НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Фамилна връзка между ТЕЦ-а на Доган и основния му донор ЕСО

Зетят на Георги Христозов е назначен за зам.-директор в държавното дружество, което плаща 26 млн. лв. на ТЕЦ "Варна"

Георги Христозов сега е мениджър на централата на Доган, а в миналото оглавяваше държавни енергийни фирми, включително БЕХ. Зет му Стефан Радев е отскоро зам.-директор на ЕСО
Георги Христозов сега е мениджър на централата на Доган, а в миналото оглавяваше държавни енергийни фирми, включително БЕХ. Зет му Стефан Радев е отскоро зам.-директор на ЕСО
Георги Христозов сега е мениджър на централата на Доган, а в миналото оглавяваше държавни енергийни фирми, включително БЕХ. Зет му Стефан Радев е отскоро зам.-директор на ЕСО
Георги Христозов сега е мениджър на централата на Доган, а в миналото оглавяваше държавни енергийни фирми, включително БЕХ. Зет му Стефан Радев е отскоро зам.-директор на ЕСО

Ново назначение в държавната енергетика затвърждава позициите на Ахмед Доган в сектора и бетонира получаването на многомилионни плащания към варненския му ТЕЦ. Става дума за Стефан Радев, който от февруари е в ръководството на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО). Той е влязъл като зам. изпълнителен директор, заради което назначението му не е отразено в Търговския регистър, но "Капитал" го потвърди през трима свои източници.

ЕСО разпределя милионите за студен резерв - мощности, които не работят, а стоят в готовност, за да бъдат активирани при нужда. А Радев е зет на директора на притежаваната от Доган ТЕЦ "Варна" - Георги Христозов, който преди това оглавяваше държавни енергийни фирми, включително БЕХ. Така фамилията, от една страна, ще дава и контролира милиони, а от друга, ще ги получава. Реално ЕСО е единственият източник на приходи за централата на Доган.

Новите търгове за студения резерв се очакват през юни или юли. При предишното раздаване през 2019 г. ТЕЦ "Варна" получи 26.5 млн. лв., свързаните с Христо Ковачки централи - общо 25.4 млн. лв., а с малко над 1.5 млн. лв. участие има и "Биовет" на братята Домусчиеви.

Къде е връзката

Стефан Радев е външен за ЕСО човек, който няма видим опит в енергетиката. Името му се появява за пръв път в публичното пространство през 2014 г., когато изненадващо се появява в борда на държавната компания "Южен поток България", но след падането на кабинета "Орешарски", в началото на 2015 г., е махнат оттам. Точно затова сегашният му избор за зам.-директор на едно от най-богатите държавни дружества е повече от странен.

Справка в Търговския регистър показва, че Радев е собственик на "Дейра" ООД, което се занимава с продажбата на гуми за автомобили, камиони, трактори и селскостопанска техника. Именно през тази фирма обаче се вижда връзката му с Георги Христозов, който ръководи Българския енергиен холдинг именно по времето, когато Радев е в дъщерното на холдинга "Южен поток България".

В "Дейра" съдружничка на Стефан е Нели Георгиева Радева, която освен негова съпруга е и дъщеря на Христозов. Последното беше потвърдено пред "Капитал" от трима източници, но също така в Търговския регистър се вижда, че Нели Радева има обща фирма с Христозов, неговата съпруга Иванка и сина им Пламен - "Нип инвест". Отделно Нели и Пламен, които преди години са имали един и същ адрес в София, са били съдружници в "Астана 19", но през 2019 г. на мястото на съпругата на Стефан влиза Деница Христозова, вероятно съпруга на Пламен. В заличената през 2014 г. фирма "Нелвин" пък съдружници са били Нели Радева и Иванка Христозова.

