Омагьосващите мечти за децентрализирани финанси

И многото опасности, свързани с приложението им

Децентрализираните финанси имат огромен потенциал, но ще срещнат и доста проблеми по пътя си.
Децентрализираните финанси имат огромен потенциал, но ще срещнат и доста проблеми по пътя си.
Децентрализираните финанси имат огромен потенциал, но ще срещнат и доста проблеми по пътя си.    ©  Капитал
Децентрализираните финанси имат огромен потенциал, но ще срещнат и доста проблеми по пътя си.    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Крипто скептиците си имат своите причини. В началото биткойн, оригиналната криптовалута, се използваше за закупуване на наркотици, докато хакерите сега искат откупите си чрез него. Стотици милиони долари в друга криптовалута - етер, бяха откраднати тази година, след като хакерите откриха грешка в кода. В действителност много "вярващи" се опитват просто да забогатеят бързо от глобалната мания, поради която стойността на криптоактивите достигна 2.2 трлн. долара. Други са плашещо отдадени на идеята. През юни Салвадор обяви, че приема биткойн като официална валута, с надеждата, че това ще спаси нацията.

Измамниците, наивните и проповедниците са неприятни. Независимо от това възходът на екосистема от финансови услуги, известна като децентрализирано финансиране, или "DeFi", заслужава да се разгледа трезво. DeFi има потенциал да пренастрои начина, по който функционира финансовата система, с всички обещания и опасности, които води със себе си. Разпространението на иновациите в DeFi е подобно на лудостта в ранната фаза на интернета. Във време, когато хората прекарват по-голяма част от живота си онлайн, криптореволюцията може дори да обнови архитектурата на глобалната цифрова икономика.

DeFi е една от трите тенденции в технологичния сектор, които нарушават финансите. Фирмите с технологични платформи се активизират в плащанията и банковите услуги. Правителствата пускат дигитални валути или говкойни. DeFi предлага алтернативен път, който има за цел да разпространява властта, а не да я концентрира. За да разберете как става това, започнете с блокчейна, огромни мрежи от компютри, които поддържат отворен и непроменим общ запис, който се актуализира в централно време, без да е необходим централен орган.

Основната цел

Биткойн, първият голям блокчейн, създаден през 2009 г., сега е отживелица. Вместо това Ethereum, блокчейн мрежа, създадена през 2015 г., върху която са изградени повечето DeFi приложения, достига критична маса. Неговите разработчици гледат на финансите като на основна цел. Конвенционалното банкиране изисква огромна инфраструктура за поддържане на доверието между непознати, от клирингови къщи и спазване на капиталови правила до съдилища и регулации. Конвенционалното банкиране е скъпо удоволствие и често облаго дарява вътрешни лица: представете си таксите за кредитни карти и яхтите на банкерите. От друга страна, транзакциите в блокчейн са надеждни, евтини, прозрачни и бързи - поне на теория.

Въпреки че терминологията е плашеща (таксите са "газ"; основната валута е етер, а документите за собственост върху цифрови активи са известни като NFT), основните дейности, които се извършват в DeFi, са добре познати. Те включват търговия на борси и издаване на заеми и вземане на депозити чрез самоизпълняващи се споразумения, наречени интелигентни договори (смарт контракти). Един критерий за полезност е стойността на цифровите инструменти, използвани като обезпечение в системата: от почти нищо в началото на 2018 г. обемът достигна 90 млрд. долара през 2021 г. Друг индикатор е стойността на транзакциите, които минават през Ethereum. През второто тримесечие числото достигна 2.5 трлн. долара, приблизително същата сума обработва годишно Visa и е еквивалентна на една шеста от търговията на фондовата борса Nasdaq.

Мечтата за гъвкава финансова система с ниско съпротивление е само началото. DeFi се разпространява на по-амбициозни терени. MetaMask, портфейл на DeFi с повече от 10 млн. потребители, действа като цифрова идентичност. За да влезете в децентрализирана "метавселена", огледален свят на реалния с магазини, управлявани от неговите потребители, свързвате портфейла си с анимационен аватар, който обикаля наоколо. Тези цифрови светове ще станат обект на интерес от конкуренцията, тъй като все повече се променят разходите ни онлайн. Големите технологични компании биха могли да наложат огромни данъци върху подобни миниикономики: представете си, че Apple App Store налага такси или Facebook продава интимните тайни на вашия аватар. По-добра алтернатива може да бъдат децентрализираните мрежи, които хостват приложения и се управляват взаимно от потребителите. DeFi може да осигури плащанията и правата на собственост.

Проблемите

Крипто ентусиастите виждат утопия. Но предстои дълъг път, преди DeFi да е толкова надежден, колкото, да речем, JPMorgan Chase или PayPal. Някои проблеми са прозаични. Обща критика е, че блокчейн платформите не се скалират лесно и че компютрите, които се използват, консумират разточителни количества електроенергия. Но Ethereum е машина за самоусъвършенстване. Когато има голямо търсене, таксите, които се начисляват за проверка, могат да се покачат, насърчавайки разработчиците да работят за минимализиране на интензивността, с която използват системата. Ще има нови версии на Ethereum; друг, по-добър блокчейн може един ден да го замени.

И все пак DeFi повдига въпроси за това как една виртуална икономика със собствени норми взаимодейства с реалния свят. Едно притеснение е липсата на стойностна връзка с реалния свят. Криптовалутите не се различават от долара, тъй като разчитат на хората, които пък се базират на общи очаквания за тяхната стойност. Въпреки това, конвенционалните пари се подкрепят от държави и от централни банки, които са кредитори от последна инстанция. Без тях DeFi ще бъде уязвим към паника. Прилагането на договори извън виртуалния свят също е проблем. Блокчейн договор или смарт контракт може да доказва, че притежавате къща, но само полицията може да изгони някого от имота.

Управлението и отчетността в DeFi-land са елементарни. Поредица от големи неотменими транзакции, които хората не могат да спрат, може да е опасно, особено като се има предвид, че грешките в кодирането са неизбежни. Прането на пари процъфтява в неуправляемата сива зона на услуги, разположена между Ethereum и банковата система. Въпреки твърденията за децентрализация някои програмисти и собственици на приложения имат непропорционално влияние върху системата DeFi. А злонамерен и способен хакер може дори да получи контрол над повечето компютри, които управляват блокчейн.

Приключенията на Алиса в земята на DeFi

Дигиталните либертарианци биха предпочели DeFi да остане автономен - несъвършен, но чист. И все пак, за да успее, системата трябва да се интегрира с конвенционалните финансови и правни системи, както очерта Гари Генслер, криптоексперт, който е финансовият наблюдател на САЩ. Много DeFi приложения се управляват от децентрализирани организации, които гласуват по някои въпроси; тези органи трябва да станат обект на закони и разпоредби. Банката за международни разплащания предлага дигиталните валути да се използват в DeFi приложения, осигурявайки стабилност.

Финансите навлизат в нова ера, в която трите нови, но недостатъчни визии за финансовия сектор - на технологичните платформи, големите правителства и DeFi, ще се съревновават и ще се смесват. Всеки от тях въплъщава техническа архитектура и идеология за това как трябва да се управлява икономиката. Сега, както и с интернета през 90-те години, никой не знае как ще приключи революцията. Но това може да промени начина, по който работят парите и в същото време целия дигитален цифров свят.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved