🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Домакинствата плащат двойно по-скъп ток от борсовия

Цените на електроенергията за бита в България се определят административно и не зависят от случващото се на пазара и в икономиката като цяло

За разлика от България във все повече западни държави електромерите вече са смарт устройства, които следят цените на тока в реално време и оптимизират разходите
За разлика от България във все повече западни държави електромерите вече са смарт устройства, които следят цените на тока в реално време и оптимизират разходите
За разлика от България във все повече западни държави електромерите вече са смарт устройства, които следят цените на тока в реално време и оптимизират разходите    ©  Юлия Лазарова
За разлика от България във все повече западни държави електромерите вече са смарт устройства, които следят цените на тока в реално време и оптимизират разходите    ©  Юлия Лазарова

Светът и България са в най-голямата кризата от Втората световна война насам, но домакинствата в страната продължават да плащат за електроенергия сякаш сме в икономически бум. Това няма да се промени нито през май, нито през юни, когато всички прогнози сочат, че борсовите цени на тока ще останат изключително ниски заради свития бизнес и слабото потребление.

Причината за този парадокс е, че цените на електроенергията за бита в България се определят административно само веднъж годишно (на 1 юли) и не зависят от случващото се на пазара и в икономиката като цяло. Това, от една страна, дава известна сигурност за потребителите и им спестява динамиката в сектора, но, от друга, ги лишава от възможността да намалят разходите си във време на кризи. Пример за последното е случващото се с цената на природния газ, която след натиск от ЕК започна да се определя всеки месец, и то на база котировките на европейските борси. В резултат още от 1 април битовите потребители плащат с 50% по-малко, а съществено намаление има и при парното и топлата вода.

Освен това комбинацията от регулиран и свободен пазар при тока създава проблеми за целия сектор, включително производителите и търговците. Вместо да предприемат бързи стъпки за либерализацията на пазара и да извършат така или иначе задължителна реформа в сектора, която ЕС изисква от нас от години, депутатите решиха да отложат тези действия за догодина.

Какво показват числата

С решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от 1 юли 2019 г. цената, по която НЕК в качеството му на обществен доставчик продава електрическа енергия на крайните снабдители, е в размер на 89.67 лв./мВтч. Това е цена без допълнителните компоненти като "Задължение към обществото", без ДДС, както и без разходите за пренос и доставка. Точно затова е съпоставима с борсовата, която обаче е значително по-ниска през последните три месеца.

Данните на Българската независима енергийна борса показват, че за февруари средната стойност на сделките с електроенергия е била 81.9 лв./мВтч, през март - 55.85 лв./мВтч, а през април пада до 47.05 лв./мВтч. Средно за трите месеца стойността е 61.6 лв./мвтч, или с 31% по-ниска от регулираната цена. За половин година назад пък средната борсова цена е 76.93 лв./мВтч, или с 14.2% под тази, която плащат домакинствата.

Казано по друг начин, ако за 500 кВтч средно месечно потребление сега битовите потребители плащат 44.83 лв. само за активната енергия, която електроразпределителните дружества получават от НЕК, при покупки от борсата разходът би бил 23.57 лв. по цени за април.

Кой печели и кой губи

Динамиката на електроенергийния пазар без съмнение може да има и обратен знак за потребителите в моментите, когато цените се повишават. Но всички експерти са на мнение, че ако регулираният пазар изчезне и всички се снабдяват само на свободно договорени цени, конкуренцията ще е достатъчно голяма и тарифите, освен че ще са по-ниски, няма да са и толкова волатилни.

Сега големият проблем е, че със затварянето на голяма част от икономиката и ограничаването на хората по домовете им има огромно разместване на потребностите между свободния и регулирания пазар. На първия има спад, а на втория - ръст. И докато на борсата намаленото потребление рефлектира в по-ниски цени, то в администрирания от държавата сектор е съвсем различно. Заради повишените битови нужди министърът на енергетиката Теменужка Петкова е издала извънредна заповед за повече производство от неефективната ТЕЦ "Марица-изток 2", чиято цена е 135.25 лв./мВтч. Само до 30 юни това ще струва допълнително около 100 млн. лв. над цената от 89.67 лв./мВтч, която НЕК плаща, като тези средства ще бъдат платени от фонда "Сигурност на електроенергийната система" (той се попълва от цена "Задължение към обществото", такса 5% от приходите на енергийните дружества и продажбата на квоти CO2). Спестяването на този разход би могло да позволи и понижение на цените на тока за бита, но сега това е невъзможно.

В същото време на борсата има излишък от евтина енергия, който след 27 май, когато приключи плановият ремонт в АЕЦ "Козлодуй", ще стане още по-голям.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1

    Преди беше обратното. Щото обратното е голяма глупост - всеки ден да търчиш да се съобразяваш с измислената борсова цена на тока.

    Нередност?
  • 2
    judjuk avatar :-|
    Judjuk

    Тази скапана държава се издържа от домакинствата. Въпросът е тях кой ги издържа?

    Нередност?
Нов коментар