🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите цени на тока за домакинствата може да бъдат отложени за есента

Заради динамиката около коронавируса КЕВР няма да излезе с решение на 1 юли

Председателят на комисията по енергетика Валентин Николов смята, че допълнителното време ще позволи по-точно прогнозиране при определянето на тарифите
Председателят на комисията по енергетика Валентин Николов смята, че допълнителното време ще позволи по-точно прогнозиране при определянето на тарифите
Председателят на комисията по енергетика Валентин Николов смята, че допълнителното време ще позволи по-точно прогнозиране при определянето на тарифите    ©  Цветелина Белутова
Председателят на комисията по енергетика Валентин Николов смята, че допълнителното време ще позволи по-точно прогнозиране при определянето на тарифите    ©  Цветелина Белутова

С два или три месеца да бъде отложена новата регулаторна година в енергетиката, която по принцип започва на 1 юли. Това предложение ще направи председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов. За "Капитал" той обясни, че ще внесе съответните поправки в извънредното законодателство, което предстои да се гласува в началото на следващата седмица.

Ако идеята бъде приета, това означава, че Комисията за енергийно и водно регулиране няма да определи нови цени на електроенергията за бита от 1 юли и ще продължат да действат сегашните тарифи, въпреки че енергийните дружества вече направиха официални заявления за повишаване на цените.

Основният мотив на Николов е, че заради Covid-19 в момента има огромна несигурност не само в енергийния сектор заради спряното бизнес потребление, но и в икономиката като цяло. А това може да създаде проблеми при прогнозирането, което енергийният регулатор прави за година напред, така че в крайна сметка потребителите да бъдат ощетени. "По-добре е да отложим решенията за есента, когато ще има повече яснота какво точно ще се случва", смята Николов.

Технически погледаното, отлагането на новата регулаторна година не би трябвало да е проблем. Крайните цени за бита се запазват на сегашните нива, трите електроснабдителни дружества продължават да купуват тока от НЕК. Вместо с предварително определен от КЕВР микс (определени квоти за регулиран пазар от АЕЦ и ТЕЦ) Националната електрическа компания може да взима необходимите количества от енергийната борса, с изключение на енергията от ТЕЦ "Ей и Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", които имат дългосрочни договори за изкупуване. При сегашните по-ниски борсови цени на тока това дори би могло да има положителен финансов ефект за силно задлъжнялата НЕК.

От отлагането на регулаторното решение може да има и друга полза - така ще има допълнителен срок, в който парламентът може да обсъди и приеме очакваните мерки за либерализация на пазара на ток. В началото на годината се обсъждаше като първа стъпка на борсата да излязат всички потребители с определена инсталирана мощност, но заради настъпилата епидемия от коронавирус процесът беше спрян.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    marshalov avatar :-?
    Маршалов

    Значи няма да ни намаляват цените на тока, заради намалените цени на газа, петрола и течните горива, които поне на теория намаляват разходите на електростанциите и на енергийните оператори?

    Нередност?
Нов коментар