НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Булгаргаз" отчете 34.4 млн. лв. печалба за 2019 година

Предоговарянето на цените с "Газпром" със задна дата и връщането на пари ще се отразят в отчета за 2020 г.

Сега пред директора на "Булгаргаз" стои въпросът как да възстанови на индустриалните си клиенти сумите от поевтиняването на руския газ със задна дата
Сега пред директора на "Булгаргаз" стои въпросът как да възстанови на индустриалните си клиенти сумите от поевтиняването на руския газ със задна дата
Сега пред директора на "Булгаргаз" стои въпросът как да възстанови на индустриалните си клиенти сумите от поевтиняването на руския газ със задна дата    ©  Надежда Чипева
Сега пред директора на "Булгаргаз" стои въпросът как да възстанови на индустриалните си клиенти сумите от поевтиняването на руския газ със задна дата    ©  Надежда Чипева

Намалено потребление на природен газ, но повече приходи и печалба отчита за 2019 г. държавният газов доставчик "Булгаргаз". Това се дължи на значително по-топлата зима и чувствително по-високите средни цени на газа спрямо 2018 г., както и промененото по тази причина потребление в индустрията и бита.

В отчета за 2019 г. обаче не е отразено договореното в началото на март 2020 г. намаление на цените на доставяния от "Газпром" газ със задна дата от 5 август. Според постигнатото споразумение прилагането на ретроактивната формула води до разлики в продажната цена за всеки от седемте месеца, възлизащи общо на около 200 млн. лв. за периода до 29 февруари. Руската компания вече е възстановила на "Булгаргаз" надплатените суми и сега предстои те да бъдат преведени към клиентите на газовия доставчик. Всички тези финансови действия и ефектът от тях ще бъдат отразени в отчета за 2020 г., когато се очаква да има и драстично понижение на приходите на "Булгаргаз" заради понижената вече с 50% цена на газа и дългосрочните прогнози за низходящ тренд.

Силна година

Изминалата 2019 г. безспорно е една от най-добрите за "Булгаргаз". Компанията отчита приходи над 1.4 млрд. лева, което е ръст със 7.74%, или 100.8 млн. лева. В същото време разходите се увеличават само с 2.68% до 1.36 млрд. лв. В резултат нетната печалба е 34.4 млн. лева.

За сравнение - през 2018 г. "Булгаргаз" регистрира загуба близо 32 млн. лева. Това обаче беше продиктувано от начислената провизия от 50.2 млн. лв. заради загубеното от БЕХ антимонополно дело, заведено от еврокомисията. На практика без нея дружеството пак би било на печалба около 18 млн. лева.

В същото време газовият доставчик продължава да има затруднения при събирането си на вземания от "Топлофикация София". Към края на 2019 г. дълговете на столичното парно към "Булгаргаз" са над 170 млн. лв., и то след като през 2018 г. бяха изкупени стари задължения за над 100 млн. лв. от БЕХ.

Намалена консумация

Потреблението на природен газ в страната през 2019 г. е спаднало с над 9%, или около 3 млн. мВтч. Основното намалението е регистрирано през третото тримесечие на годината, когато спадът е средно с 25% на месец спрямо същия период на 2018-а.

Най-драстично са свили консумацията си дружествата в стъкларската индустрия - над 21%. Също с една пета е понижена и консумацията на газоразпределителните дружества, които доставят природен газ до крайни потребители - битови и индустрия. Тук обаче не се включва "Овергаз", тъй като тя не купува газ от "Булгаргаз", а използва алтернативни източници.

Близо 10% пък е намалението на използвания природен газ в сектор "металургия", около 6% е при "енергетиката", а под 3% е в химическата индустрия.

Иначе най-големите клиенти на природен газ в България са: "Топлофикация София" с дял 23.92%, "Лукойл Нефтохим" с 11.89%, както и "Неохим" с 11.67%.

Алтернативен внос

За пръв път през 2019 г. зависимостта на България от руския газ е сведена от обичайните 99% до под 85%. Това стана възможно, след като "Булгаргаз" направи няколко сделки за алтернативен внос (основно LNG), от които се вижда, че диверсификацията на доставките е възможна, дори без да е напълно изградена съответната инфраструктура.

Сумарният положителен финансов резултат от алтернативните доставки за "Булгаргаз" възлиза на близо 30 млн. лв. - средства, които дружеството щеше да плати, ако съответните количества бяха осигурени по договора с "Газпром", чиито цени към онзи момент бяха много по-високи от пазарните.

От началото на 2020 г. в страната функционира и газова борса, на която засега основно "Булгаргаз" освобождава (предлага на свободни цени) количества от руския газ. Има обаче и други сделки, които се очаква да стават все повече и повече, особено след изграждането на газовата връзка с Гърция, което се очаква в края на тази година.