🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дилема с доставката на ток за софийския завод за боклук

Общинското предприятие прекрати мартенския договор със свързания с Ковачки търгвец "Гранд енерджи дистрибюшън" и още купува от "Мост енерджи"

Заводът за боклук на София използва електроенергия за около 3 млн. лв. на година
Заводът за боклук на София използва електроенергия за около 3 млн. лв. на година
Заводът за боклук на София използва електроенергия за около 3 млн. лв. на година    ©  Надежда Чипева
Заводът за боклук на София използва електроенергия за около 3 млн. лв. на година    ©  Надежда Чипева

Ситуацията с договорите за доставка на електроенергия на столичните общински фирми продължава да предизвиква въпроси. След като на 24 април "Капитал" публикува статията "Виж кой плаща двойно за ток", зам.-кмет по финансите Дончо Барбалов разпореди на ръководствата на всички общински предприятия да предоговорят условията за доставка на електроенергия, тъй като от средата на март борсовите цени буквално се сринаха.

В резултат на това на 28 април "Метрополитен" например се споразумя със свързания с Христо Ковачки търговец "Гранд енерджи дистрибюшън" цената на електроенергията да падне от 105 на 85 лв. за мВтч. Това пак е доста над средните за март и април тарифи на борсата от около 50 лв./мВтч, но показва известна активност.

Столичното предприятие за третиране на отпадъците обаче действа по друг начин. Два дни след като на 21 април оттам изпратиха отговори до "Капитал" по темата, договорът им с "Гранд енерджи дистрибюшън" за доставка на електроенергия при цена 99.95 лв./мВтч беше директно прекратен. От завода за боклук обясняват, че той е бил подписан на 20 март 2020 г. и е трябвало да влезе в сила на 1 май, поради което не се дължат неустойки за прекратяването му. Мотивът е настъпилата съществена промяна на пазара и необходимостта от провеждането на нов търг, който да включва по-гъвкава формула за ценообразуването, която да отразява и динамиката на борсата.

Всичко това не би било проблем, ако старият договор на Столичното предприятие за третиране на отпадъците за доставка на ток - с "Мост енерджи" на Ясен Симидчийски, не беше изтекъл на 30 април. А при това положение Законът за енергетиката предвижда, когато даден потребител остане без договор за снабдяване с електроенергия, да бъде поет от т.нар. Доставчик от последна инстанция. В конкретния случай тази роля се изпълнява от "ЧЕЗ Електро България", като особеното е цената на доставка - малко над 156 лв./мВтч. Тя е определена от КЕВР и е значително по-висока, тъй като става дума за извънредни случаи на снабдяване. Би следвало общинското предприятие за боклук да плаща именно тази тарифа, докато не проведе нов търг и не си избере търговец на ток.

От Столичната община твърдят, че не са преминали към Доставчик от последна инстанция, а продължават да се снабдяват от "Мост енерджи" по старите условия - 85 лв./мВтч. От "Мост енерджи" също казват пред "Капитал", че продължават да обслужват завода за отпадъци, но без повече подробности. Не става ясно как точно е уредено законово това, защото в договора с "Мост енерджи" няма клауза за удължаване. А и именно заради изтичането на този договор е била проведена и обществената поръчка, в която е била избран търговецът на Ковачки.

Така не е известно при какви условия и за какъв срок заводът за боклук продължава да плаща и защо не е уговорена по-ниска цена предвид борсовите тарифи. От общината все пак казват, че има анекс с "Мост енерджи", който е подписан на базата на чл. 116 от Закона за обществените поръчки и ще бъде публикуван в следващите дни. Законът обаче дава възможност за извършване на допълнителни доставки по даден договор, които не са включени в първоначалната обществена поръчка. Но това е допустимо само ако "смяната на изпълнителя е невъзможна поради икономически или технически причини", а в случая е имало избран нов изпълнител, чийто договор е едностранно прекратен.

Междувременно от "Гранд енерджи дистрибюшън", които впрочем през март едностранно спряха да купуват тока от "Топлофикация София" точно заради спада на борсовите цени и бяха обявени като нарушители от енергийната борса, заявиха пред "Капитал", че са предложили на завода за боклук отстъпка, както при "Метрополитен". В случая вместо 99.95 лв./мВтч, с които е спечелен търгът, са предложили 77 лв./мВтч, но само за срок от 3 месеца. По този повод от общината обясниха, че няма как да преговарят с търговеца, тъй като договорът му бил вече прекратен.