Стартъп новини: Разговори с изкуствен интелект и алтернативен стрийминг

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//AI

Разговори с изкуствен интелект

На фона на масови съкращения в софтуерните компании и тежък климат за рисковия капитал едно е сигурно - пари има, просто (почти) всички са в посока изкуствен интелект (AI). Kore.ai, компания, която разработва AI инструменти за банки, търговски компании, здравеопазване, HR и IT сектора, набра 150 млн. долара от редица инвеститори, сред които FTV Capital, Nvidia, Sweetwater и други. Общо до този момент компанията е набрала 223 млн. долара. Новите пари ще бъдат насочени към разработка на продукта и разширение на компанията - и като брой хора, и като брой пазари. Kore.ai е основана през 2014 г. и макар да не се занимава конкретно с изкуствен интелект от началото, фирмата работи по генериране и анализиране на текст още от основаването й. Съоснователят и изпълнителен директор на Kore.ai Рай Конеру коментира пред TechCrunch, че навлизането на генеративния AI е довело до хаотични промени на фона на бърз напредък. "Има повече въпроси, отколкото отговори, но аз лично виждам AI като възможност за иновация", добавя Конеру.
//видео

Алтернативният стрийминг

Голямата битка за стрийминга може да е между Netflix, Disney, Amazon и Apple, но на полето има и други, по-малки играчи, които се опитват да спечелят от новия начин за поглъщане на медийно съдържание. Plex, стрийминг компания, която предлага планове с реклами и съдържание от различни студиа като Warner Bros, MGM, Lionsgate и Legendary, наскоро набра ново финансиране на стойност 40 млн. долара. Целта на новите пари е Plex най-накрая да стане печеливша компания, като според източници на TechCrunch това може да се осъществи до края на тази година. Оценката на Plex не е публична, като компанията работи по интересен начин върху инвестиционните си рундове - те са сравнително големи (предишния например бе за 50 млн. долара), но вместо постоянно да търси нови и нови инвеститори, Plex търси нови пари от вече съществуващите си акционери. Настоящият рунд например е воден от Kleiner Perkins, един от най-известните фондове в Силициевата долина, който и досега имаше дял от фирмата.
//управление на проекти

Другият вид мениджърски софтуер

През 2017 г. бизнес мениджърът Малте Шолц търси инструмент за управление на продукти, който да работи както за него, така и за екипите, с които си сътрудничи. Тества няколко външни решения, но в крайна сметка решава да разработи вътрешен продукт, а впоследствие и да изгради бизнес около него. Днес компанията му Airfocus има над 800 клиенти, включително Caterpillar, The Washington Post и Orange, и генерира по няколко милиона годишно. А явно има и потенциал за растеж, защото привлича интереса на инвеститорите, които влизат в проекта със 7.5 млн. долара. Атрактивното в решението на Airfocus е, че е универсално и може да се използва от компании в различни сектори. Компанията предоставя платформа с работни пространства и шаблони за продуктово управление. Използвайки Airfocus, екипите в дадена компания могат да проследяват напредъка, целите и резултатите си на едно място и да изграждат продуктови пътни карти.