Да заложиш на сигурно

Още в началото на 2018 г., преди ТЕЦ-ът на Доган да получи първия си договор за студен резерв от ЕСО, за председател на УС на държавното дружество бе назначен Антон Славов. За него тогавашният вицепремиер Валери Симеонов каза, че е "бодър пенсионер" и е "под прякото въздействие" на Георги Христозов. С влизането на втори човек на Христозов в ЕСО няма да е изненада, ако ТЕЦ "Варна" успее да се класира с по-голяма мощност в търговете за студен резерв и съответно да получи по-голямо заплащане. Още повече че централата формално извърши ремонти на мощностите си, които бяха в критично положение, а "Булгартрансгаз" извърши разширение на снабдителния газопровод.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    danubian.whale avatar :-|
    dw
    • + 14

    "Орел ли е, сокол ли е, ястреб ли е, такова фъркане ще падне, че просто..."
    - Бойко Борисов, 2007 година

    "Че просто, ще му дам да си "купи" ТЕЦ за без пари и ще го захранвам после с милиони държавни пари за студен резерв"
    - Бойко Борисов, 2020 година

    Нередност?
  • 2
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 13

    Този ТЕЦ може ли въобще да произвежда ток или е само за парлама?
    За колко време може да се включи в системата и с колко мгв?
    Данъци плаща ли или е само на загуба както и при предишния собственик?
    Има ли ден на отворените врати да му разгледаме допотопните системи?
    След като държавата инвестира в този ТЕЦ каква част от тези пари се инвестират реално в оборудване?

    Нередност?
  • 3
    popopo avatar :-|
    popopo
    • + 12

    Как го позволяваме като граждани на тази държава.
    Тези се подиграват на мнозинството българи.

    Нередност?
  • 4
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 14

    Цитат: "ЕСО разпределя милионите за студен резерв - мощности, които не работят, а стоят в готовност, за да бъдат активирани при нужда..."

    И защо България поддържа толкова голям студен резерв. Защото има 2 огромни енергийни мощности, които ако спрат аварийно трябват също такива огромни мощности да ги заместят. Заради същите тези мощности бяха изградени т.нар помпено-акумулиращи ВЕЦ, които реално са построени да хабят излишно произведения ток през нощта.. Изобщо загубите предизвикани от от АЕЦ са прехвърлени на НЕК, БЕХ и кой ли още не, но пък изкарваме, че тока от АЕЦ е най евтин. Ами като се наложи да изграждаме и 3 вида хранилища за ядрените отпадъци на АЕЦ? Всичкото отработено гориво след 1990г. в момента се съхранява от Русия, срещу което ние си плащаме наем. След като свърши работа Козлодуй България ще трябва да си го прибере и да го съхранява в ядрено хранилище в продължение на стотици хиляди години. Опитайте се да си представите само разходите за охрана за този период от време. Много евтина енергия, нали. Едно такова хранилище е излязло на скандинавска държава над 4 милиарда евро. Да ни е честито Белене, което Бойко желае да построи. Дори и да се строи от външни инвеститори, то България ще носи вината за ядрена авария и ще се грижи за погребването на боклуците на своя територия. Тя нашата държава е много голяма... Ами ако вземе, че гръмне - кво ще напомня на тази територия за българите? Вижте Припят...

    Нередност?
  • 5
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 6

    Поредната безочлива далавера за сметка на БГ данъкоплатците!

    Нередност?
  • 6
    baj_ganyo avatar :-P
    Бай Ганьо
    • + 1

    Ех този Радев, как пощипва държавна пара

    Нередност?
  • 7
    tanas2 avatar :-|
    Танас
    • + 2

    Този Христозов не беше ли директор на Марица Изток - 2?

    Нередност?
  • 8
    hodounski avatar :-?
    hodounski
    • + 2

    А КОНПИра няма ли да провери конфликт на интереси или за ,,нашите"може?

    Нередност?
  • 9
    aussie avatar :-|
    aussie

    Това е нещо което Цацаров и Гешев трябва да проверяват и разровят а не да ни баламосват с проверка на приватизация и тем подобни простотии. Ама как да уличиш в измама този който те е назначил да му се не види. Няколко от българите са истинските цигани в тази държава.

    Нередност?
Нов коментар