Токът за бита може да поскъпне от 1 юли въпреки срива на борсовите цени

"Марица-изток" 2 и "Бобов дол" искат да продават на регулирания пазар, таксите за пренос и достъп може да се повишат значително

Окончателното решение за новите цени на електроенергията ще бъде взето в края на юни
Окончателното решение за новите цени на електроенергията ще бъде взето в края на юни
Окончателното решение за новите цени на електроенергията ще бъде взето в края на юни    ©  Юлия Лазарова
Окончателното решение за новите цени на електроенергията ще бъде взето в края на юни    ©  Юлия Лазарова

Повишаване на цените на електроенергията за домакинствата и таксите за пренос и достъп до мрежата. Това накратко са заявили дружествата от сектора пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за новия ценови период, който ще започне на 1 юли. От документите става ясно, че очакваното поевтиняване на тока за бита на фона на породената от коронавируса икономическа криза няма да се случи и домакинствата няма да усетят нищо от срива на цените на енергийната борса след средата на март.

Окончателното решение за новите цени трябва да бъде взето от КЕВР в края на юни. Дотогава експертите трябва да преценят какви са перспективите пред пазара, как ще се развие икономическата криза и какво ще стане със зелените амбиции на ЕС, които пряко влияят върху цената на въглеродните квоти.

Скок още в централите

АЕЦ "Козлодуй" предлага да задържи цените на ядрената енергия близо до тези от миналата година. Централата е поискала повишение от едва 3.08% до 55.56 лв./мВтч. Ако обаче КЕВР не даде достатъчно голяма квота на централата за регулирания пазар, това няма да е от особено значение за потребителите. Също заради сравнително малкото си влияние в енергийния микс няма определящо решение и искането на НЕК за скок от 39.94% на цената на енергията от ВЕЦ-овете.

Най-важното за цената на тока е дали в сметката ще бъде включена държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Въпреки държавните дотации тя продължава да е на ръба на фалита, но иска да получи квота за регулирания пазар с цена от 139.55 лв./мВтч без ДДС и такси. За сравнение - това е много над сегашната цена, по която НЕК продава тока на електроразпределителните дружества - 89.67 лв./мВтч.

Миналата година централата трябваше да бъде изключена от сегмента за снабдяване на битовите потребители заради високите производствени разходи, но след намесата на енергийния министър Теменужка Петкова това не се случи, а допълнителните разходи за дейността й бяха включени в цена "Задължение към обществото" и поети поравно от всички потребители. С извънредна заповед на енергийния министър от 29 януари 2020 г. централата получи още един бонус, като бе задължена да работи "за обслужване на обществото", т.е. до 30 юни да предостави допълнителни количества за регулирания пазар, които иначе биха могли да дойдат от борсата. Става въпрос за 1 981 420 мВтч за 268 млн. лв.

Сега ТЕЦ-ът не е постигнал никаква оптимизация на разходите си и предлага да продава тока си на цена 139.55 лв./мВтч без ДДС и такси. Това по всяка вероятно отново ще бъде определено от КЕВР като недопустимо за регулирания пазар, тъй като ще е с много над допустимото отклонение от 10% от прогнозната пазарна цена, която регулаторът определя (сега 89 лв./мВтч).

Интересен детайл е, че "Марица-изток" 2 се определя като "най-голямата иновативна топлоелектрическа централа в България, която се състои от осем генериращи блока с изградени сероочистващи инсталации с ефективност над 96%". Това се случва на почти постоянното й присъствие в различни класации за замърсяване на въздуха.

Искаме и ние

На регулирания пазар за пореден път иска да участва и свързаната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол". Заявлението на дружеството е за цена от 108.60лв./мВтч преди ДДС и такси, което, макар и много по-ниско от предложението на държавния ТЕЦ, пак ще остане извън допустимата рамка.

Основната причина за поисканата сравнително по-ниска цена за електроенергията е фактът, че ТЕЦ "Бобов дол" планираше да гори RDF и биомаса заедно с въглищата, което спестява значителна част от разходите за въглеродни квоти. На 10 април обаче екоминистерството забрани на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци, а причината са серия нарушения, свързани с комплексното разрешително. В началото на тази седмица пък се разбра, че шефът на централата Емил Христов е изпратил писмо до главния прокурор, в което заявява намерението си "да спре горенето на нерегламентирани отпадъци". Оказало се, че системата за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии не отговаря на изискванията, за част от отпадъците липсват планове за вземането на проби и др.

Натоварване по мрежата

Дори КЕВР да успее да намери резерви в системата и да не позволи по-значително повишение на производствените цени на тока, сметките на потребителите неминуемо ще се повишат от поскъпването на мрежовите услуги. Електроенергийният системен оператор например, който се занимава с диспечирането на системата, е поискал повишение на цените за пренос и достъп до мрежата на високо напрежение съответно с 27% и 29.2%. Ако това бъде одобрено, то поскъпването ще се прехвърли към всички останали участници по веригата към ЕРП-тата и потребителите.

На пръв поглед самите електроснабдителни и разпределителни са сравнително скромни в предложенията си за промяна. ЕВН например искат запазване на цените на тока, но пък предлагат съществени промени в таксите за пренос и достъп. Първите ще намалеят с между 3 и 13% съответно за ниско и средно напрежение, а при вторите може да има ръст от 220%.

Това обаче според дружеството няма да се отрази на сметките на потребителите, тъй като предлагат и нов модел за пресмятане на самата цената "достъп до разпределителната мрежа" за бита. Идеята е тя да бъде постоянна компонента и да се изчислява на база присъединената мощност, а не както досега - в зависимост от потреблението.

"С новия подход тези приходи ще бъдат разпределени по начин, който да отговаря на предоставената мощност на клиентите и ангажирания от тях капацитет от мрежата", изтъкват от ЕВН. На практика обаче, ако човек има вила и не я ползва през по-голямата част от годината, пак ще му се наложи да плаща за достъп до мрежата.

От "Енерго-про" също като ЕВН са заявили нищожно повишение на тарифите за бита от 0.39% и предлагат промяна на базата за изчисление на такса достъп до мрежата според заявената мощност. Заради това ръстът в таксата е 115%, а тези за пренос се повишават с под 3%.

При ЧЕЗ заявката за повишение на дневната тарифа е с 1.48%, но при нощната за пореден път се настоява за внушителен ръст - този път с почти 70%. Малко вероятно е обаче КЕВР да се съобрази с това.

От чешкото дружество посочват още, че регулаторът трябва да вземе разходите им за постигане на националните цели за енергийна ефективност и да ги компенсира през цените на тока.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе

    Да който има вила ще плаща постоянно такса, дори и без да ползва ток. Но пък това ще подтикне собствениците да си инсталират система за ток от слънцето или вятъра, те и без друго вече са евтини.

    Нередност?
Нов коментар