🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България получава 5 пъти повече пари за енергийния преход. Какво следва от това?

От 458 млн. евро субсидията ще се повиши на 2.69 млрд. евро, но възможностите за използването на тези средства са ограничени

Средствата ще могат да се използват за преодоляване на ефектите от закриването на въглищните централи и въгледобива
Средствата ще могат да се използват за преодоляване на ефектите от закриването на въглищните централи и въгледобива
Средствата ще могат да се използват за преодоляване на ефектите от закриването на въглищните централи и въгледобива    ©  Цветелина Белутова
Средствата ще могат да се използват за преодоляване на ефектите от закриването на въглищните централи и въгледобива    ©  Цветелина Белутова

През седмицата стана ясно, че Европейската комисия ще увеличи общия бюджет на представения през януари Фонд за справедлив преход в енергетиката (Just Transition Fund) от 7.5 на 40 млрд. евро. Мярката е част от цялостния пакет за реакция след ефектите от коронавируса и затвърждава позицията на Брюксел, че икономическото възстановяване на ЕС трябва да се случи именно чрез изпълнението на т.нар. Зелена сделка.

При разпределението на новия бюджет по фонда средствата за България се увеличават значително - над пет пъти. От първоначално предвидените 458 млн. лв. субсидията ще стане малко над 2.69 млрд. евро. Това без съмнение е голям скок, но въпросът е за какво точно могат да се използват тези пари и какви ще са условията за получаването им. При първоначалния вариант беше необходимо България да инвестира във Фонда за справедлив преход още 1.25 млрд. евро от вече определените за страната кохезионни фондове (бъдещите оперативни програми) и от държавния бюджет. Сега е възможно тази сума също да се увеличи, което означава, че София ще бъде принудена да използва голяма част от евросредствата си за климатични политики вместо за пътища например.

Какво се финансира

За да се възползват от средствата от фонда, страните членки трябва да изготвят специални планове за трансформация на регионите, които са най-засегнати от енергийния преход. Те трябва да са съгласувани с Европейската комисия по подобие на оперативните програми, чрез които се отпускат средствата по структурните фондове на ЕС.

Първоначално се смяташе, че България ще предложи само регионите на Стара Загора и Перник, които безспорно ще са най-засегнати от закриването на въглищната енергетиката. По информация на "Капитал" обаче сега намеренията са по-различни - да се кандидатства с повече региони (поне 11), за да не се получи свръхинвестиране на средства на едно място. А и възможностите за използването на тези субсидии са твърде ограничени.

Предвидено е Фондът за справедлив преход да финансира три направления: запазването и създаване на нови работни места в засегнатите региони (например помощ за предприятия да намалят емисиите си), преквалификация на заетите, както и справяне с екологичните и инфраструктурните последици от енергийния преход (например рекултивация на мини). Или казано накратко, средства няма да може да се използват директно за инвестиции в нови енергийни мощности, а по-скоро цели туширане на социалните последици от енергийния преход.

Голямата разлика при този фонд е, че той ще позволи грантове да се насочват и за инвестиции в частни предприятия - нещо, което сега не е позволено по правилата на кохезионните фондове. Това ще помогне на въглеродно интензивни индустрии - например производството на цимент в България, да модернизират дейността си, така че да са по-малко засегнати от очакваното поскъпване на цената на правата за емисии на парникови газове. Едно от решенията е преминаването на природен газ.

Още за енергийния преход

Освен фонда пакетът по Зелената сделка на ЕС включва още схема за справедлив преход в рамките на InvestEU и Механизъм за отпускане на заеми в публичния сектор. По тях страните членки също ще могат да получават различно финансиране, не безвъзмездно, за други цели. Досегашните изчисления показват, че за България по тези линии ще са достъпни до 4.5 млрд. евро.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-|
    telqk

    Как какво?! Елементарно и прозрачно както до сега - парите ще бъдат "усвоени" от гепаджийте а мит'ряла ще е доволен, че остават трохи и за него.

    Нередност?
  • 2
    lji25617358 avatar :-|
    simChо

    Браво - пребориха се нашите!

    Нередност?
Нов коментар