Зелената сделка на България: горене на дърва вместо ВЕИ и АЕЦ вместо въглища

Преработеният Национален план за енергетиката и климата до 2030 г. заменя ТЕЦ-овете с "Белене", но е далеч от екологичните цели на ЕС

С 60% ще се увеличи изгарянето на дървесна биомаса за отопление, за да изпълни България новата си цел за ВЕИ. Анализ за ефекта върху въздуха засега не е публично оповестен
С 60% ще се увеличи изгарянето на дървесна биомаса за отопление, за да изпълни България новата си цел за ВЕИ. Анализ за ефекта върху въздуха засега не е публично оповестен
С 60% ще се увеличи изгарянето на дървесна биомаса за отопление, за да изпълни България новата си цел за ВЕИ. Анализ за ефекта върху въздуха засега не е публично оповестен    ©  Цветелина Ангелова
С 60% ще се увеличи изгарянето на дървесна биомаса за отопление, за да изпълни България новата си цел за ВЕИ. Анализ за ефекта върху въздуха засега не е публично оповестен    ©  Цветелина Ангелова

Две основни неща планира да направи България, за да се впише в европейските цели за зелена икономика. Едното е да насърчава домакинствата да използват повече биомаса за отопление - най-вече дърва за огрев и пелети. Другото е да изгради АЕЦ "Белене". Това стана ясно днес, след като министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи в Народното събрание преработения Национален план енергетика - климат 2030 г. От документа се разбира, че България няма да развива усилено ВЕИ технологии, но все пак ще започне да спира въглищните централи след 2025 г.

Първи вариант на плана бе изпратен за одобрение в Брюксел през лятото, но беше върнат с куп критики. Повечето цели в плана според преценката на ЕК представляваха произволно нахвърляни числа, без ясна обосновка и начин за постигането им. Липсваше и конкретика за осигуряване на необходимите инвестиции в сектора, стратегията за бъдещите енергоизточници бе неясна, а действителни мерки за справяне с енергийната бедност напълно отсъстваха. Сега преработеният документ все още не е публичен, за да се прецени доколко тези забележки са поправени, но от презентацията на министър Петкова стана ясно още, че енергийното потребление в страната ще намалява най-вече заради ефективността. Прогнозите са, че енергийната интензивност на икономиката ще намалее наполовина през 2050 г. спрямо 2020-а. В същото време обаче не се залага ръст на енергията от алтернативни енергийни източници. Няма повишение и на дела на природния газ въпреки амбициите на премиера Бойко Борисов страната да се превърне в газов хъб и многомилиардните инвестиции в инфраструктура.

Успокояващото тук е, че планът отново трябва да бъде одобрен от ЕК, а заради новата екологична политика на председателя й Урсула фон дер Лайен ще има промени в редица директиви, които на свой ред ще наложат и промени в Националните планове на страните членки.

Дървено решение

Основният начин, по който страната възнамерява да постигне новите европейски цели за зелена енергия (в случая 27% дял на ВЕИ), е чрез увеличение на използването на биомаса от горите с близо 60%. Това означава, че в следващите 10 години участието на дървесината в производството на топлинна енергия трябва да се увеличи от настоящите 30% до 44%. Така на практика ще се стимулира отоплението чрез изгаряне на дърва, слама, пелети, брикети и други, докато производството на ток от вятър и слънце е оставено на заден план. Същото важи и за топлофикациите, които вече започнаха експериментално да горят биомаса.

Формално горенето на дървесина се възприема като възобновяем енергиен източник, при това с нулеви емисии на CO2 - преди да бъдат изгорени, растенията са погълнали съответното количество въглероден диоксид. По тази причина твърдата биомаса е най-широко използваният възобновяем източник в страната, благодарение на който се покриват националните цели за дял на ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия. В отговор до "Капитал" от енергийното министерството казаха през лятото, че това е източник с "широка достъпност и социална поносимост за населението".

Тук обаче се получава парадокс, тъй като с горенето на дървесина ще се повишат фините прахови частици във въздуха - актуален проблем, който Националният план за енергетиката и климата също трябва да реши. Точно затова ЕК настояваше страната да допълни анализа си с политиките за качеството на въздуха и вредните емисиите, като представи количествени данни за замърсяването при различните сценарии за развитието на енергетиката. Дали това е направено към момента не е ясно.

Малко ВЕИ и много АЕЦ

Делът на възобновяемите източници в производството на електроенергия през 2030 г. се очаква да се повиши от сегашните 19% до 26.5% през 2030 г., основно заради соларните централи. Първоначално не се залагаше промяна в този показател, но след намесата на Брюксел очевидно е трябвало да се покаже, че и България ще работи за зелена енергетика. Дали и как обаче ще бъдат постигнати тези планове е съвсем друг въпрос, тъй като ясно е записано, че ще продължат да се прилагат само съществуващите мерки за стимулиране на соларни и вятърни централи.

За сметка на това проектът "АЕЦ "Белене" ясно е обозначен като ключов за постигнато на нисковъглеродна енергетика. Той се появява на хоризонта именно към 2030 г. и замества изцяло въглищните централи, чийто дял в производството на ток започва да намалява още през 2025 г. Така до 2050 г., докогато се очаква да продължи да работи и АЕЦ "Козлодуй", над 60% от електроенергията ще идва от ядрените централи, докато делът на въглищните ще намалее от сегашните 45% до под 5%.

Как ще се управлява и балансира подобен енергиен микс обаче националният план не казва. Двата големи АЕЦ-а трябва да работят на максимум и не могат да се спират и пускат при нужда както ТЕЦ-овете. Така през лятото, когато потреблението е по-ниско, а производството от ВЕИ високо, страната ще има огромен излишък на енергия, за който липсва стратегия какво ще се прави. Поне от наличните към момента данни няма визия за развитието на смарт мрежи, за съхранение на енергия, за включване на потребителите в енергийната система, използването на собствено генерирана енергия и нови технологии, включително интелигентните измервателни уреди.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 3
    • + 2

    От 15 години използвам дърва за камина, сухи без друго гориво, чисто и не толкова скъпо.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 6

    До коментар [#1] от "Peni Nikol":

    Да де, но ако всички минем на дърва, няма да останат гори в България.

    Нередност?
Нов коментар