Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Евродепутатите искат по-строги правила за намаляване на отпадъците от храна в ЕС

Производителите на текстил ще трябва да покриват разходите за отделното им събиране, сортиране и рециклиране, предвижда ново законодателство на ЕС

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Темата накратко
  • Годишно в ЕС се генерират 60 млн. тона хранителни и 12.6 млн. тона текстилни отпадъци.
  • Европарламентът иска по-амбициозни цели за 2030 г. за намаляване на хранителните отпадъци.
  • Депутатите предлагат производителите да носят по-голяма отговорност за текстилните изделия, облеклото и обувките.

Всяка година в ЕС се генерират 60 млн. тона хранителни отпадъци (131 кг на човек) и 12.6 млн. тона текстилни отпадъци. Само облеклото и обувките представляват 5.2 млн. тона отпадъци, което се равнява на 12 кг отпадъци на човек всяка година. Изчислено е, че по-малко от 1% от целия текстил в света се рециклира в нови продукти.

Това е голям и скъп проблем, който има куп практични ефекти, но от друга страна, образуването на тези отпадъци има отношение и към изменението на климата. Като част от пакета по Зелената сделка Брюксел разработи и законодателни предложения, които целят да намалят разхищаването на храни и безотговорното потребление в следващото десетилетие и да задвижат принципите на кръговата икономика.

В сряда те бяха разгледани и от евродепутатите на първо четене, които поискаха още по-амбициозни цели. Дали те ще бъдат постигнати все пак, засега е неясно, защото второто четене на проекта ще се случи след европейските избори през юни 2024 г. - с нов състав на парламента и Комисията.

По-малко хранителни отпадъци

Евродепутатите приеха позицията си на първо четене относно предложеното преразглеждане на Рамката за отпадъците с 514 гласа "за", 20 "против" и 91 "въздържал се". Те предлагат по-високи обвързващи цели за намаляване на отпадъците, които да бъдат постигнати на национално ниво до 31 декември 2030 г: най-малко 20% в преработката и производството на храни (вместо 10%, предложени от Комисията) и 40% на човек от населението в търговията на дребно, ресторантите, хранителните услуги и домакинства (вместо 30%).

Парламентът също така иска ЕК да прецени дали трябва да бъдат въведени по-високи цели за 2035 г. (поне 30% и съответно 50%) и ако е така - да направи ново законодателно предложение.

Повече отговорности за производителите на текстил

Евродепутатите одобряват разширяване на схемите за отговорност на производителя, чрез които производители, които продават текстил в ЕС, ще трябва да покриват разходите за отделното им събиране, сортиране и рециклиране.

Държавите членки ще трябва да създадат тези схеми 18 месеца след влизането в сила на директивата (Комисията предлагаше този срок да е 30 месеца). Новите правила ще обхващат продукти като дрехи и аксесоари, одеяла, спално бельо, завеси, шапки, обувки, матраци и килими, включително продукти, които съдържат материали, свързани с текстила, като кожа, естествена кожа, гума или пластмаса.

"Парламентът предлага по-целенасочени решения, като например насърчаване на "грозните" плодове и зеленчуци, следене за нелоялни пазарни практики, даряване на непродадени, но годни храни за консумация. При мерките за текстила искаме да включим и недомакински продукти, килими и матраци, както и правилата да обхващат продажбите чрез онлайн платформи", каза докладчикът Анна Залевска (ECR, Полша).

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар