🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Български компании ще разработват Европейската блокчейн инфраструктура

Местните INDUSTRIA, LimeChain, Aeternity Ventures, ReCheck и The Edge ще поемат българския "възел" към EBSI

Петко Карамочев, изпълнителен директор на INDUSTRIA.
Петко Карамочев, изпълнителен директор на INDUSTRIA.
Петко Карамочев, изпълнителен директор на INDUSTRIA.    ©  Надежда Чипева
Петко Карамочев, изпълнителен директор на INDUSTRIA.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пет български компании, водени от INDUSTRIA, ще разработват българския "възел" на Европейската блокчейн инфраструктура (EBSI), чиято цел е да направи публични услуги като апостил, признаване на дипломи, проследяване на документи и други, по-евтини и леснодостъпни. До този момент ЕС е инвестирал 4 млн. евро в проекта, в който участват 29 страни - членки на съюза, плюс Норвегия и Лихтенщайн. Българската част по проекта е на стойност 200 хил. евро.

Освен INDUSTRIA в консорциума влизат още LimeChain (която ще разработи и внедри услугите за верифициране на идентичност), Aeternity Ventures (която ще проведе онлайн програма по обучение и ще разработи специфични инструменти), ReCheck (която ще изгради модула по проследимост) и The Edge (която ще поддържа национален център за помощ).

"Идеята е тези неща да стават по-бързо, без посредници, без да се пътува. Друг сценарий са дипломите, признаването им на европейско ниво, без да се налага да се връщаш до страната си, за да вземеш хартийката, да я преведеш, да се занимаваш с хора, които не ти вярват, и така. Друга възможност е финансирането на малки и средни предприятия през издаване на облигации през блокчейн. Тепърва ще търсим начин да вържем в този възел български доставчици на електронни услуги", коментира през юни Петко Карамочев, изпълнителен директор на INDUSTRIA, в интервю за "Капитал".

Блокчейн в зародиш

За момента ЕС инвестира в разработването на мрежа, която да поддържа малък брой специфични услуги. Тя е разделена на четири подраздела: идентичност, проследимост, дипломи и споделяне. Българският възел първоначално ще поддържа само първите два, които предвиждат европейските граждани да контролират идентификационните си данни в рамките на мрежата и да могат да проследяват по дигитални одиторски пътеки как се използват те, дали има нарушения и т.н.

Услугите ще могат да се ползват от граждани, бизнес и държавна администрация с цел да се намалят таксите и да се повиши интеграцията на административни услуги, да се повиши защитата от измами и цялостно да се наложи по-прозрачен модел на управление. В бъдеще към четирите модула трябва да бъдат добавени още сценарии за ползване. Междувременно към системата ще бъдат вкарани и доставчици на електронни услуги, вкл. български.

Все още няма коментари
Нов коментар