🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъп новини: Пeчели от наема; Робот за бургери

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Финанси

Печели, като си плащаш наема

Bilt Rewards, чиято платформа има за цел да позволи на потребителите да печелят награди от наеми и ежедневни разходи в квартала, набра 200 млн. долара при оценка 3.1 млрд. долара, съобщи TechCrunch. Финансирането е водено от General Catalyst с участието на Eldridge и съществуващите инвеститори Left Lane Capital, Camber Creek и Prosus Ventures. Повишението и скокът на оценката са впечатляващи в среда, при която сделките над 100 милиона долара са малко. С новия капитал Bilt досега е набрал общо 413 млн. долара от стартирането на компанията през юни 2021 г. от основателя и главен изпълнителен директор на Bilt Анкур Джайн. Тя стартира своята програма през април 2022 г. Bilt Rewards e първата програма за лоялност, която дава възможност на потребителите да получават точки при всяко плащане на наема за над 4 млн. имота в САЩ. Плащанията са през приложението на Bilt или кредитните карти на стартъпа. Точките на Bilt могат да се използват в различни програми за лоялност, включително големи авиокомпании, хотели, пътувания, фитнес класове, покупки в Amazon.com, кредит за наем или бъдещо авансово плащане.
AI

Робот за бургери

Стартъпът Aniai създаде робота Alpha Grill за печене на бургери. Явно потенциалът преди бизнеса е добър, защото компанията обяви, че е набрала 12 млн. долара и общо 15 млн. долара досега. Парите ще бъдат инвестирани в първото производствено съоръжение - Factory One в Южна Корея. Фирмата също така ще внедри облачна софтуерна AI платформа. Внедряването на все повече роботи в ресторантьорския бизнес е все по-популярно, тъй като може да помогне на ресторантите да се справят с все по-сериозни трудности като недостиг на работна ръка и нарастващите заплати. Роботиката позволява на ресторантите да спестят от 30% до 70% от разходите за труд, а ресторантите биха могли да заменят над 80% от позициите с роботи според различни проучвания. Базираният в Ню Йорк стартъп казва, че ще пусне Factory One тази година, за да отговори на нарастващото пазарно търсене на Alpha Grill, с около 500 предварителни поръчки за доставка от първото тримесечие на 2024 г. Производствената му база ще може да произвежда над 1000 робота годишно. Двустранният Alpha Grill на компанията, пуснат през 2022 г., може да готви 200 кюфтета на час или осем едновременно (след като персоналът ги постави на скара).
Земеделие

Новите подсладители

Година след като осигури 24.5 милиона долара капитал в Рунд А, компанията за добавки Elo Life Systems привлече още 20.5 млн. долара от досегашни инвеститори. Финансирането е водено от DCVC Bio и Novo Holdings заедно с Hanwha Next Generation Opportunity Fund, AccelR8 и Alexandria Venture Investments. Базираната в Северна Каролина Elo Life е основана през 2021 г. и е фокусирана върху редица технологии - от разработването на подсладители на растителна основа до защита на културите. Първият продукт, който ще бъде пуснат на пазара през 2026 г., ще бъде натурален подсладител, извлечен от плод монах, за който Elo Life твърди, че е 300 пъти по-сладък от захарта, но без калориите. Също така компанията има партньорство и с Dole за създаване на банан Cavendish, устойчив на гъбички. Други разработки включват производството на други съставки като протеини, естествени консерванти, аромати и биоактивни съединения. Използвайки нови технологии като молекулярно земеделие, редактиране на гени и прецизна ферментация, Elo Life и други "отключват изцяло нови категории добавки и преоткриват веригата за доставки на храни, коментира TechCrunch.