Пазарната оценка на Alphabet мина 2 трлн. долара след последните ѝ отчети

Компанията обяви изплащането на първия дивидент в историята си, както и обратно изкупуване на акции за 70 млрд. долара

Резултатите ни през първото тримесечие отразяват добрите резултати от Search, YouTube и Cloud, заяви главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай.
Резултатите ни през първото тримесечие отразяват добрите резултати от Search, YouTube и Cloud, заяви главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай.
Резултатите ни през първото тримесечие отразяват добрите резултати от Search, YouTube и Cloud, заяви главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай.    ©  Reuters
Резултатите ни през първото тримесечие отразяват добрите резултати от Search, YouTube и Cloud, заяви главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Акциите на Alphabet скочиха с близо 15%, след като компанията обяви по-добро от очакваното представяне през първото тримесечие на годината, както и изплащането на първите дивиденти в историята си.

"Резултатите ни през първото тримесечие отразяват добрите резултати от Search, YouTube и Cloud", заяви главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай. "Лидерството ни в AI изследванията и инфраструктурата, както и глобалният ни продуктов отпечатък, ни позиционират добре за следващата вълна от AI иновации".

Приходите на Alphabet за първото тримесечие на годината нараснаха с 15% на годишна база, достигайки 80.54 млрд. долара спрямо 69.79 млрд. през същия период на миналата година. Оперативните печалби на компанията се повишиха с 46% до 25.47 млрд. долара, а оперативният ѝ марж достигна 32%. Нетната печалба скочи с 57% до 23.66 млрд. долара, или 1.89 долара за акция, спрямо съответно 15.05 млрд. и 1.17 долара за акция през първото тримесечие на 2023 г.

По данни на LSEG, цитирани от CNBC, прогнозите на анализаторите за резултатите на Alphabet през изминалото тримесечие са били за приходи от 78.59 млрд. долара и 1.51 долара печалба на акция.

Приходите от реклами на Google през изминалото тримесечие са се повишили с 13% на годишна база, достигайки 61.66 млрд. долара, докато общите постъпления от Google Services достигат 70.39 млрд. долара. Приходите на компанията от Google Cloud също отчитат ръст на годишна база, достигайки 9.57 млрд. долара.

В четвъртък компанията обяви изплащането на първия дивидент в историята си на стойност 0.20 долара за акция от клас A, B и C. Общата стойност на дивидента достига до 2.5 млрд. долара. Alphabet също така обяви, че планира изплащането на тримесечни дивиденти в бъдеще, както и обратното изкупуване на акции от клас A и C за 70 млрд. долара.

Цената на акциите на компанията скочи с 15% по време на търговията в четвъртък, като достигна пик от близо 183 долара, повишавайки пазарната капитализация на Alphabet до над 2 трлн. долара. В края на деня котировките на книжата се понижиха леко спрямо пика си, като приключиха на цена от 176 долара.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    phm47494860 avatar :-|
    phm47494860
    • + 3

    Уважаеми г-н Бонкин,

    Много интересна статия, но за съжаления в нея има една грешка, която доста често се появява напоследък в български медии, макар че не бих очаквал да я видя точно във в-к Капитал.
    Пазарната капитализация на Алфабет няма как да е минала 2 трилиона долара, тъй като това е число с 2 отпред и 18 нули отзад. Предполагам точната дума, която търсите в случая е билион, число с 12 нули след единицата, или 1000 пъти по-голямо от милиарда. Знам че на английски се използва думата trillion за такова число, но все пак статията е на български. Ето ви една препратка за информация, но съм сигурен, че може да се намерят и други, което обясняват термините от десетичната бройна система на български език.

    Поздрави,
    Росен Колев

    Нередност?
Нов коментар