🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въпросът с връщането на парите от "Газпром" отново влиза в парламента

Решение за индустрията има, но то може и да не бъде разписано в поправките на Закона за енергетиката

Държавата да възстанови надвзетите от "Газпром" суми и за бизнеса, настояват индустриалните потребители на ток
Държавата да възстанови надвзетите от "Газпром" суми и за бизнеса, настояват индустриалните потребители на ток
Държавата да възстанови надвзетите от "Газпром" суми и за бизнеса, настояват индустриалните потребители на ток    ©  Анелия Николова
Държавата да възстанови надвзетите от "Газпром" суми и за бизнеса, настояват индустриалните потребители на ток    ©  Анелия Николова

Повече от седмица след като бизнесът поиска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради спорове около възстановяването на надвзетите от "Газпром" над 150 млн. лв. за периода 5 август 2019 - 31 март 2020 г., все още не е ясно как ще работи този механизъм. Той е заложен в поправките в Закона за енергетиката, който преди десетина дни бе гласуван на първо четене в ресорната комисия в Народното събрание, но оттогава темата е обвита в мъгла.

Според работодателите държавата се опитва да ощети индустрията с 45 млн. лв., които са платени от предприятия за по-скъпия газ. Причината - фирмите ще получат надвзетите суми, но само за периода до 1 януари защото формално се смята, че със създаването на газовата борса от 2020 г. бизнесът е излязъл на свободния пазар. Реално обаче фирмите са получавали природния си газ по договорите с "Булгаргаз" и на цените, записани в тях, а и самите продажби на "Булгаргаз" при свободни цени на газовата борса също са обвързани с доставната цена от "Газпром". Затова е логично да бъдат компенсирани от промяната на цените със задна дата.

В спора се намеси и премиерът Бойко Борисов, който защити Петкова, като заяви, че поправките в закона се правят от депутатите, а не от министрите. Промените в енергийния закон трябваше да бъдат одобрени на второ четене по време на извънредно заседание още на 5 април, но заради напрежението в сектора гласуването бе отложено. Ново заседание е насрочено за понеделник (13 април).

Какви са вариантите

По информация на "Капитал" решението за това как ще се компенсират фирмите за платената от тях по-висока цена на газа може и да не стане чрез промени в Закона за енергетиката. Председателят на ресорната комисия в парламента Валентин Николов също призна, че връщането на надвзетите суми за бизнеса ще става по друг начин. Какъв е той обаче предстои да стане ясно в началото на седмицата. Възможно е това да стане чрез изменение на Закона за мерките по време на извънредното положение, макар че това би било доста спорно. Не е изключено да има и правителствено решение по въпроса.

Според зам.-председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Румен Радев връщането на пари не бива да минава през законодателни промени, защото става въпрос за търговски отношения. От една страна, те са свързани с "Газпром" и "Булгаргаз", а от друга - с "Булгаргаз" и нейните клиенти - реално по-високата доставна цена на руския газ е била изцяло прехвърлена към потребителите поради правилата, по които работи държавният газов доставчик.

"Звучи лесно, но всъщност е сложно и затова институциите искат възстановяването на парите да бъде облечено в закон. Бизнесът е единен и чувам, че "Булгаргаз" също иска надвзетите суми да бъдат възстановени на фирмите", коментира Радев пред "Капитал". По думите му в момента се нагнетява излишно напрежение вместо да се търсят решения за бизнеса по време на кризата - възстановяването на милионите би било голяма глътка въздух за индустрията в сегашната ситуация.

В свое становище до парламентарната енергийна комисия от "Булгаргаз" посочват, че връщането на парите е "безпрецедентно", като за компенсиране на клиентите на регулирания пазар КЕВР трябва да приеме решение, с което да определи подлежащите на компенсиране разлики между фиксираните цени и тези, определени в новото споразумение между "Булгаргаз" и "Газпром".

Клиентите на свободния пазар, които са закупили природен газ на търгове по Програмата за освобождаване на количества януари, февруари и март, пък трябва да получат компенсационно плащане за разликата в компонентите, които участват в образуването на началната цена на търговете - а именно доставната цена от "Газпром".

Проблемът идва оттам, че регулаторът не може да издава ценови решения със задна дата, а "Булгаргаз" няма право да задържа върнатите от руснаците суми при себе си. Също така приспадане на суми в бъдещи периоди се определя като неподходящо, тъй като ще довело до изкривяване на пазара.

Въпросът с надвзетите суми ще бъде решен, уверени са от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Пред "Капитал" председателят й Константин Стаменов изрази увереност, че надвзетите суми ще бъдат върнати, и то съвсем скоро.

Какви са неяснотите

БФИЕК настоява промишлените клиенти, купували природен газ от обществения доставчик по двустранни договори, също да бъдат включени в обхвата на клиентите, на които ще бъдат възстановени средства и за периода след 1 януари, а не само за периода 5 август - 31 декември.

В свое становище до депутатите индустриалците изтъкват, че количествата природен газ, които ще потреби и закупи индустрията през 2020 г., са подадени към "Булгаргаз" още преди септември 2019 г. "Никой от индустриалните клиенти, присъединени към мрежата, не знаеше, че Законът за енергетиката ще бъде променен по-късно през октомври и че индустриалните предприятия ще плащат цената на газа, купен от "Булгаргаз", по "приравнени" цени на регулираната цена, определена от КЕВР", пишат от индустрията.

Те обръщат внимание на това, че за периода от 1 януари до края на март става дума за необосновано високи цени и надвзети суми за закупени количества природен газ в размер на милиони левове, които в крайна сметка са платени от бизнеса. "Настояваме възстановяването на сумите еднозначно да бъде постановено предвид и спирането на работа от редица предприятия в България поради пандемията от COVID-19 и извънредното положение, в това число и за осигуряване възможността на индустрията да запази хиляди работни места и трудова заетост", пишат още от БФИЕК.

Становище по темата имат и от Асоциацията на топлинните счетоводители, откъдето предупреждават, че поради създалата се обстановка в момента дружествата няма да могат да изготвят изравнителните сметки в срок. "Кога ще има възможност да стане това не е ясно", пишат те до депутатите от енергийната комисия в парламента.

Основната причина е, че не е възможно да бъдат отчетени уредите за дялово разпределение в жилищата на клиентите - водомерите за топла вода и голяма част от радиаторните разпределители и апартаментните топломери, докато не отшуми COVID-19. "Това ще отложи за неопределено време връщането на разликата в цените на клиентите", изтъкват топлинните счетоводители.

Все още няма коментари
Нов коментар