоро набра 38 млн. долара финансиране, се опитва да съкрати тази верига и да я направи по-прозрачна, като свързва директно производители и купувачи на свежи продукти. Освен това ProducePay дава и достъп до финансиране за купувачите и работи като кредитор. Бизнес моделът на компанията е да взима част от стойността на транзакцията, подобно на банките и финтех платформите.

//биотехнологии

Следващото ниво на ферментацията

Използването на ферментация е един от най-старите процеси, познати на човечеството. Въпреки това постигането на ферментация до конкретна точка при производството на биологични продукти е много трудно, когато става дума за индустриални мащаби. Компанията Izote Biosciences, която наскоро набра 2.6 млн. долара финансиране, се опитва да направи революция именно в този стар процес, като "позволи на бактериите да дишат без кислород в биореактор". Докато при традиционния метод микроорганизмите изискват кислород, за да преминат през ферментация, Izote го прави с алтернативна молекула, "наподобяваща сол". Целта е този метод да бъде използван в земеделието, производството на храна и химически продукти. Очевидно инвеститорите смятат, че подобна революция не е изключена, защото сумата, набрана от стартъпа, е по-голяма от тази, която е предвидил за свое начално финансиране.

// образование

Онлайн класна стая

Пандемията наложи нуждата от онлайн обучение за всички, но дори и при нормални обстоятелства на учениците често се налага да отсъстват от училище, което по-късно води до дупки в познанията им. Затова и много платформи се наложиха и след края на локдауна. Такава е и нигерийската Кlas, която набра 1 млн. долара пресийд финансиране. Основаната през 2022 г. компания позволява на потребителите си да създават и продават електронни книги, курсове и класове на живо. Klaus предлага основни компоненти на един клас в училище като планиране на часове, плащания, както и възможности за видеоконференции и писмена комуникация.