🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Резултатите на Apple надминаха очакванията

Компанията отчита сериозен спад на продажбите в Китай

Главният изпълнителен директор Тим Кук се справя успешно с управлението на гиганта от Купертино
Главният изпълнителен директор Тим Кук се справя успешно с управлението на гиганта от Купертино
Главният изпълнителен директор Тим Кук се справя успешно с управлението на гиганта от Купертино    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор Тим Кук се справя успешно с управлението на гиганта от Купертино    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Apple отчете финансови резултати над очакванията на анализаторите, но въпреки това технологичният гигант има и проблеми - 13% спад на тримесечните продажби в един от най-важните пазари - Китай. Компанията отчете печалба на акция 2.18 долара при приходи 119.6 млрд. Анализаторите предвиждаха печалба 2.11 долара и постъпления 117.9 млрд.

Приходите само от iPhone възлизат на 69.7 млрд. долара в сравнение с предвижданията за 68.6 млрд. Но продажбите извън Китай, третият по големина регион на компанията след Северна Америка и Европа, бяха по-ниски от очакваното, достигайки едва 20.8 млрд. долара. Уолстрийт предричаше постъпления 23.5 млрд. долара.

Финансовият директор на Apple Лука Маестри каза, че Apple очаква продажбите на iPhone през мартенското тримесечие да бъдат подобни на миналогодишните - 51.33 млрд. долара. Това се случва дори след като компанията извади телефони за 5 млрд. долара от продажби, което се дължеше на завишения интерес към технологиите по време и непосредствено след пандемията.

Маестри каза, че общите тримесечни приходи на компанията ще бъдат подобни на миналогодишните - 94.84 млрд. долара, след като се извадят 5 млрд. долара от продажбите на iPhone. Той добави, че услугите ще растат както през декември, което е 11%.

Apple отчете ръст на продажбите с 2% през декемврийското тримесечие, прекъсвайки поредица от четири поредни тримесечия с годишни спадове на приходите. Брутният марж на Apple продължава да расте, като почти надхвърли 46% през декемврийското тримесечие. Apple отчете 33.92 млрд. долара нетни приходи през тримесечието, което е с 13% повече от същия период на миналата година.

Печелившият бизнес с услуги на Apple нарасна с 11% до 23.11 млрд. долара приходи, но все още беше малко под прогнозите. Инвеститорите наблюдават отблизо растежа на бизнеса с услуги на Apple, който включва абонаменти като Apple Music, приходи от лицензиране на търсене и плащания от Apple Pay и реклами на Apple. Компанията обяви, че има 2.2 млрд. активни устройства в употреба, показател, който според много анализатори дава информация за прогнозата за растежа на услугите на Apple.

Apple показа ръст на продажбите във всички региони с изключение на Китай, който падна с близо 13% спрямо същия период на миналата година, потенциално подклаждайки опасения от намаляване на търсенето на Apple на третия по големина пазар. Компанията се сблъсква с повишена конкуренция от местни фирми като Huawei. Регионът Китай включва континенталната част в допълнение към Хонконг и Тайван.

"Ако погледнете 13-те и след това кликнете два пъти, за да погледнете континентален Китай, и погледнете постоянната валута, доларът е много силен спрямо юана", каза изпълнителният директор на компанията Тим Кук пред CNBC. "И така че 13 отива към средно едноцифрено число. Ето как се справихме през последното тримесечие."