Руска фирма все пак може да строи "Български поток"

Още от самото начало има подозрения, че продължението на "Турски поток" тук ще се прави от руски компании, макар договорът да е с арабско дружество

Тръбите за продължението на "Турски поток" през България бяха произведени в Русия много преди подписването на договора с "Аркад"
Тръбите за продължението на "Турски поток" през България бяха произведени в Русия много преди подписването на договора с "Аркад"
Тръбите за продължението на "Турски поток" през България бяха произведени в Русия много преди подписването на договора с "Аркад"
Тръбите за продължението на "Турски поток" през България бяха произведени в Русия много преди подписването на договора с "Аркад"

Потвърждават се подозренията, че руски фирми ще се включат в изграждането на българския газопровод от турската до сръбската граница като продължение на "Турски поток", който по договор е задача на саудитския консорциум "Аркад". През миналата седмица сръбското издание eKapija съобщи, че регистрираната в Белград руска фирма IDC (Infrastructure Development and Construction), която изгради отсечката на "Турски поток" през Сърбия, ще бъде наета и за българския участък от газопровода. Тази информация бе потвърдена днес и от кореспондента на БГНЕС в Белград.

В отговор на това от държавната компания "Булгартрансгаз" разпространиха съобщение, в което се казва, че не са уведомявани от "Аркад" за привличането на подизпълнители, които да извършват дейности по договора, чиято стойност е 2.15 млрд. лв. без оскъпяването от разсроченото плащане. "Възложителят няма право да влияе върху организацията на изпълнение, създадена от консорциум "Аркад", казват още от "Булгартрансгаз" .

От самия консорциум "Аркад" запазват мълчание по казуса.

Кой кой е

Още при провеждането на търга за избор на изпълнител на продължението на "Турски поток" през България стана ясно, че фаворит за строежа е Русия. Това се видя най-ясно от опитите на държавата да отстрани "Аркад" от надпреварата въпреки дадената от саудитците по-добра оферта и да възложи дейностите на обединение "Газово развитие и разширение в България", зад което именно се криеха руските интереси. Този безпрецедентен ход обаче пропадна в съда и в крайна сметка договор беше подписан с "Аркад" през септември 2019 г.

Тогава премиерът Бойко Борисов каза, че изборът на строител е станал при "много прозрачна, много честна процедура", но в същото изявление на практика опроверга сам себе, обяснявайки как са се провели много тежки преговори, "включително с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия". А това означава, че състезанието, което би следвало да е открита и прозрачна обществена поръчка между конкурентите, е било геополитически пазарлък между двата кандидата в търга.

Показателно е и това, че тръбите за газопровода бяха произведени и доставени от Русия на пристанището в Бургас много преди да се подпише договорът с "Аркад". Поради което пък има съмнения, че арабите не разполагат с нужната техника за заваряването им и затова се бавят със строежа. Това е и една от причините да се говори за включването на IDC.

Според информацията на БГНЕС руската компания ще изгради над 100 км от трасето на газопровода в България и за целта ще използва машините и част от работниците, с които е работила в Сърбия. Те ще подготвят терена, ще монтират и заваряват тръбите на тръбопровода, т.е. ще бъде извършена комплексна услуга. Очакванията са работата са започне през март.

Това до известна степен се покрива с изявлението на ръководителя на "Сърбия газ" Душан Баятович, че компаниите, изградили сръбския участък на "Турски поток", могат да помогнат на българите да завършат работата си възможно най-скоро, след като в края на 2019 г. руският президент Владимир Путин обвини България, че бави проекта.

Сърбия вече е готова със самия газопровод, като й остава да приключи изграждането на компресорната станция на границата с Унгария.

Ако "Аркад" наистина ползва като подизпълнител IDC, то следва да публикува съответния договор в сайта на "Булгартрансгаз", където да е описано какви дейности ще изпълнят руснаците. Но най-вероятно споразумението ще бъде от вида наем на техника и хора, за да се избегнат изискванията на Закона за обществените поръчки.

Какво е готово

Към настоящия момент се работи на територията на пет области - Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца и Монтана, казват от "Булгартрансгаз". Общо във временните строителни бази са доставени 19 947 броя тръби, или 239 км. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода обаче е 162.6 км, а заварените вече тръби са с дължина 103 км.

За да може разширението на газопреносната инфраструктура от българско-турската до българско-сръбската граница да се използва, са нужни и две компресорни станции - "Нова Провадия", в землището на с. Ветрино, област Варна, и "Расово", в района на с. Расово, област Монтана. Изграждането им е възложено на консорциум "Ферощал Балкангаз" с водещ партньор ГБС за 350 млн. лв. "Към настоящия момент договорът се изпълнява съгласно договорните срокове, изработват се необходимите инвестиционни проекти за двете компресорни станции и съпътстващата ги инфраструктура", обясняват от държавни газов оператор. Забавяне може да има заради нуждата от оценка въздействието върху околната среда за монтанската станция.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    val1320 avatar :-|
    val1320
    • - 2
    • + 4

    В офиса на "Аркад" в София няма жив арабин,а само руснаци и рускини.А босът им е минен инженер и според СВ-то му не е построил и курник през живота си!Да са ни честити!

    Нередност?
  • 2
    kbderror avatar :-?
    kbderror
    • - 2
    • + 2

    Ако има американци (германци,французи) по офисите по добре ли е, не те разбирам?!?

    В офиса на Южен Поток във Варна преди години пък имаше и българи за сведение само.

    То ясно е написано в статията, че нещата са били гео-бла бла пазарлък.

    Нередност?
  • 3
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#2] от "kbderror":
    "Ако има американци (германци,французи) по офисите по добре ли е"
    Като цяло е по-добре, да.

    Нередност?
  • 4
    tacheaux avatar :-|
    tacheaux
    • - 2
    • + 1

    Газопроводът за Сърбия се строи ударно , а строителството на водопровода за Перник е спряно поради липса на тръби. За българските продажници , които са на власт по-важно е да се достави газ за Сърбия , отколкото да се достави вода на бедстващия Перник.

    Нередност?
  • 5
    crusible avatar :-?
    crusible
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "tacheaux":

    Извинявай, ама що за елементарна връзка направи с коментара си. Това са два проекта, които нямат нищо общо по никакави критерии?!?

    Или предлагаш държавата да национализира тръбите за газ на Аркад, за да ги постави във водния проект за Перник?

    Нередност?
  • 6
    vjm25622140 avatar :-|
    vjm25622140
    • - 1

    До коментар [#5] от "crusible":

    Много правилно и ясно си го е написал човекът: Този газопровод и да го построят НЯМА ДА ПРЕНАСЯ ГАЗ, защото хитрцът от Банкя си мисли, че ще излъже американците - Турски поток и неговото продължение в Бг попадат под санкциите на САЩ.

    Нередност?
  • 7
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 1

    Араби и руснаци които са наели италианци да вършат работата. Те пък дават смешните пари от 1000лв на месец за 6 работни дни в седмицата на български работници да им карат багерите и да заваряват. Да ти пик.я на бизнеса. Гнусна руска подмолна работа.

    Нередност?
  • 9
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 2


    До коментар [#] от "
    aussie
    ":

    Малко си се объркал с цифрите. 1000 нето вземат общаците. За по специализираните умножи поне по 2... за бг аргон заварчици 4000 евро нето добре ли е? Ами 2000 лв нето за шофьор Ц категория без Е? Кранист за 3000лв. Нето? Недей така ангро...

    Нередност?
Нов коментар