🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Раздялата с въглищата би струвала на България почти 1 млрд. евро

Според Центъра за изследване на демокрацията страната неминуемо ще се превърне във вносител на електроенергия

Към момента държавата няма план за преквалификация на работещите от най-неефективната въглищна централа - ТЕЦ "Марица-изток 2"
Към момента държавата няма план за преквалификация на работещите от най-неефективната въглищна централа - ТЕЦ "Марица-изток 2"
Към момента държавата няма план за преквалификация на работещите от най-неефективната въглищна централа - ТЕЦ "Марица-изток 2"    ©  Цветелина Белутова
Към момента държавата няма план за преквалификация на работещите от най-неефективната въглищна централа - ТЕЦ "Марица-изток 2"    ©  Цветелина Белутова

България се превръща от износител във вносител на електроенергия във всички сценарии за бъдещето, като причината за това е не само затварянето на ТЕЦ-овете, а и по-конкурентното производство на електроенергия в цяла Югоизточна Европа. Това показва доклад, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията съвместно с Регионалния център за изследвания на енергийни политики, Унгария, Техническия университет във Виена и др.

Също така според доклада раздялата с въглищата на България, Румъния и Гърция (които "дават" 9% от производството на ток от въглища в ЕС) би струвало общо 4.5 млрд. евро. Конкретно за България сумата е 892 млн. евро и включва разходите за инвестиции в сектори с по-висока добавена стойност, които да наемат една част от хората, останали без работа. Тези средства биха могли да дойдат по линия на Фонда за справедлив преход на ЕК, който е на стойност 100 млрд. евро, се посочва още в доклада.

Затова са нужни конкретни мерки за преквалификация и подкрепа за намиране на нова работа на служителите, съкратени вследствие на поетапното закриване на електроцентрали, отчитат експертите. Засега обаче официален план за преквалификация на служителите и работниците от централата няма.

Към момента България и Румъния не планират закриване на въглищните електроцентрали, въпреки че генерираните от тях загуби струват на данъкоплатците няколкостотин милиона евро всяка година, пишат още експертите. ТЕЦ "Марица-изток 2" например иска да получи квота за регулирания пазар с цена 139.55 лв./мВтч без ДДС и такси, което е много над сегашната тарифа, по която НЕК продава тока на електроразпределителните дружества - 89.67 лв./мВтч.

В своя доклад експертите посочват, че закриването на най-голямата и най-неефективната въглищна централа - ТЕЦ "Марица-изток 2", ще увеличи натоварването на останалите ТЕЦ-ове, т.нар. американски централи, до около 80%, а това ще доведе до намаляване на финансовите загуби в системата.

Също така се казва, че природният газ трябва да играе по-значима роля като заместващо гориво и ще има стратегическо значение за поддържане на сигурността на доставките в условията на растящо производство от ВЕИ.

Все още няма коментари
Нов коментар