🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ТЕЦ "Марица-изток 2" отчете 210 млн. лв. загуба за 2019 година

Централата получи 600 млн. лв. помощ от БЕХ, но дълговете й остават почти 1 млрд. лв., а от началото на 2020 г. има още 64 млн. лв. загуба

ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да работи на загуба и отново търси помощ от БЕХ, за да продължи дейността си
ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да работи на загуба и отново търси помощ от БЕХ, за да продължи дейността си
ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да работи на загуба и отново търси помощ от БЕХ, за да продължи дейността си    ©  Цветелина Белутова
ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да работи на загуба и отново търси помощ от БЕХ, за да продължи дейността си    ©  Цветелина Белутова

Изкуственото поддържане на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" излиза все по-скъпо. Въпреки антипазарните мерки от страна на енергийното министерство и непозволената държавна помощ за близо 600 млн. лв. от БЕХ централата продължава да е в критично финансово състояние. Отчетената за 2019 г. загуба е 202 млн. лв., с която общо натрупаната загуба става 821.4 млн. лева. Задълженията също се увеличават - с над 250 милиона за миналата година и вече са близо 1.57 млрд. лева.

Ситуацията се влошава още през първите три месеца на 2020 г., когато е отчетена нова загуба от почти 64 млн. лева. ТЕЦ "Марица-изток 2" за пореден път заявява, че не е в състояние да покрива разходите си и разчита изцяло на подкрепата на Българския енергиен холдинг.

Централата оправдава положението, в което е изпаднала, с високата цена на въглеродните емисии. Но реално през последните години не са правени никакви оптимизации и съкращения, въпреки че производството на електроенергия непрекъснато намалява, а участието на ТЕЦ-а на борсата е почти невъзможно заради високите цени на енергията му.

Перспективите също не са добри - с постепенната реализация на Зелената сделка на ЕС цените на CO2 емисиите ще продължи да расте, а очакваното пазарно обединение на българската енергийна борса с европейските ще засили още повече ценовата конкуренция.

Изкуствено дишане

На практика ТЕЦ "Марица-изток 2" трябваше вече да е фалирала, ако през март тази година не бе получила държавна помощ в размер на близо 600 млн. лева. Това стана, след като Българският енергиен холдинг капитализира част от дълга на централата. Увеличаването на капитала на ТЕЦ-а на практика е непозволена държавна помощ, но се случи заради решение на Народното събрание, с което министърът на енергетиката бе задължен да спаси от фалит дружеството въпреки липсата на положително становище от ЕК.

От отчета за първото тримесечие на 2020 г. обаче се вижда, че тази скъпа операция не е довела до особен резултат. Дълговете на ТЕЦ "Марица-изток 2" са близо 1 млрд. лв., а загубата продължава да расте. Сега минусът е 63.9 млн. лв., а за сравнение - през същия период на 2019 г. отрицателният финансов резултат е бил 33.6 млн. лв. Това е факт въпреки намаленото с 35% производство на ток, от което пряко зависят разходите за въглеродни квоти. За периода януари - март те са 57.4 млн. лв., или с 29.34% по-малко в сравнение със същия период на м.г., когато са били 81.3 млн. лв.

Да работиш насила

Ако в България електроенергийният пазар беше напълно либерализиран и всичко се определяше от търсенето и предлагането, по всяка вероятност ТЕЦ "Марица-изток 2" нямаше да успее да продаде почти нищо. От отчетите на дружеството се вижда, че участието му на енергийната борса постоянно намалява, тъй като предлаганата енергия е на неконкурентни цени.

Също така високите производствени разходи на ТЕЦ-а не позволяват той да бъде включен в енергийния микс, който Комисията за енергийно и водно регулиране насочва към НЕК за осигуряване на регулирания пазар, от който се снабдяват домакинствата. При максимално допустими по закон 98 лв./мВтч (за периода до 30 юни 2020 г.) токът на централата струва над 135 лв./мВтч. От 1 юли "Марица-изток 2" пак иска да получи квота за регулирания пазар, този път с цена от 139.55 лв./мВтч, но със сигурност и тя ще бъде с повече от 10-процентното допустимо отклонение от прогнозната пазарна стойност, която КЕВР определя.

Точно затова министърът на енергетиката Теменужка Петкова издава извънредни заповеди, с които задължава ТЕЦ "Марица-изток 2" да работи, а НЕК да й плаща колкото е необходимо. Тези свръхразходи за стотици милиони на година се покриват след това от фонда "Сигурност на електроенергийната система", вместо парите да се инвестират в енергийна ефективност или нови технологии, каквато е основната им цел.

Като цяло обаче въпреки тези действия приходите от оперативна дейност на държавната централа намаляват с 36% през първото тримесечие на тази година и са 122.5 млн. лв. при отчетени за същия период на м.г. 191.7 млн. лв.

Всичко постарому

На този фон централата очевидно не прави никакви вътрешни оптимизации. Това личи и от отчетените разходи за персонал, които към края на първото тримесечие са 27.5 млн.лв., или с 1.1 млн. лв. повече спрямо година по-рано. За цялата 2019 пък разходите за персонала са 112.6 и нарастват с 2 млн. лв. на годишна база.

Към края на февруари 2020 г. ТЕЦ "Марица-изток 2" има близо 2374 служители, а година по-рано са били с 13 повече. В същото време средната натовареност на мощностите е около 33% - при налични 1620 мВт мощност работят около 540 от тях.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-|
    telqk
    • + 3

    Т.е. имаме кръстосано субсидиране, което преди години беше заклеймено като ерест! Чист социализЪм олицетворен и поддържан от бойкоикономиката.

    Нередност?
  • 2
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • + 1

    Но пари от студен резерв не им трябват. Те са над тези неща.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 6

    Утре на тези служители, заедно със служителите на мините ще им кажат:

    "Падне ли ГЕРБ, пада и централата."

    И те ще гласуват. Колкото повече - толкова по добре. Загубата е малък детайл.

    Впрочем, централата продължава да налива пари в ФК "Берое".

    С парите от ЕС можеше всички служители да минат по 5 курса и да си намерят друга работа. Плавно. След няколко години централата ще фалира и пак ЕС ще е виновен.

    Между другото, парите от въглеродните квоти отиват в НЕК. Те остават в държавата, и затова държавата може да си позволи постоянно да спасява ТЕЦ-а.

    Нередност?
  • 4
    iym1585504961645549 avatar :-|
    Stefan Stoilov
    • - 1
    • + 1

    Само с ТЕЦ-2 се занимавате ако тя спре тогава ще разберем от скъп ток

    Нередност?
  • 5
    cose avatar :-|
    cose
    • - 1
    • + 1

    Как Капитал си представят ТЕЦ-а да направят икомомии?
    Фонд заплати е 60 милиона лв., а въглеродните квоти са за 300 милиона лева.
    Средната заплата на човек на 1500 лв. или по-малко отколкото на писарушките в Капитал.

    Икономедия готова ли е да се премести в Стара Загора, за да компенсира броя на съкратените служители, за които явно апелира?

    Нередност?
  • 6
    gxc1585499656645538 avatar :-|
    ivan petkov
    • - 1

    Защо все за ТЕЦ2 пишете? Дайте информация и за ТЕЦ1 и ТЕЦ3, за студения резерв на догановия ТЕЦ ( Варна).

    Нередност?
Нов коментар